2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Megszólalt Katalin hercegné, hónapok óta először nyilatkozott az állapotáról

2024.06.15. 06:20
Katalin walesi hercegné, Vilmos brit trónörökös felesége arról számolt be pénteken, hogy jól halad a kemoterápiás kezelése, de még nincs túl a betegségen, és a gyógykezelés várhatóan további néhány hónapig eltart.

A 42 esztendős Katalin tavaly karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át. A hercegné március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül, mivel a műtétje utáni tesztek daganatos elváltozást mutattak ki.

Katalin a márciusi videóüzenet óta most szólalt meg első ízben nyilvánosan. A Kensington-palota – a hercegi házaspár londoni hivatala – által közzétett pénteki tájékoztatásában, amelyet az MTI szemlézett, úgy fogalmazott:

kezelése jól halad, de „mindenki, aki átesett kemoterápián, tudja, hogy vannak jó és rossz napok”.

A rossz napokon az ember gyengének, fáradtnak érzi magát, és meg kell engednie, hogy szervezete pihenhessen. „A jó napokon azonban, amikor erősebbnek érezzük magunkat, a lehető legjobban ki kell használnunk, hogy jól vagyunk” – áll Katalin hercegné péntek esti írásos üzenetében.

A hercegné közölte: kezelése folytatódik, és még néhány hónapig eltart. Felfedte azt is, hogy azokon a napokon, amikor ehhez elég jól érzi magát, már kisebb munkavégzésre is vállalkozik otthonában. 

Katalin ezenkívül bejelentette azt is, hogy családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján.

A hercegné közölte, hogy III. Károly király szombati, hivatalos születésnapi ünnepsége után a nyár folyamán – reményei szerint – néhány további nyilvános programon is részt vesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy még nem jutott túl betegségén.

„Most tanulgatom, hogy különösen a bizonytalanságot miként viseljem türelemmel” – fogalmazott Katalin, hozzátéve: azt is még tanulja, hogy minden egyes napot úgy kell elfogadni, ahogy jön, hallgatnia kell szervezetére, és biztosítania kell saját maga számára a gyógyuláshoz oly szükséges időt.

III. Károly királynál az év elején szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, a 75 esztendős uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához, és szintén jelen lesz saját, hivatalos születésnapjának szombati londoni ünnepségén.

Az udvar egyelőre sem Károly, sem Katalin daganatos megbetegedésének pontos részleteit nem ismertette a nyilvánossággal.