Amerikai glamour, albán-magyar l’amour 1938-ból

Zog albán király és gróf Apponyi Geraldine házassága a második világháború előtti évek szenzációja volt. A két kis ország politikai szövetség-keresése az évtizedes száműzetésben is kitartó szerelembe torkollt. A Fortepanon látható királyi esküvő eredetileg ismeretlen fotósáról kiderítettük: a Színházi Élet fotóriportere volt. A népszerű társasági lap László Henriket küldte Tiranába, hogy a helyszínről exkluzív képes riportban tudósítson. A Guthy Böske bennfentes értesüléseivel tarkított anyag két számban jelent meg 1938 tavaszán.

László Henrik legalább egy évtizedig volt a fotókkal gazdagon illusztrált lap fotóriportereinek főparancsnoka és a korabeli fotótechnika rendszeres áldozata. Tizenhárom éves korában robbant föl először magnéziumtól, azóta már többször megtörtént vele ez a baleset. Művészetének olyan lelkes híve, hogy fejfájás ellen magnéziumot vesz be, aszpirin helyett”– írták róla .

A menyasszonyt a pesti társasági életből jól ismerő és a Szinházi Élet divatrovatát szerkesztő Guthy Böske előtt megnyíltak az albán paloták kapui is, ott is járt, ahová a több mint negyven világlap kiküldött tudósítója nem tehette be a lábát.

Az esküvői tudósítás előtt a lap már leadott egy imázsépítő anyagot a „kis Gerry komtesszről”.  A Párizsban bankigazgatóként szerencsét próbáló Apponyi Gyula gróf és a skót-ír-amerikai származású, arisztokratákkal körülvett dúsgazdag Gladys Steuart házasságkötését az első világháború gyorsította fel: a gróf nem maradhatott az ellenséges antant-országban, villámesküvőjüket Svájcban, útközben Budapest felé tartották. Geraldine 1915-ben az Ybl téri Apponyi-palotában született.

Több mint hetven különböző nemzetiségű újságíró, fotoriporter és filmes jött Tiranába, a Fox, a Paramount és az olasz Luce szállította a filmanyagot a világ minden mozijának” – írta meg a Szinházi Élet. Ezt a filmhíradó-részletet a magyar mozinézők is láthatták 1938-ban, nézzék meg önök is:

I. Zogu albán király esküvője Apponyi Geraldine grófnővel (Magyar Világhíradó 741., részlet)

Felhasználtuk Josephine Dedet: Geraldine. Egy magyar nő Albánia trónján (Európa, 2016) című könyvét.

A filmhíradó-részletért köszönet a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívumnak.