Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • 128 milliárd 530 millió 480 ezer 660 forint - ennyit bukott a magyar állam a Szurgutnyeftyegaztól visszavásárolt Mol-paketten a tranzakció óta eltelt bő egy hónap alatt, írja a Napi Gazdaság. A Szurgut-csomag kifizetésével közvetlenül 22 179 548 részvényt vett az állam, amit a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap 2 721 253 Mol-részvénye egészít ki 24 900 801 darabra. Az állam a Szurguttól 22 400 forintos – ezt az árat közölték hivatalosan, de fizetni euróban fizetett a magyar állam – átlagos áron megvett részvényeken bukott 128,5 milliárd forintot a jelenlegi piaci árral számolva. A Napi megjegyzi: csak a keddi zuhanásközel 24 milliárdos mínuszt eredményezett a részvénycsomagon.

    • Folytatják a gyors ingadozást a fő európai indexek, amik mostanra jellemzően pluszba fordultak. A Londoni FTSE100, ami éves mélyponton is járt ma, most 0,1 százalékos plusz környékére emelkedett. A párizsi tőzsde részvényindexe, a CAC 40 is emelkedésbe kezdett az elmúlt órák mélyrepülése után, és fél kettőkor 3143,92 ponton állt, ami 0,6 százalékkal több a tegnapi záróértékénél a BBC adatai szerint.

    • Görögország  812,5 millió eurónyi 26 hetes futamidejű kincstárjegyet értékesített kedden, az egy hónappal korábbi kibocsátásnál minimálisan kisebb hozammal. A görög államadósság kezelő központ eredetileg 625 millió eurónyi kincstárjegy értékesítését tervezte. A keddi aukción kialakult hozam 4,85 százalék lett a korábbi, július 12-i 4,90 százalékkal szemben. Az árverésen 3,06-szoros volt a túljegyzés. (MTI)

    • Korai lenne válságként értékelni a jelenlegi piaci fejleményeket - mondta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője kedden Brüsszelben. "Nem vagyok benne biztos, hogy néhány nehéz napból azt a következtetést kellene levonni, hogy bármiféle válság van kialakulóban" - hangsúlyozta Bailly. "Gazdasági előrejelzéseink sokkal pozitívabbak, mint a pénzpiacok szereplői által készített elemzések" - mutatott rá a szóvivő, hozzátéve, hogy a kezdődő szerkezeti átalakításokat látva az EU a piaci fejlemények ellenére is optimista. (MTI)

    • A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni. Erre a közjegyzők készen állnak ugyan, de még hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződés-blankettát tartalmazza – mondta Tóth Ádám a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke. A közjegyzői okirat díja várhatóan 10 és 20 ezer forint közötti összeg lesz, olcsóbb, ha a közjegyző irodájában, és drágább, ha a bankban készül a szerződés.

      A svájci frankban, euróban és japán jenben lakáshitellel bíró ügyfél augusztus 12-től kérheti a bankjától az árfolyam rögzítését. A svájci frank hitelek törlesztő árfolyamát 180 forinton, az euróét 250 forinton, a jenét 200 forinton rögzítik a programban résztvevőknek. A szerződés módosítása egy olyan blankettán történik, amely a még meg nem jelent rendelet melléklete lesz. (MTI)

    • Rossz hírek érkeznek Németországból is, az új adatok szerint lelassult az egész gazdaság szempontjából meghatározó export növekedése. A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint júniusban a növekedés csak 3 százalékos volt az egész évre vetítve, ami a legkisebb adat az elmúlt 16 hónapban. Májusban még 20,1 százalék volt a növekedés. Az import növekedése is lelassult, a 6 százalékos adat az elmúlt 15 hónap legrosszabbja. Németország, aminek a gazdaságát jórészt az export húzza, meghatározó a teljes európai térség fellendülése szempontjából. (The Telegraph)

    • A bukaresti értéktőzsdén kedd délre a papírok jelentős része a napon belül megengedett maximumig gyengült. A vezető indexek mindegyike 10 százalék fölötti veszteséget mutatott az előző nap záróértékéhez képest. A forgalom meghaladta a 15 millió dollárt. A befektetési alapok vesztesége 12-15 százalék, a kárpótlási jegy már csak 0,4 lejt ér. (Napi.hu)

    • Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke az Europe 1 francia rádiócsatornának adott interjúban a második világháború óta a legrosszabbnak nevezte a mostani válságot. "Ez a legrosszabb válság a második világháború óta, és lehetett volna a legrosszabb az első világháború óta is, ha a vezetők nem hozzák meg a fontos döntéseket" – mondta. (AP)

    • A befektetők feszülten várják az amerikai Fed ma esti ülését, amitől azt várják, hogy egy esetleges intézkedés megállíthatja a tőzsdék zuhanását. "Ma minden Bernanke és a Federal Reserve döntésétől függ. Óriási a nyomás, hogy csináljanak valamit, hozzanak döntést valamilyen formájú könnyítésről, és ennek valószínűleg nagynak kell lennie, hogy legyen bármilyen hatása" – mondta Jeremy Batstone-Carr, a Charles Stanley elemzője (Reuters).

    • cikkünk a témában:

      Durván nőhet a törlesztőnk augusztusban

      Egy átlagos, 5 millió forint körüli, 25 éves futamidejű, svájci frankban felvett hitel törlesztő részlete az áprilisi 50 ezer forint körüli összegről több mint 10 ezer forinttal, 60 ezer fölé nőhet. A devizahiteles törlesztések terhei negyedév alatt 20-25 százalékkal emelkedhetnek.

    • Dél körülre enyhén enyhült a feszültség a pénzpiacokon: a frank árfolyama a 261-263 forintos sávba tért vissza, a BUX visszaemelkedett 18 300 pont fölé (ami azonban így is több mint 4 százalékos mínuszt jelent). A világ vezető tőzsdeindexek is 3-5 százalék körüli mínuszokat mutatnak.

    •  
    • cikkünk a témában:

      Miért ébredünk folyton frankrekordra?

      Rendszeresen az éjszakai, reggeli órákban dönt újabb és újabb történelmi csúcsokat a frank a forinttal szemben. Ennek részben az az oka, hogy éjjel kisebb összegekkel kereskednek, amik nagyobb kilengéseket tudnak produkálni, részben az, hogy az itteni kereskedők félnek az éjszakai amerikai hírektől, ezért óvatosságból inkább eladják a forintot.

    • Kétszeres túljegyzés mellett emelkedő hozammal értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ. Az elsődleges forgalmazók 85,696 milliárd forint ajánlatot tettek a D111116 jelű, 2011. november 16-án lejáró kincstárjegyre, amiből 40 milliárdnyit hirdetett meg az ÁKK. Az aukción 5,98 százalékos átlaghozam alakult ki, 0,26 százalékponttal magasabb a múlt heti 5,72 százalékos aukciós átlaghozamnál és 0,03 százalékponttal magasabb a 3 hónapos diszkont kincstárjegy 5,95 százalékos hétfői másodpiaci referencia hozamánál. (MTI)

    • Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a válság valóban W-alakú, és hamarosan ránk köszönt a második szára – mondta kérdésünkre Török Zoltán a Raiffeisen makroelemzője. Szerinte nem látni, hogy hol áll meg a frank mostani erősödése, már nem kell messze mennie ahhoz, hogy paritásról beszéljünk, vagyis hogy egy frank egy eurót érjen. Bár a frank már korábban is menedéknek számított, most, hogy az Egyesült Államok és a dollár körüli félelmek is felerősödtek, még inkább megtalálják a befektetők. Magyarország a frankhitelesek magas aránya miatt rendkívül sérülékeny, a bankszektort az MNB korábban 245-ös árfolyammal tesztelte az idei évre, azt azonban, hogy mit okozna egy tartósan 260 feletti frankárfolyam, arról nem készült forgatókönyv.

    • Kétéves mélypontra esett a svájci fogyasztói hangulatindex, jelezve, hogy az ország gazdaságára is komoly hatást gyakorol a frank erősödése - közölte kedden a berni kabinet gazdasági államtitkársága (SECO). A SECO június közepén változatlan szinten, 2,1 százalékon tartotta Svájc idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos előrejelzését. A jövő évre vonatkozó becslését ugyanakkor 1,9 százalékról 1,5 százalékra rontotta. Az 1100 magánszemély megkérdezése alapján számított fogyasztói hangulatindex mínusz 17 pontra csökkent júliusban az áprilisi mínusz 1 pontról. A szakértők mínusz 5 pontra számítottak. A gazdasági kilátásokkal kapcsolatos, 12 hónapra előre tekintő alindex plusz 14 pontról mínusz 22 pontra esett. A megkérdezettek körében nőtt a munkanélküliségtől való félelem, az ezt jelző almutató 16 pontról 54 pontra ugrott. A megtakarítási hajlandóságot jelző almutató ugyanakkor javult, plusz 9 pontra emelkedett az áprilisi mínusz 9 pontról.

    • cikkünk a témában:

      Pánik a tőzsdén és a forintpiacon

      A frank új csúcsa 264,01 forint, a tőzsdeindex 1000 pontot esett, az OTP kétéves mélyponton, a Mol 7%-os mínuszban.

    • Közel két százalékos csökkenéssel tizenegy havi mélypontra esett a mintegy hatezer globális részvényt magában foglaló tőzsdeindex, az MSCI World Index kedden délelőtt. Az indexben szereplő vállalatok mutatója több mint 20 százalékkal csökkent május óta, amikor hároméves csúcson állt. Röviddel 11 óra után a londoni FTSE100 index 3,76 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 5,39 százalékos, a párizsi börze CAC mutatója 3,47 százalékos veszteségen állt. Ugyanekkor a tengerentúlon a DJIA határidős jegyzése 1,17 százalékos mínuszt mutatott, a New York-i értéktőzsde nyitása előtt mintegy négy órával.

    • Az Európai Központi Bank bevett gyakorlattól eltérő kötvényvásárlásai a második világháború óta a legsúlyosabb válságban megrendült európai pénzügyi rendszerbe vetett piaci bizalom helyreállítását szolgálják - nyilatkozta kedden a francia Europe 1 rádiócsatornának adott interjúban Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke. Amint azt Jean-Claude Trichet elmondta, az EKB "jelen van az euróövezeti kötvények másodpiacán", részletekbe azonban nem bocsátkozott arról pontosan milyen kötvényekről is van szó és mekkora tételekben. Közölte viszont, hogy a pontos adatokat hétfőn teszik közzé. Trichet elzárkózott annak a kérdésnek a megválaszolásától, hogy meddig folytatja az EKB az euróövezeti kötvények másodpiaci vásárlását, mondván, a kormányoknak "a lehető leghamarabb" át kell vennie a feladatot.

    • cikkünk a témában:

      Magyarország is felkerülhet a pániktérképre

      Az utóbbi hetek piaci turbulenciáit viszonylag jól vészelte át Magyarország, de ez hamarosan változhat, mondta a Napinak Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő (BA) elemzője. Bebesy szerint egy rendkívüli MNB-kamatdöntés sem elképzelhetetlen, ha nagyon rosszra fordulnak a dolgok.