2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A 10 éves olasz államkötvények hozama öt hete első alkalommal csökkent az 5 százalékos határ alá kedden az EKB vásárlásainak köszönhetően. Az Európai Központi Bank (EKB) olasz és spanyol kötvények vásárlását kezdte meg az elmúlt héten a hozamok csökkentése és az euróövezeti befektetői bizalom helyreállítása érdekében. A 10 éves olasz államkötvény hozama 5 bázisponttal 4,995 százalékra csökkent, spanyol megfelelője pedig 4,999 százalékon érte el napi mélypontját.

    • A júniusi felülvizsgált 0,6 százalékos csökkenés után júliusban 0,3 százalékkal emelkedtek az importárak az Egyesült Államokban, közölte az adatot a Munkaügyi Minisztérium. A piac 0,1 százalékos csökkenéssel számolt. Az exportárak esetében sem jött be a várakozás: a júniusi 0,1 százalékos emelkedés után 0,4 százalékkal csökkentek a hetedik hónapban, miközben a Reuters piaci konszenzusa 0,1 százalékos emelkedést valószínműsített.

    • Az osztrák kormánypártok ellenzik a közös euróövezeti eurókötvények kibocsátását, derült ki keddi nyilatkozatokból.

      Maria Fekter, a kormányban az Osztrák Néppártot képviselő pénzügyminiszter az Ö1 osztrák rádióadónak nyilatkozva úgy vélekedett, ez "több milliárd eurójába" kerülne Ausztriának, ugyanis azonnal megugrana a kamatszint. "Az euróövezet közös gazdasági és költségvetési politika nélkül még nem elég érett az eurókötvényekhez" - tette hozzá.

    • A Fitch lépése nyomán erősödnek a tőzsdék, gyengül a frank. Forintban is, az árfolyama, amely nemrég még 243 közelében volt, visszaesett 239 forint alá. Az euró is 1,13 frank fölé drágult, holott nemrég még 1,117-nél volt.

    • Három egymást követő nyereséges nap után csökkenő indexekkel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapír piacokon. New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,63 százalékos, a S&P-500 index 0,52 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,17 százalékos veszteséget mutatott.

    • cikkünk a témában:

      A kormány felülvizsgálja előrejelzéseit

      Miután a kedden megjelent adatok jelzik, hogy megbukott Matolcsy György gazdaságpolitikája, az általa vezetett minisztérium államtitkára azt mondta, a kormány felülvizsgálja a makrogazdasági előrejelzéseket. Ezt a 2012-es költségvetés tervezetében mutatják be. A minisztériumban most a részletes GDP-adatokra várnak, ettől függ, hogyan változnak az adóbevételi tervek.

    • Júliusban 0,9 százalékkal nõtt az ipari termelés volumene az Egyesült Államokban - jelentette a Fed. Tekintettel arra, hogy a szakértõi konszenzus 0,4 százalék volt, az adat meglepetést okozott a piaci szereplõk számára. A kedvező hírre meg is pattantak az irányadó nyugat-európai indexek és az amerikai határidők.

    • cikkünk a témában:

      Megkegyelmezett a Fitch Amerikának

      Megerősítette az Egyesült Államok államadósságának "AAA" besorolását a Fitch Rating, a hitelminősítéshez rendelt kilátás stabil, írja a Portfolio.hu. A hitelminősítő indoklása szerint az USA kivételes hitelképességét alátámasztó tényezők továbbra is sértetlenek.

    • Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn és kedden Pintér Sándor belügyminiszterrel, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel  folytatott megbeszéléseket az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásának kivédéséről.

    • ”A GDP növekedés második negyedéves ütemére vonatkozó mai adatdömping is alátámasztja a gazdasági növekedés lassulására vonatkozó előrejelzéseket. A látványos gyengülés mellett azonban továbbra is van még növekedés a fejlett világban, amelyet az egyre gyorsuló Japán gazdaság, a konszolidálódó nyersanyag és energiaárak, valamint a nagy jegybankok (EKB, Fed) növekedést ösztönző, vagy legalábbis visszaesést elkerülő intézkedései is támogatnak” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

    • Egy százalékkal növekedett az osztrák hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben az első negyedévhez képest a WIFO gazdaságkutató intézet keddi gyorsjelentése szerint. Az év első három hónapjában még 0,8 százalék volt a növekedés. A tavalyi év azonos időszakához képest 3,7 százalékkal nőtt a GDP. Az első negyedév adata 4,2 százalékkal haladta meg a 2010-eset.

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a mínusz 62,22 pontos nyitás után erősen esett kedden kora délutánig.

      A BUX 14.30 órakor 18 200,42 ponton állt, ami a legutóbbi, hétfői záró értékéhez képest 639,77 pontos, 3,40 százalékos csökkenés, a keddi nyitásnál 577,55 ponttal alacsonyabb. A részvénypiac forgalma fél háromig 10,9 milliárd forint volt, a vezető részvények mindegyike veszteségben volt az előző napi záráshoz képest. A Magyar Telekom árfolyama 9 forinttal, 1,76 százalékkal 501 forintra gyengült, forgalma 286,8 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 785 forinttal, 2,26 százalékkal 33 895 forintra csökkent, s a részvények forgalma 163,2 millió forintot ért el.

    • Elbukta a hétfőn összeszedett előnyét a forint a térségi devizákhoz képest: ma az euróval szemben 0,79 százalékot gyengült eddig, míg a korona és a zloty csak 0,25 és 0,56 százalékot. A frank napi csúcsa közben 242,78 forintra nőtt.

    • "Nagyon pozitívnak" nevezte Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök találkozóját Olivier Bailly szóvivő az Európai Bizottság keddi sajtótájékoztatóján.

      A két európai vezető kedden Párizsban az euróövezet hatékonyabb pénzügyi és gazdasági együttműködése, illetve az eurókötvények ügye érdekében folytat megbeszéléseket. Az eurókötvény létrehozását firtató kérdésre Bailly mindössze annyit mondott, hogy Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos jelentést készít az ötlet kivitelezhetőségéről, ha az Európai Tanács és az Európai Parlament elfogadja a Stabilitási és Növekedési Paktumot erősítő gazdasági kormányzásról szóló reformcsomagot.

    • A budapesti részvényindex alakulása 2008 októberében és 2010 augusztusában továbbra is feltűnő hasonlóságot mutat (a grafikonon a napi záróárak láthatók, kivéve a mai adatot, ami a két óra körül elért 18 100 pont körüli minimum).

       
    • A vártnál jóval gyengébb második negyedéves GDP adat után a gazdaságkutatók 1,7-2,2 százalékra csökkentették idei GDP-előrejelzésüket, és jövőre lassulást, 1,5-2 százalékos növekedést várnak.

    • Tovább tart a forint lassú gyengülése, nemrég 242,32-es szinten új napi csúcsra drágult a frank, a reggeli árfolyamnál ez már csaknem öt forinttal magasabb.

    • A budapesti részvényindex 18 200 pont közelébe zuhant, ami hatszáz pontos, nagyjából 3,5 százalékos visszaesés a hétfői záráshoz képest. Az OTP 5 százalék körüli mínuszban, 4200 forint környékén van, a Mol is több mint 3 százalékot esett.

    • Az elmúlt egy órában alábbhagyott az eladói nyomás a fejlett nyugat-európai parketteken, ahol a DAX továbbra is nyomás alatt áll a reggeli rossz német GDP adat miatt. A CAC-40 1,4, a DAX 2, az FTSE-100 0,9 százalékkal csökken. A német piacon az enyhén felfelé korrigáló E.On kivételével szinte minden esik, a BMW árfolyama 3,5, a Daimleré 3,7 az MAN-é 3,9 százalékkal zuhan.

    • Felgyorsult a forint gyengülése az utóbbi percekben, a frank elérte napi csúcsát 241,57 forinton, az eladói oldalon 241,8 körüli árak vannak. Az euró 271 közelében, a dollár 188,5-189 forint között.

    • A világ vezető részvénypiacain július végén komoly zuhanás bontakozott ki, az észak-amerikai és a nyugat-európai indexek 20-25 százalékkal kerültek lejjebb. A múlt héten azonban fordulat következett be, mintegy 10 százalékos felpattanást követően jelenleg valamelyest stabilizálódtak a részvénypiacok. A Portfolio.hu által megkérdezett profi befektetők elképzelhetőnek tartják, hogy a mostani emelkedés akár hetekig is eltartson, közép- és hosszútávon azonban igencsak pesszimisták, akár évekig is eltartó lejtmenetet és recessziós globális gazdasági környezetet vizionálnak. Bár véleményük szerint a részvények jelenleg nem drágák, az értékelés alapjául szolgáló elemzői várakozások sokszor a valóságtól elrugaszkodottak, és nem veszik figyelembe a fontosabb makrokockázatokat.

    • A svájci frank kedden a reggeli 237-238 forintos szintről 9 óra körül 240 fölé ugrott, majd visszatért 238 környékére, ahonnan lassú, de folyamatos erősödésbe kezdett. Dél után nem sokkal már 240,5-240,7 környékén volt az árfolyama.

    • cikkünk a témában:

      Jól veszik a magyar papírokat

      Másfél éve a legerősebb, 4,8-szeres lefedettség mutatkozott a ma megtartott három hónapos diszkontkincstárjegy aukción, amelyre az Államadósság Kezelő Központ 40 milliárd forintnyi értékpapír eladását hirdette meg. Az elsődleges forgalmazók összesen 192,8 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be, de a brutális kereslet mellett sem emelte meg a kibocsátó az elfogadott ajánlatok mennyiségét. Az adósságkezelő csak 5,70 százalékos hozamszint mellett fogadott el ajánlatokat

    • Minimális forintgyengülés követte a vártnál gyengébb magyar GDP-adatot, azóta a svájci frankkal szemben a 240-es szint közvetlen közelében hullámzik a forint. Az euróval szembeni jegyzések ismét kissé a 270-es szint felett járnak a bankközi devizapiacon, egy dollárért 188 forintot ér.

    • A reggeli gyenge nyitás után folytatódott az esés a Budapesti Részvénytőzsdén, a BUX délelőtt 2,64 százalékos mínuszban fordult, délben 18 342-es szinten állt. A Mol 2,85 százalékos mínuszban 17 000 forinton, az OTP 4 309 forinton 3,16 százalékos mínuszban áll. A Richter papírjai 2,29 százalékkal érnek kevesebbet, 33 885 forintig jutottak, az MTelekom részvényei 506 forinton állnak.

    • A brit kormány várakozásaihoz képest nagyobb ütemben nőtt az infláció júliusban Nagy-Britanniában - derült ki a kedden nyilvánosságra hozott adatokból. A brit statisztikai hivatal jelentése szerint a fogyasztói árindex (CPI) 4,4 százalékra nőtt éves összehasonlításban a júniusi 4,2 százalékos értékhez képest, míg a kiskereskedelmi árindex (RPI) változatlanul 5 százalék maradt.

    • Nőtt júniusban az euróövezeti külkereskedelmi többlet, de a kivitel és a behozatal is egyaránt visszaesett, miután csökkent a világpiaci kereslet, közölte az Eurostat kedden.

      A szezonális hatásoktól nem tisztított adatok szerint az euróövezeti külkereskedelmi többlet 0,9 milliárd euróra nőtt júniusban a májusi felülvizsgált 0,2 milliárd euróról, illetve az egy évvel korábbi 0,7 milliárd euróról. A kivitel ugyanakkor 3,9 százalékkal, míg a behozatal 4,4 százalékkal csökkent májushoz képest.

    • cikkünk a témában:

      Hatalmas csalódást okozott a magyar adat

      Nagy csalódást okozott a második negyedéves GDP adat a makroelemzőknek, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az adatot. (MTI)

    • Lassult, az első negyedévi 0,7 százalékról 0,2 százalékra csökkent a második negyedévben a  román gazdaság negyedéves növekedési üteme, közölte a szezonális hatásoktól tisztított GDP-re vonatkozó gyorsbecslését a román statisztikai hivatal (INS) kedden.

      Éves szinten 1,4 százalékkal nőtt a román GDP az áprilistól júniusig terjedő időszakban, szemben a január-márciusi 1,7 százalékkal.

    • cikkünk a témában:

      Csalódást okozott a magyar adat

      Nagy csalódást okozott a második negyedéves GDP adat a makroelemzőknek, akik elérhetetlennek tartják a kormány által várt 3 százalék körüli éves növekedési ütemet, saját prognózisaikat is érdemben csökkentik, a jövő évi kilátások romlása miatt pedig nem zárnak ki további intézkedéseket a hiánycél teljesítéséhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem kívánta kommentálni az adatot.