2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00 ÉLŐ
Olaszország 2
Albánia 1

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A világ egyetlen vasárnap is nyitva tartó tőzsdéje, a tel-avivi emelkedéssel zárt vasárnap. A TASE25-index 1,31 százalékos, a bővebb részvénykosárból összeállított TASE100 0,65 százalékos pluszban zárt.

    • Csökkenéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde vezető mutatói. A harminc vezető iparvállalat DJIA indexe 172,93 ponttal, azaz 1,57 százalékkal 10817,65 pontra esett. Az S&P 500-as mutató 17,12 ponttal, 1,50 százalékkal 1123,53 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 38,59 ponttal, 1,62 százalékkal gyengült és 2341,84 ponton zárt.

    • Angela Merkel német kancellár határozott szavakkal vetette el a közös euróövezeti kötvények bevezetésének gondolatát az adósságszolgálati válság megoldására, és szigorúbb költségvetési fegyelemre szólította fel az euróövezeti országokat.

      Az alsó-szászországi CDU-pártkongresszuson tartott beszédében a kancellár az eurókötvény bevezetését költségvetési beleszólási jog nélkül egy olyan lejtőhöz hasonlította, amin a legjobb esetben is csak "az európai átlagon" köthetne ki Németország, de minden bizonnyal mindenki lényegesen rosszabb helyzetbe kerülne. A kancellár szerint ennél sokkal fontosabb lenne az uniós beleszólási jog intézményének bevezetése, amellyel a stabilitási kritériumok betartására lehetne kényszeríteni a tagállamokat.

      A kancellár a tagországok költségvetésének ellenőrzését javasolja Brüsszelnek, amire kötelezettséget kellene vállalnia a nemzetek parlamentjeinek. A tagországoknak be kellene nyújtaniuk a költségvetést az EU-Bizottságnak ellenőrzésre, hogy mennyiben felel meg a stabilitási kritériumoknak, és amennyiben nem, a Bizottság visszaadná javításra - mondta a kancellár. Hangsúlyozta, hogy el kell fogadni azt az alapelvet, hogy az EU-Bizottságnak joga van véleményt alkotni a stabilitási és növekedési paktumnak való megfelelésről. "Még akkor is, ha a német költségvetésről van szó" - mondta.

    • Az euróövezeti kötvények veszélybe sodorhatják Franciaország elsőrendű "AAA" adósbesorolását, és megemelhetik adósságszolgálati költségeit is - állította Francois Fillon francia pénzügyminiszter a francia Le Figaro napilapnak írt, és az online kiadásban közzétett levelében.

      Az euróövezeti kötvény szorgalmazói "elfelejtik megemlíteni, hogy ez megnövelné a francia kincstár adósságszolgálati költségeit, sőt, megkérdőjelezné még az ország jelenlegi hitelképességi besorolását is" - írta a pénzügyminiszter.

      Fillon szerint nem lehet úgy uniósítani az adósságot, hogy közben a költségvetési kiadásokról a döntés megmarad az egyes országok kezében. Az euróövezeti kötvény mindaddig a realitások körén kívül marad, amíg nem történik jelentősebb előrelépés a költségvetési fegyelem és a gazdasági kormányzás megerősítésében az euróövezeten belül - mutatott rá.

      A miniszter politikai összefogásra szólított fel a költségvetési fegyelmet alkotmányba foglaló javaslat mögött.

    • A forint árfolyama svájci frankban nem változott a péntek délutáni szintekhez képest, euróban, dollárban és jenben azonban a kora délutáni erősödés után némileg gyengült.

      A svájci frankot pénteken kora este, nem sokkal negyed hét után 240,48 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szinte azonos szinten a délutáni 240,51 forinttal, ám valamivel drágábban a kora reggeli 240,26 forintnál. A svájci frank tavaly december 31-én 222,76 forint volt. A forint az idén a leggyengébb augusztus 9-én (273,43 forint), míg a legerősebb április 6-án (198,89 forint) volt a frankkal szemben.

      Péntek este 272,50 forinton jegyezték az eurót a délutáni 271,88 forint és a reggeli 273,06 forint után. A múlt év végén 278,25 forinton történt az európai közös valuta jegyzése. Az euró/forint árfolyam január 10-én, 280,84 forinton volt idei maximumán, míg július 7-én 261,88 forinton a minimumán.

      A dollárt 189,21 forinton jegyezték péntek este a délután négy órai 188,69 forintot és a reggel hét órai 191,13 forintot követően. A múlt év végén 207,74 forinton jegyezték az amerikai fizetőeszközt. Január 10-én 217,88 forintot, május 4-én 176,78 forintot ért a dollár.

    • Veszteséggel fejezték be a kereskedést pénteken a főbb európai tőzsdeindexek.

      Az előzetes adatok szerint a londoni FTSE-100 index 0,77 százalékkal, a frankfurti Xetra DAX index 1,69 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,51 százalékkal gyengült zárásra.

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 322,68 pontos, 1,78 százalékos csökkenéssel, 17.780,92 ponton zárt pénteken. A nagyobb részvények közül csak az OTP szenvedett el jelentősebb veszteségeket, 3 százalékos mínuszban zárt. A Mol papírjai 1,2, a Richteré pedig 2,2 százalékkal értek kevesebbet mint a tegnapi záráskor, a Magyar Telekom viszont 0,4 százalékot erősödött.

    • A spanyol kormány pénteken további 5 milliárd euró összegű megtakarítási csomagot hirdetett ki, miközben bejelentette, megfelezi az új ingatlanok értékesítésekre vonatkozó forgalmi adó mértékét.

      Az 5 milliárd eurós kiigazítás keretében 2,4 milliárd eurót takarít meg a madridi kormányzat a generikus gyógyszereken, illetve 2,5 milliárd eurós többletbevételre tesz szert a nagyobb vállalatokra érvényes adójogi változások révén. (MTI)

    • Csökkenő indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír- piacokon. New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,89 százalékos, a S&P-500 index 0,60 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,07 százalékos veszteségben állt.

    • A reggeli izgalmak után nem sok változás történt eddig a budapesti részvénypiacon, a BUX egy és három óra között mínusz három százalék környékéről mínusz két százalék környékére emelkedett, most 17,743.7, éppen két százalékos mínuszban áll.

    • A forint tartja magát, egy euró 272,35, egy svájci frank pedig 241,05 forintot ér.

    • A nemzetközi pénz- és tőkepiacokon az a pletyka terjed, hogy az amerikai jegybank Nyíltpiaci Bizottsága esetleg még a hét vége előtt rendkívüli ülést tart - írja a portfolio.hu. Ez, illetve a spanyol kormányfő délutáni bejelentése újabb költségvetési megszorító lépésekről együttesen az euró határozott erősödését okozta a dollárral szemben, illetve a részvényindexek intenzíven emelkedtek napi mélypontjukhoz képest.

      Az euró erősödését az a Bloombergen ma délután megjelent hír is táplálhatta, hogy az Európai Bizottság pénzügyi biztosa még egy augusztus 12-i dátumozású írásbeli válaszában jelezte az Európai Parlamentnek, hogy elképzelhető: megkezdik a közös európai kötvénykibocsátásra való felkészülést, illetve jelentést készítenek erről a témáról. A euró árfolyama 3 óra előtt nem sokkal rövid idő alatt megugrott a dollárral szemben, a korábbi 1,431 helyett 1,44 dollárt ér egy euró.

    • Erősödésnek indult a forint az elmúlt órában, a svájci frank 240,04, az euró pedig 272,23 forintnál tart. Közben a BUX is az órák óta stabil 3 százalékos mínusz fölé emelkedett, most 17,754.9 pontnál, 1,9 százalékos mínuszban jár.

    • A német termelői árak a várakozásokat meghaladó mértékben nőttek júliusban - közölte a szövetségi statisztikai hivatal Destatis pénteken.

      A termelői árak júliusban éves szinten 5,8 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal nőttek. Elemzők 5,3 százalékos évi és 0,1 százalékos havi árdrágulásra számítottak. (MTI)

    • Nem számítanak kamatmódosításra sem a jövő héten, sem az idei év végéig londoni felzárkózó piaci elemzők, annak ellenére sem, hogy egyes citybeli előrejelzések szerint jelentősen gyengültek a magyar gazdasági növekedés kilátásai a fő exportpiacok romló teljesítménye miatt. (MTI)

    • Az elmúlt órában valamelyest emelkedett a forint árfolyama, így távolasbb került a délelőtti mélyponttól: egy svájci frank 240,88, egy euró pedig 272,86 forintot ér.

    • A BUX is stabilizálódni látszik az elmúlt órákban a reggeli zuhanást követően, már jó ideje 17600 pont, 3 százalékos mínusz környékén jár. Most éppen 17,572.9 ponton áll, ami 2,9 százalékkal alacsonyabb a tegnapi záróértéknél. A legnagyobb vesztes a nagyok között továbbra is az OTP, ami a reggeli szakadást követően mostanra 3,4 százalékos mínuszba tornázta vissza magát.

    • Változatlanul nagy veszteségeket mutatnak az európai indexek, bár az sovány vigasz lehet, hogy legalább nem zuhantak tovább az elmúlt órákban: a londoni FTSE 2,76, a német Dax 3,99, a francia Cac 40 pedig 3,34 százalékos mínuszban áll.

    • A JP Morgan ma kiadott elemzésében a folyó negyedévre vonatkozóan még nem lát komoly lassulásra utaló okot az Egyesült Államokban. A negyedik negyedévben azonban várhatóan csak 1 százalék lehet a növekedés a korábban várt 2,5 százalékkal szemben. 2012 első hónapjában pedig a növekedési dinamika 0,5 százalékra lassulhat a korábban várt 1,5 százalékkal szemben. (portfolio.hu)

    •  
    • A térségi tőzsdék is nagy mínuszban vannak, a varsói WIG20-index 5,81 százalékot veszített ma. Az osztrák ATX viszonylag jól teljesít az 1,8 százalékos veszteséggel, a moszkvai RTS-index 4,8 százalékos mínuszban van.

    • Nemcsak a BUX zuhant nagyot péntek délelőtt – bár a 700 pontos, visszakapaszkodott 455 pontosba, ám még ez is 2,5 százalékos visszaesést jelent –, hanem az európai indexek is mélyben vannak. A két nap alatt értéke 10 százalékát elbukó DAX most 3,3 százalékos veszteségben áll, a párizsi CAC40-index 2,7 százalékos veszteséget mutat.

    • A magyar gazdaság növekedésének lassulását tükrözik a most közölt foglalkoztatási adatok - mondták az MTI által megkérdezett elemzők, akik szerint a beinduló közfoglalkoztatás ellenére sem várható érdemi javulás a foglalkoztatottságban a versenyszférában egyre lassuló a munkaerő-piaci bővülés miatt. Fazekas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. makroelemzője az MTI-nek elmondta: a statisztikából jól látszik, hogy az átalakuló közfoglalkoztatási rendszer hatásaként észrevehető növekedésnek indult a közfoglalkoztatottak létszáma, ugyanakkor a nemzetgazdaság egészében alkalmazásban állók létszáma júniusban minimálisan (10 500 fővel) csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

    • Az elmúlt hetekben megszokottól eltérően ezúttal szűk tartományban mozgott a frank- és euróárfolyam a forinthoz képest. Ma a frank a 240,1 és 244,1 forintos tartományban ingadozott eddig, jelenleg 240,8 forintnál van. Az euró néhány fillérrel kevesebb, mint 273 forintba kerül, a dollár 191 forint.

    •  
    • A tőzsdék szabadesése egyelőre végetért, a BUX a 17,342.1 pontos mélypont után most 17,582.0 pontnál, 2,9 százalékos mínuszban jár. Hasonló a helyzet Európában is, a mélypont után a német Dax 3,16, a párizsi Cac 40 pedig 2,59 százalékos mínuszt mutat.

    • Továbbra is hatalmas ingadozások jellemzika forint kereskedését, az euró 274,7 fölé is erősödött, most 274,08 forintnál jár. A svájci frank megközelítette a 244 forintos árfolyamot, most 242,48 forinton áll.

    • Négyszázalékos mínuszban van a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 17 382 ponton járt délelőtt 10-kor. Az OTP éves mélyponton, 3850 forinton áll, reggel óta 3,26 százalékot esett, a Mol 1,79 százalékos mínuszban 16 400 forinton áll, az MTelekom 2,17 százalékos esés után 495 forinton áll, Richter 2,23 százalékot esett 35 000 forinton álltak délelőtt a részvények. Az Estmédiával való kereskedést felfüggesztették, miután 10 százallkot vesztettek értékükből a papírok.

    • Nincs alja a német piacnak, miután letört a múlt csütörtöki minimum 5487 pontnál. Ezzel újabb mélységek nyíltak meg a részvényindexben. Egyértelműen látszik, hogy a technikai szintek letörése után (DAX 5850, most 5490 pont) nincs az a vételi erő, ami megállítani az aktiválódó long stop-lossokat és az újabb csökkenésre játszó eladásokat. (Portfolio.hu)

    • A befektetési menedéknek tartott eszközök így rohamosan drágulnak, a pénteki ázsiai kereskedésben az arany unciánkénti ára történelmi csúcsra, 1852,20 dollárra emelkedett. A borús kilátások miatt a kőolaj ára csökkent, az északi-tengeri Brent 1,09 dollárral 105,90 dollárra, az északi féltekén irányadó WTI ára 1.92 dollárral 80,46 dollárra csökkent. (MTI)