2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A londoni FTSE-100 2,4 százalékkal, a frankfurti DAX-30 3,8 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,5 százalékkal jár szerdai záróértéke alatt. A vesztesek élmezőnyében számos pénzintézettel találkozhatunk: a Barclays és a Société Générale például több mint 6 százalékkal zuhant, de a Lloyds, a Royal Bank of Scotland és a Commerzbank is több mint 5 százalékkal gyengült. Frankfurtban 5 százalék fölötti mínuszban van az E.On és az RWE is, Svájcban a Holcim 7 százalékot esett.

    • A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe 2,03 százalékos mínuszban állt kora délután, az 18 264 pontos szintig csökkent. Az FHB kora délután 2,45 százalékos mínuszban 650 forinton, a Mol 1,51 százalékos mínuszban 16 945 forinton, az MTelekom 2,75 százalékos mínuszban 495, az OTP 3,2 százalékos mínuszban 4130 forinton áll. A Richter részvényeivel 0,83 százalékos pluszban 36 100 forinton kereskedtek.

    • Németországban 41 millióan álltak munkaviszonyban a második negyedévben, ennél nagyobb értéket még soha nem regisztráltak az újraegyesítés óta - közölte csütörtökön a német statisztikai hivatal. Az április-júniusi időszakban félmillióval, 1,4 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest és 450 ezerrel emelkedett az év első három hónapjához viszonyítva.

    • Tovább gyengült a forint a frank ellenében, míg délelőtt 234 közelében is járt az árfolyam, kora délután egy frank 238,55 forintot ér. Az euró 272,24 forintot ér, az euró/frank keresztárfolyam vizsonylag stabilan 1,14 körüli szintre állt be.

    • A magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének és a személyi jövedelemadó (szja) kedvezményeknek köszönhető, hogy nem esett vissza jelentősen a fogyasztói piac Magyarországon 2011 eddig eltelt hónapjaiban, vélekedik az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

      A nyugdíjpénztári reálhozamok együttes összege 660 milliárd forint, ami a háztartások fogyasztási kiadásainak 4-5 százaléka. A magán-nyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésének ideje éppen egybeesett a devizaválság csúcsidőszakával, ami viszont sok háztartáson segíthetett, a 3,7 millió háztartásból több százezer érintett, ami már jelentős tehertétel a fogyasztás alakulásában.

    • cikkünk a témában:

      Mérsékelt az érdeklődés az árfolyamrögzítés iránt

      Egyelőre továbbra is csak informálódnak a kereskedelmi bankokban az ügyfelek az árfolyamrögzítésről, s bár nőtt az érdeklődök száma, rohamot egyetlen megkérdezett bankban sem tapasztaltak. (MTI)

    • Megállt az esés az itthoni és a nemzetközi piacokon is az elmúlt órákban, a BUX a délelőtti 18,212.2 pontos mélypontról visszafordulva most 18,388.5 pontnál, 1,3 százalékos mínuszban jár. Az európai tőzsdék ugyan nem korrigáltak jelentősen a reggeli esést követően, viszont nem is folytatódott az elmúlt órákban az esés:a londoni FTSE 1,92, a német Dax 3,42, a francia Cac 40 pedig 2,51 százalékos mínuszban jár.

    • A brit statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a brit kiskereskedelmi az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 0,2 százalékkal nőtt júliusban, de a lakásfelszerelési és a ruházati cikkek forgalma csökkent. A britek az emelkedő infláció és munkanélküliség, továbbá a legfeljebb csak szerényen növekedő bérek miatt igyekeznek visszafogni a fogyasztásukat. A brit GDP csak 0,2 százalékkal nőtt a második negyedévben, míg az elsőben még 0,5 százalékkal.

    • Négy hónapja a legerősebb kereslet mutatkozott a ma megtartott 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukción, amelyen az Államadósság Kezelő Központ könnyedén el tudta adni a meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiséget, jelentősen csökkenő hozamszint mellett.

      Az aukción a meghirdetett 50 milliárd forintnyi keretre összesen 187,9 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely mellett a kibocsátó csak a meghirdetett mennyiséget értékesítette. Az ÁKK a 3,8-szoros lefedettség mellett csak 5,69%-os hozamszint mellett fogadott el ajánlatokat. Ez 23 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci 12 hónapos referenciahozamnál, és 31 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától. (Portfolio.hu)

    • Reggel óta kisebb megszakításokkal lényegében folyamatosan gyengül a forint, a svájci frank most 237,29, az euró pedig 271,14 forintnál jár, de mindkettő volt már ennél némileg erősebb is az elmúlt órában.

    • A budapesti tőzsde is osztozik az európai rossz hangulatban, gyakorlatilag nyitás óta folyamatos esésben van, most 18,276.2 pontnál jár, ami 1,9 százalékos mínuszt jelent.

    • Az amúgy is gyenge nyitás után meredek esésbe kezdtek az európai részvényindexek, a londoni FTSE 1,75, a német Dax már 2,98, a francia Cac 40 pedig 2,09 százalékos mínuszban jár.

    • cikkünk a témában:

      Újabb vizsgálat az S&P ellen

      Vizsgálatot indított az amerikai igazságügyi minisztérium arra vonatkozóan, szabálytalanul minősített-e a Standard & Poor's a válság előtt több tucat jelzálog fedezetű értékpapírt.

    • cikkünk a témában:

      Nem csodaszer az eurókötvény

      Az euróövezeti kötvények bevezetése megfontolandó, de nem szabad biankó csekket adni kibocsátásukra - mondta Luc Frieden, Luxemburg pénzügyminisztere a Deutschlandfunk rádióadónak adott interjúban csütörtökön.

    • A reggeli erősödés után már a frankkal szemben is gyengül a forint, most 236,42 az árfolyam, pedig reggel járt 235 alatt is. Az euróval szemben már reggel óta hasonló az irány, most 271,22 forintnál jár a reggeli 270 alatti szint után.

    • A Deutsche Bank csökkentette kínai gazdasági növekedési előrejelzését 2011-re és 2012-re. A kínai gazdaság 2011-ben a korábbi előrejelzésben szereplő 9,1 százalék helyett 8,9 százalékkal, 2012-ben pedig 8,6 százalék helyett 8,3 százalékkal nő majd. A kínai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívás rövid távon az európai és az amerikai gazdasági növekedés lassulása lesz, a belföldi problémák súlya ezzel szemben az elkövetkező negyedévekben folyamatosan csökken majd. (MTI)

    • Ma a reggeli órákban a svájci frank árfolyama látványosan gyengült, a forinttal szemben rövid idő alatt 237,5-ről 235 alá esett az árfolyam, de gyengült az euróval és a dollárral szemben is.

      A Reuters szerint a dolog hátterében a svájci jegybank állhat, ami devizakereskedők szerint határidős csereügyletekkel avatkozott be a frank gyengítésére.

    • cikkünk a témában:

      Közel került a recesszióhoz Európa és az USA

      Az európai adósságválságra adott hatástalan válaszra hivatkozva mérsékelte globális növekedési előrejelzését a Morgan Stanley. A befektetési bank a korábbi 4,2 százalék helyett 3,9 százalékos bővülésre számít az idén, míg jövőre 4,5 százalék helyett 3,8 százalékot vár.

      Az USA és Európa veszélyesen közel került a recesszióhoz - vélik a Morgan Stanley elemzői, akik szerint az európai adósságválságra adott lassú és hatástalan válasz, illetve az amerikai adósságplafon emelése körül kialakult dráma súlyos hatással volt a pénzpiacokra, továbbá erodálta az üzleti és a fogyasztói bizalmat is. (napi.hu)

    • Az elemzői várakozásoknak megfelelően 1 százalékot meghaladó eséssel kezdték a csütörtöki kereskedést a legfontosabb nyugat-európai részvényindexek. A londoni FTSE-100 1,20 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,51 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,61 százalékos mínuszban állt a nyitás utáni percekben. (MTI)

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 227,34 pontos csökkenéssel, 18.403,63 ponton nyitott csütörtökön, ez a szerdai záróértékhez képest 1,22 százalékos gyengülést jelent.

      Eltérően ítélték meg az MTI által megkérdezett elemzők a csütörtöki kereskedési napon várható árfolyammozgásokat. Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint csökkenés várható a nemzetközi piacok alapján. Kifejtette, olyan hírek jöttek az Egyesült Államokból, amelyeket a befektetők úgy értelmeztek, csökkent a valószínűsége egy újabb likviditást-növelő program bevezetésének.

      Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője ezzel szemben emelkedést vár csütörtökön. Elmondta, pozitív hatása lehet, hogy az SandP hitelminősítő intézet megerősítette Franciaország első rendű, AAA osztályzatát. Megjegyezte, hogy csütörtökön számos makrogazdasági adatot közölnek az Egyesült Államokban, ezek befolyásolhatják a nemzetközi és a hazai kereskedés hangulatát. (MTI)

    • Határozott csökkenéssel zárták a csütörtöki kereskedést a legfontosabb ázsiai részvényindexek, miután a befektetőket továbbra is a negatív világgazdasági kilátások aggasztják. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,25 százalékos csökkenéssel 8.943,76 ponton zárt, a lélektani határnak számító 9.000 pont alatt. Az átfogóbb Topix 1,20 százalékkal 767,31 pontra esett. Szöulban a Kospi két egymást követő pozitív nap után 1,7 százalékos mínuszban 1.860,58 ponton zárt. A legnagyobb esést a technológiai részvények mutatták, mivel az intézményi befektetők igyekeztek megszabadulni az ilyen papíroktól azt követően, hogy a Dell a vártnál rosszabb profitkilátásokkal állt elő.

      Közép-európai idő szerint nem sokkal fél kilenc előtt a hongkongi HSI 0,46 százalékos mínuszban 20.196,49 ponton, a Shanghai Composite 0,80 százalékos csökkenéssel 2.580,33 ponton, míg Mumbaiban, India pénzügyi központjában a Sensitive-mutató 1,10 százalékos eséssel 16.654,75 ponton állt. (MTI)

    • Fontos piacnyugtató jelzést tett ma reggel a Standard and Poor's Franciaországért felelős vezetője, ugyanis egy rádióinterjúban azt jelezte: bízik benne, hogy az ország meg tudja őrizni a legjobb, AAA hitelminősítését, stabil kilátással. Carole Sirou a Reuters tudósítása szerint arra utalt: a besorolás megőrzéséhez nem kell feltétlenül további költségvetési hiánycsökkentő lépéseket megtennie az országnak. A hírre az euró megugrott a vezető devizákkal szemben. (portfolio.hu)

    • Csökkenéssel kezdhetik a csütörtöki kereskedést a legfontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a befektetőket továbbra is aggasztja az elhúzódó európai adósságválság. Az IG Markets elemzői szerint a londoni FTSE-100 1,11 százalékos, a frankfurti Xetra-DAX 1,40 százalékos, míg a párizsi CAC-40 1,29 százalékos csökkenéssel nyithat.

      A pesszimista befektetői hangulatot elsősorban az okozza, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök keddi találkozóján nem született átfogó megállapodás az európai adósságválság kezeléséről. "Összességében a fizetőképesség miatti aggodalmak továbbra is fennállnak, és ezt csak erősíti a gazdasági növekedés lassulása" - mondta Dermot O'Leary, a Goodbody Stockbrokers elemzője. (MTI)

    • A svájci frankkal szemben erősödött, az euróhoz képest gyengült csütörtök reggelre a forint a bankközi piacon. Csütörtök reggel 269,99 forinton jegyezték az eurót az előző esti 269,63 forint és a szerda reggeli 269,87 forint után. A svájci frank 234,39 forint a szerda esti 236,21 forintot és a szerda kora reggeli 235,24 forintot követően. Az amerikai dollárt 187,50 forinton jegyezték csütörtök reggel az esti 186,76 forinttal és a szerda reggeli 187,26 forinttal szemben. (MTI)

    • A következőképpen zártak a New York-i értéktőzsde vezető mutatói: a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 4,28 ponttal, azaz 0,04 százalékkal 11 410,21 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 1,12 ponttal, 0,09 százalékkal 1193,88 pontra nőtt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 11,97 ponttal, 0,47 százalékkal gyengült és 2511,48 ponton zárt. (MTI)

    • Veszteségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt két órával. Közép-európai idő szerint 20 óra körül a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,41 százalékkal 11 358,67 pontra csökkent. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,16 százalékkal 2494,20 pontra gyengült. Az S&P 500-as mutató 0,41 százalékkal 1187,86 pontra süllyedt. (MTI)

    • Az euró 269,49 forint volt röviddel 18 óra után, délután fél ötkor 268,72 forinton, reggel 269,82 forinton állt.

      Az eurót kedden este 269,48 forinton jegyezték, ehhez képest szerda kora estére 0,04 százalékkal gyengült a magyar fizetőeszköz. A forint 3,08 százalékkal emelkedett az euróhoz viszonyítva a múlt év vége óta.

      A svájci frank szerdán reggel 235,22 forintot, délután fél ötkor 233,76 forintot, röviddel 18 óra után 236,71 forintot ért.

      A dollár 186,73 forintra gyengült a kedd késő esti 187,04 forintról (-0,21 százalék). A forint 9,57 százalékkal erősödött a múlt év vége óta a dollárral szemben.

      Az euró szerdán 18 óra körül 0,09 százalékkal 4,1390 zlotyra gyengült, és 0,07 százalékkal 24,405 cseh koronára emelkedett kedd estéhez képest. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Bankárkormányoznak a szocialisták

      Az ellenzéki pártok azonnal reagáltak a miniszterelnök sajtótájékoztatójára. Az MSZP, a Jobbik és az LMP is a konkrétumokat hiányolta.

    • Nem változott lényegesen a nyugat-európai tőzsdék állása a zárás előtti órákban, némi gyengülés után a londoni FTSE 0,47, a német Dax  0,73 százalékos mínuszban, a párizsi Cac 40 pedig 0,72 százalékos pluszban zárt.

    • Horvátországban megállapodást írt alá a kormány a bankokkal, hogy öt évre rögzítik a svájci frank árfolyamát, az árfolyam különbségéből esetleg felhalmozódó összeget pedig alacsony kamattal fizethetik vissza az adósok. A megállapodás értelmében 5,8 kunán (nagyjából 210 forinton) rögzítik a frank árfolyamát, ami szerdán meghaladta a 6,5 kunás szintet, a hónap elején pedig 7 kuna felett is járt. (MTI)