2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Fontosabb részletek
  • Augusztus 5-én az S&P leminősítette az Egyesült Államokat.
  • A válsághangulat ismétlődő rekordokba, majdnem az egyfrankos euróig erősített a svájci frankot. A frank árfolyama augusztus 9-én 273,12 forintig erősödött.
  • Az európai vezetők nem tudnak megállapodni az egységes, közös eurókötvényről.
  • A svájci jegybank, bár voltak ilyen pletykák, nem rögzítette az árfolyamot az euróhoz.
  • A tőzsdék hetek óta nagy kilengésekkel mozognak, de alapvetően gyengülnek.
  • Augusztus 16-án Európa-szerte rossz GDP-adatok jelentek meg, a magyar gazdaság lényegében leállt a második negyedévben. a kormánynak újabb kiigazításokról kell döntenie.
  • Amerika recesszióba zuhanhat a legfrissebb Fed-index szerint.
    15 perccel késleltett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A frankkal és az euróval szemben is gyorsan gyengült 9 óra után a forint, egy svájci frank a reggeli 240 körüli szint után már 243,05 forintot, egy euró pedig 273,98 forintot is ért, a gyengülés azonban mindkét esetben megtorpant az elmúlt percekben.

    •  
    • Egyre több elemző nevezi bizalmi válságnak az utóbbi hetekben elindult folyamatot. A gyenge makrogazdasági adatok és a kritikus szintekre emelkedett államadósság-teher miatt elpárolgott a világgazdasági kibontakozásba vetett hit, és felerősödött a félelem attól, hogy újabb recesszió következik. Nyugat-Európában a kereskedők szerint fekete péntek jöhet. (MTI)

    • Az eladók nyomása jellemzi a pénteki tőzsdei kereskedést az MTI által megkérdezett elemzők szerint. Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint a csütörtöki amerikai esés legfőbb oka az amerikai jegybanki funkciót betöltő Fed philadelphiai részlegének augusztusi mínusz 30,7 pontos mutatója volt, ami 2009 márciusa óta a legalacsonyabb szintre zuhant. Az elemző szerint ez a recesszió közelségét jelzi. Gabler Gergely úgy látja a BÉT mínuszban kezd és ezen az OTP jó második negyedéves eredménye sem segít, mivel az a múltról szól, és most mindenki a sötét jövőt látja. Délutánra ugyanakkor enyhülhet a nyomás - vélte az elemző.

      Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a CNN-t idézi, amely a világ tőzsdéiről tudósítva "háborús övezetet" említ. A ma reggeli vártnál jobb OTP eredmény "nagyon rosszkor jött", a mostani pesszimista hangulatban ezt senki sem fogja észrevenni - tette hozzá. (MTI)

    • A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 180,59 pontos csökkenéssel, 17.923,01 ponton, 1 százalékos mínuszban nyitott pénteken, majd rögtön bele is fogott a további esésbe, most éppen 1,6 százalékos mínusznál jár.

    • Gyengüléssel nyitottak pénteken az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek. A londoni FTSE-100 0,30 százalékos csökkenéssel, Frankfurtban a DAX 0,41 százalékos gyengüléssel, a párizsi CAC-40 index pedig 0,37 százalékos visszaeséssel indított.

    • Pénteken az ázsiai és az ausztráliai tőzsdéken is folytatódott az előző nap Európában és Amerikában elindult gyengülés, egyes piacokon évek óta nem látott mértékben csökkentek a mutatók. A szöuli Kospi index 6,2 százalékkal gyengült, amire 2008 novembere, a világgazdasági válság elmélyülése óta nem volt példa. Tokióban, a térség legnagyobb piacán a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,5 százalékkal 8.719,25 pontra esett.

      Gyengültek a kínai mutatók is, a hongkongi Hang Seng 2,7 százalékkal, a sanghaji összetett index - a Shanghai Composite - 1,7 százalékkal esett. Az indiai Mumbaiban a Sensex 2,1 százalékkal csökkent, és estek az ausztráliai és új-zélandi vezető tőzsdemutatók is. (MTI)

    • A forint árfolyama csütörtökön a nemzetközi pénzügyi piacokon ismét rendkívül borússá vált hangulatban gyengült, a svájci frank egy nap alatt 10 forintot - 234 forintról 244 forintra - drágult. Péntek reggelre nem változott érdemben a helyzet.

      A svájci frankot péntek reggel 7 órakor 240,22 forinton jegyezték. Csütörtök este 241,34 forinton, csütörtök reggel 234,39 forint volt egy svájci frank. Az euró 273,01 forint volt pénteken 7 órakor. Csütörtök este 273,24 forint, reggel 269,99 forint volt az euró. Az amerikai dollár 190,88 forinton állt péntek reggel. Csütörtök este 190,83 forint, míg csütörtök reggel 187,92 forint volt a dollár. (MTI)

    • cikkünk a témában:

      Görögmentés: biztosítékot kérne több ország

      Finnország példáját követve pénzügyi biztosítékot kérne Görögországtól az újabb mentőakcióban való részvételért cserébe Ausztria, Hollandia, Szlovénia és Szlovákia is. Athén ugyanakkor jelezte: nem tárgyalnak más euróövezeti országokkal a finnhez hasonló megoldásról.

    • Szerbia 1 milliárd eurós elővigyázatossági hitelszerződést szeretne kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettes. Az illetékes azelőtt beszélt erről, hogy csütörtöktől két héten át Belgrádban tárgyal az IMF küldöttsége az új hitelről. Szerbia két éve kötött 3 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodást a IMF-fel, ami idén áprilisban futott ki.  Szerbia cserébe egyebek között azt vállalta, hogy idén három százalékkal nő a hazai össztermék (GDP). Az idei első három hónapban a szerb gazdaság 3,4 százalékkal bővült éves szinten, a második negyedévben - nem végleges adat szerint - a növekedés 2,2 százalékra lassult. (MTI)

    • Gyenge növekedés várható a második félévben az Egyesült Államok gazdaságában, újabb recessziótól azonban nem kell tartani a Conference Board gazdaságkutató intézet csütörtökön megjelent felmérése szerint. Az intézet összetett konjunktúramutatója (Leading Economic Index - LEI) 0,5 százalékkal 115,8 pontra emelkedett júliusban. Elemzők 0,2 százalékos javulást vártak. A következő 3-6 hónapban várható folyamatokat jelző index májusban és júniusban is javult, de még így is arra utal, hogy a gazdaság nem bővül eléggé ahhoz, hogy érdemben csökkenjen a munkanélküliség. Az amerikai GDP az idei első félévben a legcsekélyebb mértékben bővült 2009 tavasza óta, amikor hivatalosan véget ért a legutóbbi recesszió. A lassulás miatt felerősödtek a félelmek attól, hogy dupla mélypontú lehet a válság. A LEI lassú javulása arra utal, hogy elkerülhető az újabb lejtmenet, a munkaerőpiacon viszont nem oldódik a feszültség. Legkevesebb 2,5-3 százalékos GDP-növekedés szükséges ahhoz, hogy stabilizálódjon a munkanélküliségi ráta - mondta Mark Zandi, a Moody's vezető elemzője.

    • A nyugat-európai értéktőzsdék csütörtökön visszatértek a múlt hét nagy részét és az előző hetet jellemző meredek lejtőre. A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 4,61 százalékkal, a frankfurti DAX-30 6,02 százalékkal, a párizsi CAC-40 5,55 százalékkal volt a szerdai záró alatt.

    • Kicsit összeszedve magát a délutáni zuhanás után 18.103,60 ponton, 2,83 százalékos mínuszban zárt a budapesti részvényindex.

    • A "feltörekvő" Dagong kínai hitelminősítő stabilról negatívra változtatta Lengyelország szuverén adósbesorolásának kilátását a következő két-három évre vonatkozóan. Magán a zlotyban és devizában jegyzett adósbesoroláson nem változtatott, ezekre változatlanul az A és A mínusz osztályzatot tartja érvényben. A hitelminősítő indoklása szerint Lengyelországban romlik a külföldi befektetések szerkezete, túlsúlyban vannak a rövid távú tőkebefektetések, növekszik az államadósság. (MTI)

    • Úgy tűnik egyelőre elérte a mélypontját a tőzsdeindexek zuhanása, az összes fő európai és amerikai index emelkedni kezdett, és a forint is erősödésnek indult.

    • A gyenge nyitás után gyakoraltilag nyílegyenes zuhanásba kezdetek az amerikai indexek, a Dow Jones 3,93, a Nasdaq pedig 4,69 százalékos mínuszban van. A Dow Jones indexben nincs olyan részvény, aminek az árfolyama javulni tudott volna a tegnapi záróértékhez képest.

    • Hatalmasat, 33 százalékot ugrott a részvénypiaci volatilitást mérő VIX index, jelenleg 42 ponton tartózkodik.(portfolio.hu)

    • Az összes vezető európai index zuhanásba fordult a rossz hírek hatására, a londoni FTSE már 4,88, a német Dax 6,18, a francia Cac 40 pedig 5,45 százalékos mínuszban jár.

    • Totálisan elromlott a hangulat az amerikai feldolgozóiparban: a Philadelphiai Fed feldolgozóipari beszerzési menedzser indexének értéke egyetlen hónap alatt 3,2 pontról -30,7 pontra (két és féléves mélypontra esett). A konszenzus 1,0 pont volt, így órási a meglepetés. (Portfolio.hu)

    • Akkora mínuszt mutat a frankfurti tőzsde, hogy ha így zárna a német piac, akkor a mai lenne pontban az ötödik, százalékban pedig tizenötödik  legnagyobb esés lenne a DAX-ban. (Portfolio.hu)

    • cikkünk a témában:

      Soros: Adózzon többet, aki gazdag

      Soros György szerint az euróválság veszélyesebb, mint az amerikai adósságválság. Fontos lenne a közös eurókötvény, meg kellene teremteni az Igaz Európaiak mozgalmait, és a válság idején nagyobb áldozatokat kellene vállalniuk a gazdagoknak.

    • Hatalmas zuhanásba váltottak a piacok csütörtök délután. A BUX 17 900 pont alá esett, ami több mint 700 pontos mínusz, az OTP 4000 forint alatt van, a svájci frank 243 forint fölé, az euró 274 forint drágult.

    • Nagy indexveszteséggel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapír piacokon. New Yorkban a DJIA-30 index a kereskedés kezdetén 1,63 százalékos, a S&P-500 index 1,34 százalékos, a Nasdaq Composite index 3,02 százalékos veszteségben állt. Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai tőzsdeindexek 4-5 százalékos veszteségben jártak.

    • A Fed texasi irodájának vezetője szerint a monetáris politika nem tehet semmit az amerikai gazdaság élénkítésére érdekében, a plafonválság gyenge kezelése okozta bizonytalanságot a washingtoni politikusoknak kell eloszlatniuk.

      Richard Fisher úgy véli, a jegybanknak a tőzsdék zuhanása ellenére nem kellene enyhítenie monetáris politikáját, az ebbe az irányba tett lépést a piac Bernanke-lökésnek értelmezné, azaz úgy vélné, hogy a Fed magányos kísérlete a belső hajtóerők híján vergődő gazdaság élénkítésére.

    • Tovább gyengült a forint, a svájci frank már 239,51, az euró pedig 272,52 forintnál jár. Reggel még mindkét devizával szemben sokkal jobban tartotta magát a forint, a napi rekord a frankkal szemben 234,48, az euróval szemben pedig 269,63 forintnál volt.

      A régiós valutákhoz képest gyorsabban gyengül a forint, míg a lengyel zloty 0,61, a cseh korona pedig 0,11 százalékot gyengült az euróval szemben, addig a forint esetében ez az érték 1,06 százalék.

    • Nagyobb eséssel fogadták a tőzsdék a várakozásoknál rosszabb amerikai inflációs és munkanélküliségi adatokat. Az S&P Future a közzététel előtti 1166 pontról hirtelen 5 pontot esett, de az OTP árfolyama is 4100 forintig zuhant hirtelen, majd innen visszapattant.

    • A két héttel ezelőtt közölt gyorstájékoztatónak megfelelően közel 1500 milliárd forintos hiány keletkezett az első hét hónapban az államháztartásban (önkormányzatok nélkül). A kimagasló júliusi deficit a Mol-részvénycsomag megvásárlásával függ össze, az egész éves módosított hiánycél 126 százalékát éri el.

    • Lengyelországban lassult az ipari termelés bővülése júliusban az előző hónapokhoz képest, és jóval kisebb volt a növekedés a szakértők várakozásához képest.

      A ipari termelés júliusban 1,8 százalékkal nőtt éves szinten, lassult a júniusi 2,0 százalékhoz és a májusi 7,7 százalékhoz képest, illetve jelentősen elmaradt a szakérők által várt 3,4 százaléktól. Havi szinten az ipari termelés 6,0 százalékkal csökkent júliusban. A lengyel statisztikai hivatal csütörtökön arról is beszámolt, hogy júliusban 5,9 százalék volt a termelői áremelkedés éves összevetésben a júniusi 5,6 százalék után. A szakértők a termelői árak szerényebb, 5,7 százalékos növekedésére számítottak.

    • Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban az Egyesült Államokban. A szakértők szerényebb, 0,3 százalékos növekedésre számítottak.

      Júniusban még 0,2 százalékkal csökkentek az árak a májusi 0,2 százalékos emelkedést követően. A tizenkét havi infláció 3,6 százalék volt júliusban - derült ki az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtöki közleményéből. A szélsőségesen ingadozó energia- és élelmiszerárak nélkül számolt júliusi maginfláció 0,2 százalék volt, a júniusi 0,3 százalék után. A szakértők is 0,2 százalékra számítottak. Éves összevetésben 1,8 százalék volt a maginfláció, az amerikai központi bank (Fed) által meghatározott 2 százalékos célsávon belül maradt. A havi alapon számolt infláció emelkedésében elsősorban az játszott szerepet, hogy az energiaárak 2,8 százalékkal, azon belül az üzemanyagárak 4,7 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 0,4 százalékkal emelkedett.

    • A washingtoni munkaügyi minisztérium közleménye szerint 408 ezer úgynevezett első segélykérelem érkezett a munkaügyi hivatalokhoz a múlt héten, az egy héttel korábbi - felülvizsgált, 395 ezerről felfelé módosított - 399 ezer után. Elemzők 400 ezer első segélykérelemre számítottak.

      A trendet pontosabban mutató négyhetes mozgóátlag 402 500-ra csökkent az előző heti 405 ezerről. Az elemzői konszenzus szerint munkaerőpiaci javulásról akkor lehet beszélni, ha 400 ezer alá csökken a heti segélykérelmek száma. A 306 millió lakosú országban a munkanélküliségi ráta a legutóbbi, júliusi adat szerint 9,1 százalék volt, csökkent az előző havi 9,2 százalékhoz képest.