A világvége útjába állnak

2011.10.26. 21:02

Elkerülheti az azonnali csődöt Görögország, miután az EU csúcson eldőlt: az ország adósságának felét önként elengedik a bankok. Megállapodtak abban is, hogy az európai bankoknak 9 százalékos tartalékot kell képezniük. Az EFSF keretét 1000 milliárd euróra növelik. Olaszország megígérte, hogy spórol és megszorít.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Magyarországon a bankok többsége külföldi tulajdonban van, és az OTP az egyetlen európai jelentőségű magyar tulajdonú bank" - mondta még Orbán Viktor Brüsszelben.

    Felhívta a figyelmet arra, hogy az OTP tőkemutatója nagyon magas, Európa egyik legstabilabb bankjának minősül.

    "A mostani végtörlesztést is ki tudja izzadni magából anélkül, hogy ez számára bármilyen pénzügyi nehézséget okozna" - mondta az OTP-ről a miniszterelnök.

    Hozzátette azonban: ha bármi nehézség felmerülne, akkor "mi megvédjük a saját bankjainkat, a magyar bankok számíthatnak arra, hogy ott van mögöttük a költségvetés".

    "A végtörlesztés politikáját végig fogjuk vinni" - jelentette ki Orbán Viktor, és azzal indokolta ennek fontosságát, hogy nem akarnak "adósrabszolgaságot".

  • Orbán közlése szerint a 27-ek megállapodása kitér arra is, hogy azokat a bankokat, amelyek feltőkésítésre szorulnak, el kell tiltani attól, hogy "a vezetőik prémiumot kapjanak, bónuszokat és magas osztalékokat vegyenek fel".

    A miniszterelnök örömének adott hangot, hogy Magyarországon kívül végre más országokban is "kicsapta a biztosítékot, hogy bajba jutnak bankok, az állampolgárok adóforintjaiból kell őket kisegíteni, és közben a vezetőik továbbra is osztogatják egymásnak a milliókat meg milliárdokat jutalékban, jutalomban, megemelt fizetésben". (MTI)

  • Újabb részleteket közölt az MTI arról, hogy Orbán Viktor mit mondott a csúcsról távozóban!

    "A megállapodás azt is tartalmazza, hogy ha az anyabankok bajba kerülnek, és feltőkésítik őket, akkor finanszírozniuk kell a más tagországokban működő leánybankjaikat is. A román fél többször is hangosan felvetette, hogy ha az anyabankok hazaviszik a forrásokat a leánybankokból, akkor a leánybank országa hitel híján marad, nem fogja tudni finanszírozni a vállalkozásokat, a gazdasági növekedést" - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy ez Magyarország számára is gondot jelentett.

  • Herman Van Rompuy közleményt adott ki arról, hogy megszületett a megegyezés arról, hogy azok a bankok, amelyek nem képesek megemelni a tőkéjüket, állami segítséget kapnak.

    A közelmény azt sugallja, hogy bankmentés biztosan lesz, de a részletek továbbra sem ismertek.

    Orbán Viktor arról beszélt, hogy első körben a tagállamok kormányainak kellene segítséget nyújtani a bankoknak és csak végszükség esetén nyúlnak majd közös pénzhez. Ez a német álláspont győzelmére utal. A franciák inkább támaszkodtak volna az eurósáncra.

  • Úgy tűnik, a most nyitva tartó amerikai tőzsdéken bíznak a mai tárgyalások sikerében: a jelentős New York-i indexek emelkedtek az elmúlt órában, a Dow Jones 1,31, a Nasdaq pedig 0,46 százalékos pluszban jár.

  • Nicolas Sarkozy és Angela Merkel ma este személyesen fog egyeztetni bankvezetőkkel a görög adósság leírásának részleteiről - tudósított az AFP egy brüsszeli tisztségviselőre hivatkozva.

  • - 65-ről 67 évre növelik a nyugdíjkorhatárt 2026-tól.

    - 5 milliárd euró értékű állami vagyont privatizálnak három éven belül.

    - 2012-től enyhítik a munkajogi törvényeket, és nem a munkavállalók örömére, hogy rugalmasabb legyen a munkaerőpiac.

  • A mostani csúcs valószínűleg úgy kerül be a történelem lapjaira, mint az EU történetének waterlooi csatavesztése, mert ezzel az Európai Unió, az euró és az EKB „viszonylag sikeres” tizenkét éve véget ér – fogalmazott Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. Az elemzése szerint az eurósánc, vagyis az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF), mint tőkeáttételi lehetőség még valószínűleg nyitva marad, mert a biztosítás meghatározásával a tényleges számadat korlátozódna. Az EU taktikája klasszikus esetben azt a látszatot kelti, hogy az ügylet nyílt végű, és „mi megteszünk mindent, ami szükséges”. Érdemes észben tartani, hogy az EFSF nagyfőnök már pénteken Kínában járt pénzt koldulni. Olyan az egész, mint 2008 volt, vagy az Enron ügy néhány évvel korábban. Gyömöszöljük az egészet céltársaságokba, és tegyünk úgy, mintha mi se történt volna – olvasható az elemzésben.

  • Megállapodtak az uniós vezetők az európai bankok feltőkésítésének szabályaiban - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a csúcsról távozóban.

    "Magyarországnak nem kell majd fizetnie más országok bajba jutott bankjaiért. A megállapodás értelmében ugyanis ha egy bank bajba jut, akkor először a részvényeseknek és a tulajdonosoknak kell helytállniuk, ha pedig az nem megy, akkor a nemzetállami költségvetéseknek. Ha ez utóbbi sem megy, csak akkor lehet európai pénzt igényelni, de ebben az esetben is olyan alaptól kell kérni a segítséget, amelyben Magyarország nem befizető" - idézi Orbánt az MTI.

    Ez a bizonyos alap az EFSF, amit eurósáncnak szeretünk nevezni.

  • Hírügynökségek folyamatosan szellőztetnek meg részleteket a megállapodás tervezetéről:

    • Többszörösére emelik a mentőalap (EFSF) összegét, az emelés pontos mértéke azonban csak novemberben ferül ki. Az IMF is hozzáteszi a maga részét.

    • A mentőalapot részben az adósság biztosítására, részben pedig magán- és nemzetközi intézményi befektetők vonzására fogják felhasználni egy "spaciális befektetési rendszeren" keresztül

    • Spanyolországot megdícsérik az eddigi erőfeszítésekért, bár a nyilatkozat szerint van még tennivaló

    • Görögország esetét "kivételesnek és egyedinek" nevezi a tervezet.

  • "Fontos, hogy az eurózóna demonstrálja, hogy képes egy átfogó politikai megállapodást kötni. Ehhez közel is vagyunk, jelenleg a technikai részletekről folyik a tárgyalás. Így nincs is értelme még spekulálni, pár órán belül tudni fogjuk az eredményt" - mondta Jan Rostowski lengyel pénzügyminiszter.

  • A 27-ek tanácskozásáról távozó David Cameron brit miniszterelnök mondott is valamit, meg nem is, a Justus Lipsius palota VIP kijáratánál.

    "Jól haladtunk ma este" - kezdte. "Ma este még további lépésekre lesz szükség" - fejezte be.

    A kettő között azt mondta még, hogy a bankok megmentéséről körvonalazódni látszik a megegyezés, de a végső döntéshez további ügyekben is meg kell alkudni.

    A további egyeztetéseken Cameron már nem lehet ott, hiszen hazájában nem euróval, hanem fonttal fizetnek.

  • A Dow Jones szerint a csúcs előtt az olasz miniszterelnök külön találkozott Barroso bizottsági elnökkel és Rompuy tanácsi elnökkel. A Guardian arról ír, hogy az 1,9 billió euró adósságot görgető Olaszország jövője a mai vita egyik sarkalatos pontja. Ugyanis Brüsszelben most az a hangulat, hogy Görögország bebukott, ezt le kell nyelni, de az olasz adósság akkora, hogy egy ottani csődöt már nem bír ki a kontinens.

    A Guardian elemzője szerint aggasztó, hogy Olaszországot pont ilyenkor egy olyan ember vezeti, akire senki sem merné rábízni a kislányát.

  • "Én inkább azt mondom , itt lenne a sansz és a remek alkalom, hogy nálunk is lehetne "perkettőzni" az államadósságot ... Egy tökös miniszterelnök kellene csak .." - írta Baranyai István.

    Sajnos most csak az eurót használókat mentegetik, mert itt a közös pénz jövője a tét. :(

    Orbán Viktor egyébként azzal szokta a magyar adósságelengedés kérelmének ötletét elvetni, hogy nézzünk rá Görögországra, mivel jár ez: Brüsszelből diktált brutális megszorításokkal, illetve hatalmas privatizációs kényszerrel (vasút, kikötők például).

    Erről hétfőn is volt szó a parlamentben, amikor Vona Gábor, a Jobbik elnöke javasolta az adósságelengedést.

  • Vége az első körnek. A 27 miniszterelnökből / államfőből 10 elment. Már csak az eurót használó országok vezetői maradtak.

  • Csak reménykedünk, hogy nem a tárgyalások várható hosszára célzott Yves Leterme belga miniszterelnök, amikor ma úgy fogalmazott: rendkívül fontos, hogy a holnapi tőzsdenyitásig megoldást találjanak a felek.

    Leterme szerint a közös mentőalap összegét "egy fokkal" 1000 milliárd euró fölé kéne emelni. Az alapot nyáron emelték 440 milliárdra.

  • Horváth Dániel nevű olvasónk szerint ha a görögök adósságát elengedik, akkor a többi adós sem siet majd törleszteni, és ez lesz az euró végső veszte.

    Leveléből idézünk: "a maradék PIGS államokat rá kell venni hogy brutális megszorítássokkal építsék le az adósságaikat és fizessék vissza a hiteleiket szépen böcsületesen az utolsó centig"

    És hogy mi a PIGS? Hát Portugal, Italy, Greece, Spain (Portugália, Olaszország, Görögország és Spanyolország) kezdőbetűinek rövidítése.A pigs szó meg angolul azt jelenti, hogy disznók.

  • Úgy tűnik, hogy a holland kormányt támogató pártok nem akarnak görögöket meg másokat menteni. Kedden órákig vitáztak a holland parlamentben, és a kormányt részben kívülről támogató jobboldali pártok közül kettő mereven elutasította, hogy a kormány elkötelezze magát az EFSF (eurósánc!) bővítése mellett.

    A baloldal segítene átvinni egy ilyen döntést, de ennek meg az lehet a vége, ami Szlovákiában történt. És akkor már két kormány bukna bele közvetlenül az euró megmentésébe.

  • Kezdje a tájékozódást az ország kormányának angol nyelvű honlapján!

  • Az IMF előrejelzése 2011-ben Ghána gazdasága növekszik a leggyorsabban a Földön.

  • A görögök előtt két évvel a lettek már megcsinálták a maguk brutális megszorítását. Ott is negyedével megvágták a béreket és a nyugdíjakat, bezárták a kórházak felét és egy csomó iskolát.

    Nem véletlen, hogy a legutóbbi választáson az orosz kisebbség pártja kapta a legtöbb szavazatot. Persze kormányt a jobbközép lett pártok koalíciója alakított.

  • Halvány reménysugár lehet a tárgyalóknak, hogy kicsit keletebbre nem adják fel: Lettország továbbra is azt tervezi, hogy 2014-ben bevezeti az eurót, jelezte szerdán az ország pénzügyminisztere, miután megalakult az új jobbközép kormány.

    "Úgy gondolom teljesíteni fogjuk a feltételeket és be fogunk tudni avatkozni, ha növekedésnek indul az infláció" - mondta az AFP szerint.

  • Két ülés is lesz ma egymás után. Most a 27 tagállam vezetője tanácskozik. Amikor végeznek, akkor az eurózóna 17 feje még ott marad. A többiek - így a magyar miniszterelnök is - mehetnek a dolgukra.

    Egy diplomata az euobservernek azt mondta, hogy hajnalig tartó vitára számít, ezért tiszta inget és két banánt is hozott magával.

    orbantusk
  • Alain Minc, Sarkozy gazdasági főtanácsadója szerint 90 százalék, hogy ma lesz megoldás a legtöbb kérdésre.

  • Az ír fogadóiroda mai ajánlata:

    2/7 hogy Görögország kiszáll az eurózónából

    6/1 hogy Portugália kiszáll az eurózónából

    16/1 hogy Németország kiszáll az eurózónából (múlt héten ez még 25-szörös pénzt fizetett!)

    6/5 hogy 2015-re nem is lesz euró!

  • Ma délután attól omlottak össze a tőzsdék, hogy megrekedtek a bankok és az EU közötti tárgyalások arról, mekkora arányban nyeljék le a kifizetethetetlen görög adósságból eredő veszteségeket.

    De mekkora összegről van szó? A legtöbb várakozás szerint 100 milliárd euróval kell feltőkésíteni a bankokat, hogy el tudják viselni a terheket, ez azonban 60 százalékos veszteségleírásnál már 130-140 milliárd euróra nőhet Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint. Ha pedig nem sikerül megegyezni, és az EU kényszeríti a bankokat a leírásra, az megdobhatja a bankok csődkockázatát, ami önmagában is további 100 milliárd euróval növelheti a mentés költségeit.

  • A 2008-as válság előre jelzésével világhírűvé vált közgazdász, Nouriel Roubini egy ausztráliai konferencián ma ezt mondta az EU-csúcsról:

    "Eddig volt egy tervük arról, hogy kéne egy terv. Most hirtelen a megoldáson dolgoznak. Egy konzervdobozt rugdosnak egyelőre az úton."

  • A Guardian szerint így rendeznék az adósságukat:

    Akinek 100 eurót érő görög állampapírja van, az felejtsen el ebből 50 eurót. 15 eurót megkap gyorsan készpénzben. 35 euróról pedig kap egy sokkal később beváltható új papírt.

    A németeknek állítólag ez nem tetszik.

  • Mivel semelyik bank nem tudja pontosan, hogyan érinti a többieket a görög adósság leírása, könnyen olyan bizalmi válság alakulhat ki, mint 2008-ban - mondta az Indexnek Barcza György, a K&H vezető elemzője. A bankok nem lesznek hajlandóak egymásnak hitelezni, ami lefagyasztja a beruházásokat és tovább löki a recesszió felé az amúgy is gyengélkedő gazdaságokat.

  • Múlt csütörtökön a görög parlament negyedével csökkentette az állami alkalmazottak fizetését és a nyugdíjakat.

    Ez is kellett ahhoz, hogy ma új hitelt kapjanak, és az EU vezetői megszavazzák adósságuk egy részének leírását.