Harminc százalékkal csökkent a Berkshire Hathaway nyeresége

2012.02.26. 16:58 Módosítva: 2012.02.26. 16:59
A neves befektető, Warren Buffet által irányított Berkshire Hathaway cégcsoport nyeresége 30 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, elsősorban a biztosítási üzletág gyengébb teljesítménye, illetve származtatott termékekből álló portfóliójához kapcsolódó tételek miatt.

A vállalat 3,05 milliárd dollár, azaz részvényenként 1847 dollár nyereséget ért el az októbertől decemberig tartó időszakban, ami kevesebb, mint az egy évvel korábbi, 4,38 milliárd dollár, részvényenként 2663 dollár. Az előző évben a nyereség 21 százalékkal, 10,3 milliárd dollárra süllyedt.

A Berkshire legnagyobb, biztosítási üzletága 107 millió dolláros veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi, 414 millió dolláros nyereség után. A veszteséget elsősorban az autóbiztosítási leányvállalat, a Geico Corp magasabb kiadásai, illetve a viszontbiztosítási leányvállalatnál felmerült egyszeri költségek okozták.

Warren Buffet vállalata csupán 302 millió dolláros nyereséget ért el az októbertől decemberig származtatott termékportfóliója után, ami jóval kevesebb az előző év hasonló időszakában szerzett 872 millió dollárnál. A Berkshire Hathaway mintegy 34 milliárd dollár értékű, ilyen jellegű szerződést birtokol, amelyek jövedelmezősége négy fontos tőzsdeindexhez kapcsolódik. A gyengébb, 2011. év negyedik negyedévében három index értéke nőtt, míg egy évvel korábban valamennyi mutató emelkedett.

A Berkshire Hathaway vasúti üzletágának nyeresége éves összehasonlításban 41 százalékkal, 909 millió dollárra nőtt a negyedik negyedévben. A közmű-, illetve energiaipari leányvállalatoknál ugyanakkor 8,1 százalékkal, 316 millió dollárra csökkent a nyereség. A feldolgozóipari, szolgáltatási és kiskereskedelmi tevékenységből származó profit 28 százalékkal 856 millió dollárra nőtt.

Buffett továbbra is vezérigazgató marad

A társaság december végén 37,3 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezett, többel a harmadik negyedév végi 34,8 milliárd dollárnál.

A piac mindazonáltal leginkább a társaság szombati bejelentésének folytatását figyeli; eszerint már megtalálták a 81 éves Buffett utódját. A Berkshire Hathaway befektetői levelében Buffett nem nevezte meg a kijelölt utódot, ellenben leszögezte, , hogy továbbra is kiváló egészségnek örvend, és egyelőre nem áll szándékában távozni a vezérigazgatói pozícióból.