Ibolya
17 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Csődegyezséget kötött a Vegyépszer Hungária

2012.03.26. 19:36 Módosítva: 2012.03.26. 19:36

A hitelezőkkel történt többszöri tárgyalás, valamint a csődmoratórium kétszeri meghosszabbítását követően a Vegyépszer Hungária Zrt. hétfőn sikeres csődegyezséget kötött hitelezőivel. Ezt a cég jelentette be.

Közleményük szerint a világgazdasági válság, illetve a magyar építőipar válsága, a banki hitelezések rendkívüli megszorítása, valamint a 2011. februárban kitört líbiai forradalom következtében megsemmisült eszközei és emellett közel 300 millió eurós projektjének meghiúsulása miatt a Vegyépszer Hungária Zrt. 2011. májusában csődvédelmet kért. Ezt a Fővárosi Bíróság 2011. május 14-én jóvá is hagyta.

A cég közölte: annak ellenére, hogy eszközeinek döntő része zálogjoggal terhelt, vagy óvadékban van, a társaságnak sikerült a hitelezők többsége számára elfogadható ajánlatot kidolgoznia.

Az egyezség alapján a hitelezők több mint egyharmada 48-55 százalék közötti, több mint fele 30 százalék feletti és kétharmaduk 20 százalék feletti kielégítést kap. Csak a 10 millió forint feletti követeléssel rendelkező hitelezők kapnak 10 százaléknál kisebb kielégítést. Az egyezséget az összes hitelezők szavazatszámai szerint számítva, a biztosított kategóriában 80 százalék, a nem biztosított kategóriában 76 százalék szavazta meg.

Mint arról korábban írtunk, négy társaság vált ki korábban a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-ből, az alapcéget pedig Vegyépszer Hungária Zrt.-re keresztelték. A kiváló vállalatoknagyjából tiszta lappal indulhattak, a jelentős kötelezettségállományt meghagyták a fennmaradó társaságnál, ennek ellenére a kivált vállalkozások mindegyike csődöt jelentett. Valamennyi társaság székhelye az iparűzési adótól mentes Zala megyei Szentgyörgyvölgyben van. Erről bővebben itt olvashat.