Védelmébe vette a spanyol kormányfő a megszorításokat

2012.05.13. 19:08

Védelmébe vette kormánya megszorító intézkedéseit Mariano Rajoy konzervatív spanyol miniszterelnök vasárnap, egy nappal azután, hogy az ország mintegy nyolcvan városában tízezrek tüntettek a gazdasági válság kezelését célzó megszorítások, a korrupció és a munkanélküliség ellen.

Rajoy úgy nyilatkozott, hogy a megszorításokra szükség van az ország ijesztő helyzete miatt. "Azt tesszük, amire szükség van, ez pedig nehéz döntések meghozatalát jelenti. Olyan dolgokat teszünk, amelyek nem szerepeltek a (választási) kampányunkban, de meg kell őket tennünk. Vannak olyan döntések, amelyeket nem szeretünk, de azt mondhatom, hogy továbbra is meghozzuk majd az ahhoz szükséges döntéseket, hogy Spanyolország kikerüljön ebből a helyzetből". Spanyolországban szombaton összesen mintegy százezren tüntettek, a legnagyobb számban Madridban, ahol a belvárosi Napkapu (Puerta del Sol) téren több tízezren gyűltek össze.

A rendőrség vasárnap közölte, hogy hajnalban feloszlatta a tüntetést, és őrizetbe vett 18 tüntetőt, akik az egész éjszakát a téren töltötték. A tömegoszlatás közben két rendőr megsérült, a helyi sajtó szerint könnyebben.

Spanyolországban egy évvel ezelőtt jött létre az alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változásokat követelő "felháborodottak mozgalma", és példájuk nyomán hasonló szerveződések alakultak más fejlett országokban. A mozgalom célja az igazi demokrácia, a nagyobb társadalmi igazságosság, a gazdagság egyenlőbb elosztása és a közéleti erkölcs színvonalának emelése. Az első születésnap alkalmából globális tavasz jelszóval világszerte megmozdulásokat hirdetett szombatra a felháborodottak mozgalma. Más országokban azonban mindössze néhány százan vettek részt a felháborodottak tüntetésén.

A spanyol gazdaság immár másodszor süllyedt recesszióba a globális pénzügyi és gazdasági válság kirobbanása óta, a munkanélküliségi ráta csaknem 25 százalékos, a legmagasabb a 17 országból álló euróövezetben. Mivel az állampapírokat csak egyre magasabb kamatok mellett lehetett értékesíteni, Rajoy idén hatalomra került kormánya komolyan lefaragta a szociális juttatásokat, az egészségügyi és oktatási kiadásokat.

Az Európai Bizottság vasárnap üdvözölte, hogy a spanyol kormány pénteken újabb intézkedésekkel igyekezett eloszlatni a bankrendszer stabilitását övező bizalmatlanságot, többek között előírva, hogy az ingatlanpiacnak túlságosan kitett bankoknak összesen további 30 milliárd eurónyi tartalékot kell képezniük. Olli Rehn pénzügyi biztos közleményében hangsúlyozta: a bankrendszer gyors és mélyreható megreformálása az alapköve a válságra adott spanyol válasznak, a költségvetés konszolidálásának és a szerkezeti reformoknak nélkülözhetetlen kiegészítője, amelyek ismét elvezethetnek majd a tartós gazdasági növekedéshez és több munkahely teremtéséhez.