Tüntetésre készülnek a húsipari dolgozók

2012.10.05. 20:55

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége szerint a gyulai húskombinát dolgozóinak munkahelyei továbbra is veszélyben vannak, ezért 2012. október 9-én demonstrációt fognak tartani a Gyulai Polgármesteri Hivatal előtt. A szakszervezet arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ígéretek ellenére a Gyulai Húskombinát dolgozói elveszíthetik munkahelyüket – írja a Gyulai Hírlap.

A Gyulai Húskombinát jelenleg nem áll felszámolási eljárás alatt, de Ruck János vezérigazgató szerdán éppen a felszámolást, vagy az öncsőd bejelentését jelölte meg lehetséges megoldásként a cég helyzetére. Közölte azt is: az igazgatóság rendkívüli közgyűlést hívott össze október 26-ára, amikor felvázolják a tulajdonosi kör előtt a húsüzem lehetséges működési feltételeiről szóló alternatív forgatókönyveket. A céghez a megyei bíróság a héten ideiglenes állami vagyonfelügyelőt rendelt ki; a vállalatot még a nyáron stratégiailag kiemelt cégnek minősítették.

A szakszervezet szerint a védelemről szóló ígéretek ellenére fennáll annak a veszélye, hogy finanszírozhatatlanná válik a cég és teljesen leáll a munka. A munkahelyek megmentésére a megoldást az jelentheti, ha egy hozzáértő felszámolót jelölnének ki, aki minél előbb megkezdené a munkát.

A Kapuvári Hús Zrt.-nél a bírósági ítélet csütörtökön emelkedett jogerőre, így megindult a felszámolási eljárás, de még nem ismert az üzleti terv, ami alapján Kapuváron újra dolgozhatnának az alkalmazottak.