Idén nem lesz döntés az állami mobilcégről

2012.12.03. 06:59 Módosítva: 2012.12.03. 07:00

A napokban már meg kellene csörrenniük a negyedik mobiltelefon-szolgáltató készülékeinek, de lehet, hogy erre még egy-két karácsonyt várni kell, a Kúria ugyanis azt válaszolta a Napi Gazdaságnak , hogy a folyamatban lévő jogi eljárásban várhatóan 2013 első negyedévében tűzhetik ki a tárgyalási napot.

Úgy tudni, így akár a jövő év közepéig is elhúzódhat a folyamat, aminek jelenleg nem látszik a végkifejlete. Az is elképzelhető, hogy a Kúria majdani jogerős ítélete helyben hagyja a Fővárosi Törvényszék határozatát, vagyis sem a negyedik szereplő, az állami cégek által alapított MPVI Mobil Zrt. nem juthat hozzá a pályázaton elnyert frekvenciához, sem pedig a jelenleg piacon levők.

A jogvitát azért kezdeményezték a szereplők a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellen, hogy tisztázzák, az árverésen elnyert frekvenciák megilletik-e a cégeket, vagy sem. A helyzet leginkább a Vodafone-t érintette rosszul, részben mert ő fizette a legtöbbet a sávért, részben mert a cég az új frekvenciával érte el a kilencven százalék fölötti szélessávú-lefedettséget.

A mostani helyzetben a társaságoknak vissza kellene adniuk a megszerzett, kifizetett frekvenciát, ezért fontos, miként dönt a Kúria. A legfőbb bírói testület döntéséig azonban a három mobiltelefoncég jogszerűen használja a frekvenciát (és elképzelhető, hogy azt követően is), ahogyan a központi költségvetés a cégek által befizetett összeget. A hármak összesen 31 milliárd forintot fizettek, az MPVI pedig tízmilliárd forintot adott a frekvenciáért.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy az NMHH-nak milyen konkrét tervei vannak a frekvenciákkal, de a parlament számára készült jelentésben azt írta az NMHH, hogy a 900 MHZ-es frekvencia eredményes értékesítése továbbra célja a hatóságnak. Miközben folyik a jogi eljárás, az NMHH december közepére nyilvános meghallgatást hívott össze, amelynek egyik napirendi pontja "egy új, potenciális mobilszolgáltató lehetséges piacra lépésének feltételei".

A jogi eljárás végére tehát egy ideig még várni kell, s kérdés, hogy addig mi legyen az MPVI Mobil Zrt.-vel. Információink szerint ez a kérdés is napirendre kerülhet a társaság rövidesen megtartandó közgyűlésén.