Bajnai: 5000 milliárddal lesz gyengébb a gazdaság

2013.02.12. 14:37

Jól képzett munkaerő, mondern ipar, agrárszféra, szolgáltatószektor, fejlett logisztika, jó fejlett infrastruktúra, rugalmas árfolyamrendszer és az 500 milliós piacot jelentő EU-s tagság. Magyarország messziről nézve a lehetőségek országa. Közelről nézve Magyarország az elvesztegetett lehetőségek országa. Nagyon le vagyunk maradva saját lehetőségeink mögött - mondta Bajnai Gordon a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) pénzügyi csúcstalálkozóján.

Szerinte a magyar gazdaságirányításban nem érzi a realitásokat. A 2010-es konvergenciaprogramban 2015-re előrejelzett GDP mértéke, és a tavaly benyújtott programban foglalt előrejelzés között a GDP arányában 18,5 százalékos különbség van. Ez több mint 5000 milliárd forinttal gyengébb gazdasági teljesítményt jelent 2015-re, mint ahogy azt a kormány 2010-ben elképzelte.

A gazdaság a tavalyi recesszió után idén 0,5 százalékos recesszióval zárhat. A magyar gazdaság stabilitását a sok különadó mellett a nyugdíjpénztárak államosítása biztosította. Ez nem csak a beszedett 3000 milliárd forintnak köszönhető, hanem annak is, hogy a költségvetés nem kell a nyugdíjkasszát évről-évre egyensúlyba hozza. Ez évente 360 milliárd forintos megtakarítás, ha ez nem lenne, akkor a tavalyi és az idei hiánycél is 4 százalék fölött lenne.

Az a másfél havi nyugdíjnak megfelelő összeg, amit a kormány a nyugdíjállamosításból befolyó összeggel szerzett, nem lehet tudni, hová lett. Ez másfél havi nyugdíj eltűnését jelenti. A beruházások szintje az elmúlt években folyamatosan csökkent, a kívánatos 22-25 százalékos GDP-arányos szinthez képest 16 százalékra esett, ami azt jelenti, hogy a gépek kopásának megfelelő összeget sem teszik be a cégek beruházás formájában a magyar gazdaságba.  A most elmaradó munkahelyek 3-4 év múlva jelentkeznek, amikor kevesebb lesz a munkahely, és kisebb a növekedés. Szerinte ha nincs érdemi fordulat, Magyarország tartósan leszakad az EU-tól. "Ez az utánunk az özönvíz gazdaságpolitikája" - mondta.

A magyar gazdaság a rossz politika és a rossz kormányzás miatt súlyos, de elhárítható hibákkal küzd. A magyar gazdaság a 2010 előtti időszakhoz sem térhet vissza. A legfontosabb a bizalom. Ez a piacgazdaság talapzata, ez elszállt az elmúlt években. 2011-ben átlagosan minden második héten módosították az adótörvényeket (26 adóváltozás volt). A munkavállalók nettója úgy csökkent, hogy a bruttó közben nőtt. Az átlagos álláskeresési idő másfél év, a segély három hónapig jár. A bizalom elszállt a finanszírozókban, hiszen a magyar gazdaságpolitika sosem teljesíti a megígért megtakarítás. Elszállt a külföldi finanszírozókban, akik inkább bécsi vagy pozsonyi bankokban tartják a pénzüket ahelyett, hogy itt Magyarországon befektessék. A bizalmat szívós, kitartó munkával, intézmények fejlesztésével, stabil jogrendszerrel és garanciákkal lehet csak megalapozni. Magyarországnak sok év lesz a kormányváltás után, amíg ezt a bizalmat visszahozza.

Növekedés szerinte az exporttöbbletből, a beruházásokból meg a fogyasztásból lehet. Az export sajnos már nem nagyon tud nőni - a GDP közel 100 százaléka a kivitel szintje -, ebben nincs nagyon hová előre menni. Fogyasztás sem lesz, mert ehhez többletjövedelem és a hitelek visszafizetése kell. Így csak a beruházások maradtak, ezek élénkítését kell elkezdeni, ezen belül is a magánberuházásokat kell erősíteni, és nem is várható, hogy a magyar állam 80 százalékos eladósodottság mellett élénkítsen bármit is.

Van még egy forrás: az uniós pénzek. Magyarország az előttünk álló fejlesztési időszakban, közel 5 milliárd forinttal kevesebb pénzt fog kapni, mint az előző hét évben. Bajnai szerint ezt nehéz beállítani úgy, hogy többet kapunk, mint korábban. Ez fejenként 144 ezer forinttal kevesebbet jelent, miközben a közép-magyarországi régió a támogatásának közel 80 százalékát elveszítette. Igaz, hogy közben kevesebb szétosztható pénze van az EU-nak, de közben Románia, Lengyelország és Szlovákia jelentősen több pénzt kap fejlesztésre, mint az előző hét évben.

De az is tény, hogy a kormány a potenciális veszteségeket csökkenteni tudta, akár 7 milliárd eurót is veszíthettünk volna, Ez a közel 1500 milliárd forint hiányozni fog a következő 7 évben a gazdaságból, ami nem ennek a kormánynak, hanem a következő két kormány vesztesége. Ezért még inkább a nagyberuházásokra kell koncentrálni.

Ha el tud indulni fokozatosan a beruházás-vezérelte növekedés, akkor a következő feladat a foglalkoztatás bővítése lesz. Itt a egyik probléma a csökkenő munkaerőpiaci kereslet, illetve a másik fő baj az alacsony képzettségű munkavállalók magas kínálata. Erre kell egy megfelelő gazdaságpolitikával reagálni, ami nem osztja ketté a társadalmat közmunkásokra és normális munkavállalókra.

Szerinte egy negyedik nagyon fontos gazdaságpolitikai cél az oktatás. Enélkül nincs talpra állás és tartós növekedés, ha az oktatást nem tesszük rendbe. Ez nem költségvetési, hanem nemzetstratégiai kérdés. Átfogó reform kell a közoktatásban és a felsőoktatásban is. Nem szabad forrásokat kivonni, hanem egy minőségi reform mellé többletforrások kellenek. Olyan oktatási és foglalkoztatási rendszer, illetve növekvő gazdaság kell, ami a tudásalapú társadalmat teremti meg, ami közelebb vihet bennünket Nyugat-Európához.

Bajnai szerint el kell kezdeni a bizalomerősítést, ehhez például adóalkotmány kell, ami garantálja az adók kiszámíthatóságát. Le kell álltani azt, ami mostanában a minimálbér környékén zajlik. Tizenegyezer nőtt meg az adója azoknak, akik ma a legnehezebben kapnak állást. Progresszív adózást kell bevezetni Magyarországon, ami alacsonyan tartja a kulcsokat, de szolidáris.

Úgy vélte, meg kell tartani a járásokat. A 3200 önkormányzat irányítását egységesíteni kell, azt a kormány elkezdte, és jó iránynak tűnik. Ez ésszerűsítő, jó lépés volt.