Öt százalék alá kerülhet az MNB-kamat

2013.02.14. 11:59

London elemzők szerint a vártnál gyengébb tavalyi negyedik negyedévi GDP-becslés és az infláció januárban mért jelentős lassulása felveti annak a lehetőségét, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár 5 százalék alá is csökkentheti alapkamatát. A KSH gyorsbecslése szerint a GDP tavaly a negyedik negyedévben 2,7 százalékkal csökkent éves bázison, a tizenkét havi infláció pedig januárban 3,7 százalékra lassult a decemberi 5 százalékról.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni szakelemzők 1,8-2,8 százalék közötti prognózisokat adtak a GDP-visszaesés mértékére, inflációs előrejelzéseik sávja januárra 3,8-4,1 százalék volt.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a csütörtöki adatsort kommentálva elképzelhetőnek nevezték, hogy az új inflációs és GDP-adatok láttán a piac az eddig vártnál is nagyobb MNB-kamatcsökkentés árazásába kezd.

A ház elemzői szerint a két számsor valószínűleg önmagában elegendő lesz a monetáris enyhítési ciklus folytatásához, és ha a piaci kondíciók engedik, az MNB-alapkamat az 5 százalékos szint alá is csökkenhet.