Obama: gyengül a gazdasági fellendülés

2013.02.26. 23:49

Az amerikai költségvetés három nap múlva életbe lépő automatikus csökkentése gyengíteni fogja az amerikai gazdasági fellendülést – jelentette kedden egy virginiai hajóépítő üzemben elmondott beszédében Barack Obama amerikai elnök.

A kongresszus republikánus vezetői bírálták az elnököt, amiért megegyezési törekvések helyett inkább kampányt folytat saját álláspontjának ismertetése érdekében. Több demokrata politikus szintén tárgyalásokat sürgetett.

A pénteki határidő közeledtével az ellenzéki párt olyan terveket készített elő, amelyek nagyobb rugalmasságot biztosítanának a kormányzatnak a károk minimalizálásában, de ezeket az elnök kedden elutasította. Hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen sérüléseket okoz, ha 85 milliárd dollárral csökkentik a büdzsét hét hónappal a költségvetési év lejárta előtt.

"Erre nincs okos megoldás" – mondta az elnök, rámutatva: nincs jó választás aközött, hogy a rokkant vagy a szegény gyerekek támogatását vonja-e meg, avagy üzemeket zárasson be.
Az Obama által felkeresett Newport News Shipbuilding üzem, amelyben repülőgép-hordozókat és tengeralattjárókat építenek, Virginia állam legnagyobb ipari munkaadója. Mivel a március 1-jén életbe lépő, 85 milliárd dolláros megszorítás terhének több mint a felét a Pentagonnak kell viselnie, a megrendelések elmaradása elbocsátásokhoz vezethet a vállalatnál. A kiadáscsökkentés nyomán egyedül Virginiában a védelmi minisztérium 90 ezer alkalmazottját küldhetik részleges kényszerszabadságra.

Az Obama-kormány az elmúlt napokban arra figyelmeztetett, hogy a megszorítások elbocsátásokkal járnak majd, veszélyeztetik a nemzetbiztonságot és kockázatot jelentenek az amerikai, és ezzel együtt a világgazdaság számára. A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak, amelynek keretében 1200 milliárd dollárt terveznek megtakarítani.

A megegyezés híján három nap múlva életbe lépő automatikus megszorításokat 2011-ben ösztönző céllal fogadták el pártok, abban a reményben, hogy a fűnyíróelv érvényesítése helyett végül sikerül majd megállapodniuk a szelektív deficitcsökkentésről. A patthelyzet oka, hogy Obama ragaszkodik a hiány "kiegyensúlyozott", az adóemelés és a kiadások egyidejű visszafogása általi csökkentéséhez, a republikánusok pedig nem hajlandók adóemelésre.