Edit
15 °C
29 °C

Csúszik a Mol és a horvát kormány tárgyalása

2013.10.24. 21:59 Módosítva: 2013.10.24. 21:59
Elhalasztották a Mol és a horvát kormány közötti, péntekre tervezett tárgyalást – erősítette meg Brüsszelben Zoran Milanovic horvát kormányfő.

„Nem zártuk le a tárgyalásokat, (csak) elhalasztottuk, minden valószínűség szerint néhány nappal" – mondta Zoran Milanovic újságírói kérdésre Brüsszelben az európai uniós állam- és kormányfők csütörtök este kezdődött csúcstalálkozója előtt. Hozzátette, nem fog beszélni az ügyről Orbán Viktor magyar kormányfővel Brüsszelben, mert a horvát kormány által kinevezett tárgyalóküldöttség foglalkozik a kérdéssel.

Orbán és Milanovics 2012-ben az Európa Tanácsban
Orbán és Milanovics 2012-ben az Európa Tanácsban
Fotó: EU Tanács

Kiállunk Hernádi mellett

A magyar kormány korábban közleményben kiállt a Mol vezére mellett, meggyőződésük, hogy Hernádi ügye a horvát belpolitikai csatározások része, és a bíróság politikai nyomás alatt áll. A tárgyalás furcsaságairól itt olvashat.

„Ha úgy gondolják, hogy bizonyos tevékenységet állami tevékenységként akarnak folytatni, elfogadjuk, de ennek van egy civilizált módja, ehhez nem kell senkit letartóztatni, kétséges vádakkal megrágalmazni” – mondta még korábban Orbán Viktor.

Úgy tudjuk, nem szeretnék, ha a horvátok szétválasztanák a Hernádi elleni eljárást és az INA jövőjéről szóló tárgyalásokkal. Ha a horvátok visszavonnák az elfogatóparancsot, Hernádi nyitott lenne egy Magyarországon tartott horvát kihallgatásra, állítólag a horvátok erre hajlanának is. A Mol INA-részvényeinek eladása valójában egyik félnek sem érdeke, a horvátok igazából a cég feletti irányítást szeretnék visszakapni.

A Hina horvát hírügynökség csütörtök reggel adott hírt arról, hogy elhalasztották a horvát kormány és a magyar olajtársaság közötti, péntekre tervezett tárgyalásokat. A Mol magyarországi kommunikációs igazgatója közölte, nem kaptak hivatalos értesítést a halasztásról.

 A Hina nem hivatalos információi szerint a horvát kormány azért döntött a találkozó elhalasztása mellett, mert a Mol nem fogadta el, hogy a tárgyalás témája az INA horvát olajcég vezetési modelljének megváltoztatása legyen. Ez pedig ellentétes a szeptember 18-i első találkozón elhangzottakkal, amikor megbeszélték, hogy a következő téma az INA vállalatvezetése lesz.

A Poslovni dnevnik horvát gazdasági újság információi szerint a horvát fél a korábban megbeszéltek szerint a szeptemberben rögzített menetrendnek megfelelő témáról kívánt tárgyalni. Akkor abban is megállapodtak a felek, hogy addig nem kezdenek új témába, amíg az előzőt le nem zárták – emlékeztetett a lap.

A horvát kormány szerint az első megbeszélendő téma ezek alapján az INA irányítási modellje lenne, egészen pontosan az, hogy a vezetési struktúrát összhangba hozzák a gazdasági társaságokról szóló horvát törvénnyel. A Mol viszont – a lap szerint – olyan témákat javasolt, amelyekre csak a negyedik vagy ötödik találkozón kellene sort keríteni.

A Jutarnji List című zágrábi napilap szerint a magyar fél az INA stratégiai fejlesztéséről kívánt tárgyalni, mert szerintük az fontosabb, mint az irányítási modell megváltoztatása.