Ha a britek kilépnek, mehet a Nissan is

2013.11.08. 15:08

A Nissan Motor Co. felülvizsgálja nagy-britanniai beruházásait ha az ország kilép az Európai Unióból, írja az MTI. "Ha bármi is megváltozik, felül kell hogy vizsgáljuk stratégiánkat és beruházásainkat" - mondta a Nissan elnöke, Carlos Ghosn a BBC-vel a Nissan Sunderland-i üzemében tett látogatásán. Mondjuk azt is hozzátette, hogy nem tartja valószínűnek, hogy Nagy-Britannia tényleg kilépne az Európai Unióból.

Sokan azt se tudják, hogy tagok

Nehéz dolga van a brit EU-tagságról szóló, 2017-re tervezett népszavazás szervezőinek. A népszavazásra bocsátott kérdés fókuszcsoportos tesztelése során kiderült, a britek egy része azzal sem volt tisztában, hogy országa tagja az uniónak.

A többség nem volt képes fogalmat alkotni arról, hogy mi az Európai Unió, és mivel jár országának tagsága. A teljes homály miatt a népszavazást kezdeményező David Cameron is igyekszik kifarolni a kezdeményezésből.

A Nissan Sunderland-i üzeme a legnagyobb autógyár Nagy-Britanniában. Az üzem hatezer alkalmazottat foglalkoztat és az idén előreláthatólag 520 ezer autót állít elő.

A Brit Iparszövetség (Confederation of British Industry, CBI) a hét elején aggodalmaskodott a brit kilépési tervek miatt. Szerintük Nagy-Britanniának legelemibb érdeke az uniós tagság, minthogy az abból származó nettó anyagi előny nemzetgazdasági szinten a brit GDP 4-5 százalékára, 62-78 milliárd fontra (22-27 ezer milliárd forintra) tehető. Az EU működési mechanizmusait viszont a CBI szerint is meg kéne reformálni.

A David Cameron brit miniszterelnök idén januárban jelentette be, hogy ha a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon ismét a Konzervatív Párt győz, akkor két évvel később népszavazást rendeznek az ország EU tagságáról. Ahogy korábban írtuk, Cameron valószínűleg két legyet akart ütni egy csapásra. Egyrészt a Brexit (brit EU-exit) felvetése témát szolgáltat a kampányhoz, és az alapvetően euroszkeptikus brit társadalomban a konzervatívok malmára hajthatja a vizet. Másrészt a kilépés belengetésével Cameron nyomatékosította a brit tagság újratárgyalására, és bizonyos kompetenciák nemzeti hatáskörbe vonására irányuló követelését is az európai partnerek irányába.

Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a politikai stratégia teljes kudarcot vall. Az európai partnerek ugyanis beintettek, és lényegében közölték Cameronnal, hogy felejtse el az EU-ból való részleges kivonulást. A brit üzleti körök is keményen ellenzik a brit kilépés gondolatát.