Másfél milliárddal olcsóbban hirdették az Eiffel Palace-t

2014.09.19. 11:19

A nemrégiben átnevezett Nemzeti Befektetési Ügynökség honlapján találta meg az Átlátszó azt a hirdetést, ahol 40 millió eurós indulóárért hirdetik az Eiffel Palace-t. Az MNB-nek viszont nemrég valamiért ennél 5,3 millió euróval (1,6 milliárd forinttal) drágábban sikerült megvennie 45,3 millió euróért.

Korábban az Index írt arról, hogy újabb előkelő ingatlannal bővült a Magyar Nemzeti Bank portfóliója, a tiszaroffi kastélyszálló mellett megvette a főváros egyik legdrágább irodaházát is, az V. kerületben található márciusban átadott Eiffel Palace-t.

eiffel

Az Eiffel Palace eladói titkosak, offshore cégek voltak a tulajdonosai. Egészen pontosan az Eiffel Palace tulajdonosai az ingatlan eladásának időpontjában, július 28-án egy ciprusi offshore cég (Qualmiston Ltd.), és egy a Kis-Antillákra bejelentett offshore cég (Stringston Ltd.) által tulajdonolt magyar cég, az EFPA Estate Ingatlankezelő Kft. voltak – utóbbi tagsági jogviszonyát az ingatlan eladását követően, augusztus 1-jei hatállyal törölte a cégbíróság.

Az MNB már a korábbi túlfizetéses vádak miatt kiadott egy közleményt amiben annyit árultak el, hogy szerintük valójában tisztességes áron és "jól" vették meg az ingatlant. Emellett az irodáért nem csak az offshore tulajdonosoknak fizettek, mert tulaj volt az elsődleges tulajdonos projektcég egyik, meg nem nevezett magyar ügyvezetője  is.