132 milliót kerestek Schoberték a tőzsdén

2014.10.06. 15:25

Sikeresen zárult a Norbi Update Lowcarb Nyrt. törzsrészvényeinek nyilvános értékesítése október 3-án, áll a társaság közleményében. A lejegyzett mennyiség a sáv alján alakult, ami egyrészt azt is jelenti, hogy a maximálisnál (840 millió forint) kevesebb forrás áll majd a társaság rendelkezésére a nemzetközi terjeszkedéshez, másrészt a Schobert házaspár is a lehetségesnél jóval kisebb összeget tehet zsebre – írja a Portfolio.

A cég a kibocsátás kezdetekor minimum 800 ezer darab és maximum 2,2 millió darab részvényt ajánlott fel 990 forintos áron. A befektetők 831 764 darab törzsrészvényt jegyeztek le, ez a mennyiség pedig összesen 823,5 millió forintnak felel meg.

Csaknem 132 milliót kerestek Schoberték a tőzsdére menetelen

A nyilvános részvényértékesítés sikeres lezárása után a társaság kérelmezi majd törzsrészvényeinek bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére. A jegyzés lezárása után Schober Norbert és Schobert Réka az értékesítés során befolyó forrásokból a legrövidebb időn belül, 990 forintos árfolyamon zártkörű tőkeemelést hajtanak végre a cégben. A tőkeemelésre fordított összeg az értékesített mennyiség összértékének 84 százaléka lesz, vagyis összesen 691,7 millió forintot fordítanak a tőkeemelésre.

A tőkeemelés feletti rész, vagyis közel 131,8 millió forint a Schobert házaspárt gazdagítja.

Ahhoz képest siker, hogy bukta is lehetett volna

Szeptember 19-én felfüggesztették a Norbi Update Lowcarb részvények jegyzését, mivel a jóváhagyott összevont kibocsátási tájékoztatótól eltérő információk jelentek meg, az MNB pedig arra kötelezte Schobertékat, hogy tisztázzák ezt.

Mivel a kiegészítés közzététele előtt értékpapírt jegyző befektetőknek a tőkepiaci törvény rendelkezése szerint lehetőségük volt a törvényben meghatározott időtartamon belül a jegyzési nyilatkozatuk visszavonására, ezért sokan arra számítottak, hogy a jegyzés leállítása miatt a teljes jegyzés sikertelen lehet, ahhoz képest tehát sikeresnek mondható a Norbi részvények jegyzése.

A jegyzett mennyiség azonban egészen közel alakult a kibocsátott mennyiségre vonatkozó sáv aljához, vagyis közel volt az a szint, ami mellett meghiúsult volna a jegyzés. A növekedési kilátások, a nemzetközi terjeszkedés szempontjából fontos lett volna, hogy minél több pénz kerüljön a céghez (amelynek a kibocsátás költségeit is ki kell fizetnie), ennek maximuma 1 milliárd forintos, vagy azt meghaladó jegyzés esetén 840 millió forint lett volna.

A Norbi Update Lowcarb a tőkeemelésből származó összeget elsősorban a nemzetközi terjeszkedésre, és az azzal kapcsolatos költségekre, például az első üzletek megnyitására, és marketingre költi, ez utóbbi legnagyobb része a cég reklámarcának, Andre Agassinak a kifizetésére mehet el.