A parlament előtt a vasárnapi zárva tartás

2014.11.18. 13:46

A parlament gazdasági bizottsága keddi ülésén 8 igen, 1 nem és 3 tartózkodás mellett támogatta, hogy az Országgyűlés tárgyalja az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó, a KDNP-s képviselők által megfogalmazott törvényjavaslatot – írja az MTI.

Közben a magyar élelmiszer-kereskedelem három legnagyobb forgalmú (2013-ban együttesen 1441,4 milliárd forint bevételt elérő, összesen 77 000 dolgozót foglalkoztató) hazai tulajdonú üzletlánca – a CBA, a Coop és a Reál – közös közleményt adott ki arról, hogy a leghatározottabban támogatja a vasárnapi nyitva tartáskorlátozására irányuló kezdeményezést.

A közlemény szerint:

  • a korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség.
  • a szabályozás semmilyen tekintetben nem diszkriminálja pozitívan egyiküket sem, hiszen mindhárom üzletlánc legtöbb egységének zárva kell maradnia vasárnap a törvény elfogadása esetén.
  • A három lánc franchise-partnereinek csak pár százaléka működik családi vállalkozás keretén belül, akik esetlegesen alkalmazottak bevonása nélkül tudnák a vasárnapi működést biztosítani.
  • a vásárlók számára hat nap hosszabbított nyitva tartása elegendő lehetőséget ad a termékek beszerzésére, illetve a vasárnap nyitva maradó üzletek az élelmiszer- és egyéb alapvető termékek megvásárlását is biztosítani tudják.