Árpád
-2 °C
4 °C

Így bízzunk meg a NAV rendszereiben

2015.01.09. 16:21 Módosítva: 2015-01-09 16:21:44

Mégsem sikerült zökkenőmentesre az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekaer) beindítása. Tavaly decemberben az érintett kereskedők komoly lobbiba kezdtek az NGM-nél, hogy a januári bevezetést elhalasszák. Végül ez nem jött össze, csupán annyi történt, hogy a rendszer betanulására adott türelmi időszak január közepéről január végére tolódott. Ez praktikusan azt jelentette, hogy a potenciális NAV-bírságoktól csak február elejétől kellet tartani. 

De ez a lényegen, a rendszer villámgyors bevezetésén semmit nem változtatott. Ennek pontosan az lett az eredménye, ami nagyjából várható volt: olyan biztonsági résekkel indult a rendszer beüzemelése, ami komoly károkat okozott egyes érintett cégeknek. 

A Népszabadságnak több meg nem nevezett cég elmondta, hogy az ekaer-rendszer belépésénél nem csak saját adataikat küldték el a NAV-nak, hanem a versenytársaik titkos és igen értékes beszállítói kapcsolataihoz is hozzáférhettek. Az adatokból kiderülhetett, hogy egyes beszállítóktól mennyiért vásárolnak a boltok, ami komoly veszteség lehet az előbbieknek, de olyan következtetéseket is le lehet vonni a nyilvánosságra került üzleti titkokból, hogy melyik áruházlánc mikor készül nagyobb akciózásra. Ezek komoly károkat okozhatnak az érintett üzleteknek.

  A NAV ugyanakkor jelezte, hogy csak egy hipermarket adatait töltötték le az ő adataik szerint. És azóta már megjavították a rendszert. És szerintük csak összesített adatokhoz lehetett hozzáférni, amiből az egyes termékek pontos beszerzési árait a versenytársak nem is tudták kikövetkeztetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?