Így bízzunk meg a NAV rendszereiben

2015.01.09. 16:21 Módosítva: 2015.01.09. 16:21

Mégsem sikerült zökkenőmentesre az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekaer) beindítása. Tavaly decemberben az érintett kereskedők komoly lobbiba kezdtek az NGM-nél, hogy a januári bevezetést elhalasszák. Végül ez nem jött össze, csupán annyi történt, hogy a rendszer betanulására adott türelmi időszak január közepéről január végére tolódott. Ez praktikusan azt jelentette, hogy a potenciális NAV-bírságoktól csak február elejétől kellet tartani. 

De ez a lényegen, a rendszer villámgyors bevezetésén semmit nem változtatott. Ennek pontosan az lett az eredménye, ami nagyjából várható volt: olyan biztonsági résekkel indult a rendszer beüzemelése, ami komoly károkat okozott egyes érintett cégeknek. 

A Népszabadságnak több meg nem nevezett cég elmondta, hogy az ekaer-rendszer belépésénél nem csak saját adataikat küldték el a NAV-nak, hanem a versenytársaik titkos és igen értékes beszállítói kapcsolataihoz is hozzáférhettek. Az adatokból kiderülhetett, hogy egyes beszállítóktól mennyiért vásárolnak a boltok, ami komoly veszteség lehet az előbbieknek, de olyan következtetéseket is le lehet vonni a nyilvánosságra került üzleti titkokból, hogy melyik áruházlánc mikor készül nagyobb akciózásra. Ezek komoly károkat okozhatnak az érintett üzleteknek.

  A NAV ugyanakkor jelezte, hogy csak egy hipermarket adatait töltötték le az ő adataik szerint. És azóta már megjavították a rendszert. És szerintük csak összesített adatokhoz lehetett hozzáférni, amiből az egyes termékek pontos beszerzési árait a versenytársak nem is tudták kikövetkeztetni.