Lakatos Benjámin: Jókor voltam jó helyen

2015.01.29. 14:47

Interjú készült a Figyelőben Lakatos Benjáminnal, és közzétették a MET honlapján, hogy ő a cég egyik legnagyobb tulajdonosa, csaknem 25 százalékkal. Az utóbbi időben élénk sajtófigyelmet kapott milliárdos vállalat másik, most felfedett tulajdonosa Ilya Trubnikov, orosz-kanadai üzletember.

"Az egész társaság üzleti modellje s koncepciója az én fejemből pattant ki, én találtam ki a MET-et. Jókor voltam jó helyen és szerencsém is volt" - mondta most a Figyelőnek Lakatos, aki elárulta azt is, pénz nélkül lett a legnagyobb tulajdonos, halasztott fizetéssel, a későbbi osztalékból fizeti ki a Moltól és az oroszoktól kapott részesedését.

Boszorkányüldözés miatti dologhelyrerakás

Állítása szerint azért állt most a nyilvánosság elé, mert "olyan szintre jutott a boszorkányüldözés és a tevékenységük démonizálása, hogy ideje pár dolgot helyre rakni."

A magyar energiapiacon egyre nagyobb szerepet játszó cégcsoportról, amely tavaly a Dunamenti erőművet is megvette, egyébként korábban nem sokat lehetett hallani. Aztán tavaly kikerült az internetre néhány MVM-mel kötött titkos szerződés, és ez felkavarta az állóvizet.

Egészen röviden: a kormány megbízta az állami MVM-et egy olyan feladattal, amelyet az nem tudott elvégezni, ezért átadták a minisztertől kapott kiváltságaikat - aukción kívüli kapacitást a HAG-ra - az akkor még átláthatatlan tulajdonosi hátterű offshore magáncégnek, a MET-nek, amely élve a lehetőséggel jót keresett az üzleten. A kormány pedig azóta is adós a válasszal, miért adott a piaci versenyt megborító jogosítványokat az MVM-nek, főleg ha nem hitt az alkalmasságában, ha pedig hitt, miért nem az állami cég keresett az üzleten egy magáncég helyett.

Szívrohamkerülgetésnek induló üzleti lehetőség

Lakatos most állítja, dacára annak, hogy a tulajdonosok között a Csányi Sándorral szoros üzleti kapcsolatban álló Nagy György, és az Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal is barátságban lévő Garancsi István is jelen van, valamint egy orosz-kanadai üzletember, a tulajdonosok kapcsolatai nem segítik őket az üzletben. "Szakmai cég vagyunk, a politikától távol tartjuk magunkat" - mondta a Figyelőnek.

Sőt, elmondása szerint őt magát is "a szívroham kerülgette", amikor kijött a rendelet a közlönyben, amely az MVM-nek biztosított nyugati gázforráshoz való hozzáférésről, a HAG kapacitásairól szólt, hiszen arra számítottak, hogy a következő kapacitástenderen ők is nyerni tudnak, ahogyan a korábbi években is. Végül aztán mégis sikerült megszerezniük a hozzáférést az MVM-től, de ehhez arra is szükség volt, hogy az E.On túl alacsony árat ajánljon érte.

Meg persze arra is, hogy az állami MVM akkori állapotában teljesen alkalmatlan legyen arra a feladatra, amellyel az állam megbízta. A MET egy korábbi közleményében amúgy azt már elárulta, tavaly 4 milliárd eurós volt a csoportszintű bevétel, és a bevétel 7 százalékát jelentette az MVM-ügylet. (Mostani árfolyamon ez 87 milliárd forint.)

A legszigorúbb mércével is átlátható

"Azt, hogy a MET nem transzparens, visszautasítom. Működésünk a legszigorúbb mércével is átlátható" - mondta az interjúban Lakatos, akiről egyébként eddig az sem volt közismert, hogy a cég legnagyobb tulajdonosa. Lakatos Benjámin, aki egyébként menedzser is a cégben, az interjúban beszélt az eddig szintén rejtegetett másik tulajdonostársról, Ilya Trubnikovról is.

Ő is jópár áttéten keresztül kapcsolódik az energetikai vállalathoz. A svájci MET Holdingban 50 százalékos tulajdonos a ciprusi WISD Holding, amelyben 25,33 százalékos tulajdonos a Virgin-szigeteken lévő Small Valley Investments, amely a ciprusi Potassa Holdings és a Totalserve Holdings letétkezelők száz százalékos tulajdonában van. És ezeknek a tulajdonosa Ilya Trubnikov.

Lakatos az interjúban elmondta, Trubnikov egy 57 éves orosz-kanadai állampolgár, az NGKS egykori tulajdonosa, akit az orosz Normeston hozott a cégbe. A Normeston azóta már kiszállt a MET-ből, de megmaradt a jó kapcsolat, például a cég székházában működik a MET a Benczúr utcában. (Itt működik amúgy a hazai Lukoil is.)

Azt az értesülést, miszerint a Magyar Telekommal is közös üzletre készülnek, Lakatos nem kommentálta, de azt mondta, hogy tárgyalnak néhány kisebb tranzakcióról Magyarországon.

A MET egyébként az utóbbi hetekben került megint a figyelem középpontjába. Lakatos előtt néhány héttel szintén a Figyelőnek adott interjút Szabó Gergely, a MET Magyarország vezére, a 444 is felmelegítette az MVM-es gázos történetet, és az ellenzéki pártok is ráugrottak a témára. A Világgazdaság pedig megírta, a MET-nek még az ukrán gázszállításokhoz is köze van, a tőlük vett gázt szállítják Magyarországról Ukrajnába.  • Hírek
  • Csok