Árpád
-2 °C
4 °C

A MET gázát kapják az ukránok

2015.01.16. 13:32

A MET-től kapott gázt ad el az ukránoknak a GDF Suez, írta a Világgazdaság pénteken. A lap szerint a francia tulajdonú cég részben a MET-től vásárolt gázt adja tovább az ukránoknak, részben pedig azt gázt, amelyet a MET-től a Dunamenti Erőműért kapott. Az ukrán gázszállítás Magyarország irányából átmeneti szünet után az év elején indult újra.

A MET az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a magyar energiapiacon. Még tavaly év elején írtunk arról, hogy az állami MVM-et a kormány helyzetbe hozta azzal a megbízással, hogy juttasson el olcsón gázt a távhősöknek, az állami cég azonban magát alkalmatlannak érezve a feladatra, a kormánytól kapott kiváltságokat továbbadta a MET nevű, homályos hátterű, de rendkívül profi magáncégnek, amely élve a lehetőséggel milliárdokat keresett az üzleten.

Miközben minden érintett tagadta, hogy az ügylet szabálytalan lett volna, és azzal védekeztek, hogy az E.On is szóba jött a MET mellett, mint lehetséges kereskedő, továbbra sincs válasz egyebek mellett arra a kérdésre, miért bízta meg a miniszter az állami MVM-et a feladattal, ha az nem volt rá felkészülve. Vagy ha fel volt rá készülve, miért nem saját maga keresett az ügyleten, miért adta tovább a lehetőséget egy olyan magáncégnek, a MET-nek, amelynek még valódi tulajdonosait sem mind ismerjük. (Akit meg ismerünk, az például Garancsi István, a Videoton focicsapat tulajdonosa.)

A manőver nagyon leegyszerűsítve: az állami MVM a kormány megbízásából mesterséges szűkület alatt tartotta a nyugati irányból érkező HAG gázvezetéket, akárcsak korábban az E.On, rátenyerelt a kapacitásra, majd a svájci központú, nemzetközi szinten is jelenlévő MET-et a piacon egyedüliként előre tessékelte.

A Világgazdaság pénteki cikkéből kiderül, hiába készülnek most átadni a szlovák-magyar gázvezetéket, amely ezt az állam által előidézett kínálati helyzetet lazítaná, az előzetes kapacitástenderen itt is a piaci szereplők importját erősen korlátozó helyzet formálódott. Az eljárást az Energiahivatal decemberben érvényteleníttette, új tender még nincs, "vagyis nyitott, mely importőrök férnek majd hozzá az új húsosfazékhoz" - írta a lap. Ilyen előzmények után azonban mindenképpen érdekes lesz figyelemmel követni a végeredményt. 

280 millió euró bevétele volt a MET-nek az üzletből

A MET korábban nem árulta el, hogy pontosan mennyit keresett az üzleten, Szabó Gergely, a MET Magyarország vezére legutóbb a Figyelőnek is azt mondta, erre nem lehet konkrét számot mondani, mivel "a teljes portfólió alapján értékelik a lehetőségeiket."

Azt viszont kedden közölték, mennyi volt a bevételük az ügyletből. Kiadtak egy közleményt, amelyben azt írták, a csoportszintű bevételük 4 milliárd euró volt, a bevételüknek pedig 7 százalékát jelentették az MVM-es szerződések. (Ez mostani árfolyamon számolva kb. 89 milliárd forint, igaz, most pont elég gyenge a forint.) A profitjuknak pedig a közlemény szerint még kisebb százalékát adta az ügylet.

Emellett szerintük az utóbbi hetekben valótlan állítások jelentek meg róluk a sajtóban és a politikai közbeszédben, amit "visszautasítanak". (Valószínűleg a 444 hosszú cikkére gondolhatnak, és a DK cikket követő nyilatkozataira.)

A teljes közlemény szó szerint:

"A MET Csoport visszautasítja az elmúlt hetekben a hazai sajtóban, illetve a politikai közbeszédben megjelent, a társaságot, illetve egyes kereskedelmi megállapodásait minősítő támadásokat. Az említett állítások valótlanok, és súlyosan félreértelmezik a megállapodások tényleges tartalmát, azok üzleti értékét. Azon megállapítások, miszerint az MVM károsultja, a MET pedig rendkívül nagy haszonélvezője volt a tranzakcióknak, manipulatív módon állítanak valótlant. Az említett szerződések összértéke a csoport árbevételének mindössze 7%-át, profitjának pedig még kisebb részét teszi ki. A MET Csoport nem ápol politikai kapcsolatokat, eredményeit nem tulajdonosi háttere révén érte el, nem jutott ezek révén semmilyen előnyhöz, így az erre vonatkozó vádakat határozottan elutasítja. A vállalat sikereinek alapja - megalakulása óta - a felkészült szakembereken túlmenően a piaci alapon hozott üzleti döntések voltak. A MET Csoport 8 országban van jelen, 14 nemzetközi gázpiacon és további 13 európai kereskedelmi ponton folytat kereskedelmi tevékenységet. Bevételének kevesebb, mint egynegyede származik csupán Magyarországhoz köthető tranzakciókból. A tavalyi év közel négymilliárd eurónyi csoportszintű árbevétele több ezer kereskedelmi tranzakcióból származik. A MET Csoport nyitott a szakmai vitára, támogatja a tények helyes értelmezését, azonban politikai csatározásokban nem kíván részt venni. A társaság kijelenti, hogy az elhangzott vádak tekintetében igazát jogi úton is érvényesíti, és kezdeményezi az elszenvedett reputációs és üzleti károk megtérítését."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?