De vajon hol tartotta Szijjártó Péter a saját 80 milliós megtakarításait?

2015.03.27. 16:10 Módosítva: 2015.03.27. 16:12
A külügyminiszter évek óta többet tesz félre, mint amennyit keres, hét év alatt megduplázta a megtakarításait, ami remek befektetői vénára utal. Ezekben a brókerbotrányoktól sújtott időkben egyáltalán nem érdektelen kérdés, hogy vajon melyik pénzintézetben fialtatta Szijjártó a saját tőkéjét. Főleg, ha már az általa irányított külügy állami pénzeket bízott a korábban is enyhén rossz hírű és kockázatos Quaestorra, hogy aztán az utolsó pillanatban kelljen azokat onnan kimenekíteni. Szijjártó tízmilliói azonban nem kerültek veszélybe: a külügyminisztérium szerint a miniszter a magánmegtakarításait nem brókercégeknél, hanem a K&H bankban tartotta.

Legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint Szijjártó Péternek bő 80 milliós megtakarítása volt, 40 millió értékpapírokban, 25 millió biztosítási eszközalapokban és 16 millió takarékbetétekben. Ahogy a miniszter villavásárlásáról és mesés gazdagodásáról szóló cikkünkből kiderült: Szijjártó már jó ideje többet tudott félretenni, mint amennyit keresett, évi nettó 10 milliós fizetéssel 2012-ben 12 millióval, 2013-ban 15 millióval növelte megtakarításait.

 

Elég logikusan merült fel bennünk a kérdés, vajon miféle magas hozamú befektetésekbe tehette a saját pénzét Szijjártó, és vajon melyik pénzintézetben kínálnak ilyen hozamokat. Főleg, hogy 

közben a Szijjártó által vezetett külügyminisztériumnak milliárdjai voltak a Quaestornál

a Magyar Nemzeti Kereskedőházon, a Magyar Export-Import Bankon és a Magyar Exporthitel Biztosítón keresztül. Ráadásul a Quaestor-csoport vezetőjét, Tarsoly Csabát Szijjártó személyesen is jól ismerte. 

A Külgazdasági és Külügyminisztériumtól azonban megtudtuk, Szijjártó szerencsére valóban bölcsen fektette be saját tízmillióit, vagyona egy percig nem került veszélybe a brókerbotrány során. A külügy sajtóosztálya ugyanis az Indexnek azt írta,

Szijjártó a 2014-es vagyonnyilatkozat leadásakor és azóta „kizárólag a K&H Banknál″ tartott megtakarítást.

Állításuk szerint a külügyminiszternek sem a Quaestor-csoportnál, sem más brókercégnél nem voltak megtakarításai, így február 23-a, vagyis a brókerbotrányok kirobbanása óta sem vett ki ilyen cégektől pénzt.

Azt is megkérdeztük, a 2006 és 2014 közötti időszakban Szijjártó Péter tartott-e bármikor megtakarítást akár a Quaestor-csoportnál, akár más brókercégnél. A külügyminisztérium válasza szerint: nem.