A Magyar Telekom is kiszáll a lakossági gázbizniszből

2015.05.12. 19:01

A Magyar Telekom is otthagyja a lakossági gázpiacot július 31-ével, visszaadják az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyüket. Az üzleti ügyfeleknek később is árulnak majd gázt.

A Telekom 2010-ben indított energiaszolgáltatást, a szabályozott egyetemes árnál olcsóbban árult földgázt ügyfeleinek. Most azonban, hogy az állami közmű megjelent a piacon, a többi céghez hasonlóan ők is bedobják a törölközőt.

A 600 ezer lakossági ügyfelet ellátó Főgázt az állam  már korábban megvette , a 750 ezres ügyfélkörrel rendelkező GDF Suez és a 650 ezres  E.On pedig egyből visszaadta  a lakossági szolgáltatásra szóló engedélyét, amint erre megnyílt a jogszabályi lehetőség.

Hamarosan a z 1,2 millió embert kiszolgáló  Tigáz is távozásról dönthet, a Magyar Nemzet úgy tudja , rövidesen visszaadják az engedélyüket.

És ezzel lényegében lezárulhat a történet: nem marad más, mint az állami, tavasszal indult ENKSZ. A cég múlt héten közölte, több tízezer gázfogyasztó már megindította átlépését, ügyfeleik száma lassan eléri a 900 ezret, az átlépés folyamata nyolc naptól másfél hónapig tarthat.

A holdingot nem közvetlen költségvetési forrásból pénzelik, a százszázalékos állami kézben lévő MFB adja a hátteret, amely persze éppúgy közös pénzt költ.