FT: Mégis lehet, hogy Magyarországra jön a Jaguar Land Rover-gyára

000 Par6549601
2015.05.23. 08:36 Módosítva: 2015.05.23. 09:18

A brit Jaguar Land Rover autóipari csoport hamarosan dönt egy kelet-európai gyártóközpont felépítéséről, a listán szerepel Magyarország is, írja az MTI a Financial Timesra hivatkozva.

Bennfentes források szerint az indiai Tata-csoport tulajdonában lévő cég Magyarország mellett Lengyelországot, Csehországot és Szlovákiát is vizsgálja lehetséges helyszínként.

Az egyik név nélkül idézett forrás szerint a brit cég azt nézi, hogy a négy ország közül melyik teszi a legjobb ajánlatot.

A Financial Times szerint a Jaguar Land Rover termelése gyors ütemben bővül az utóbbi években, elsősorban a népszerű Range Rover modell kereslete miatt. A cég tavaly 460 ezer autót gyártott, és az idei cél az 500 ezres szám elérése. A Jaguar Land Rover azonban mindenekelőtt a három nagy német luxusmárkával, az Audival, a BMW-vel és a Mercedesszel akarja felvenni a versenyt, a német cégek évente csaknem 2-2 millió járművet adnak el.

Ahhoz, hogy a Jaguar Land Rover ezt a versenyt állni tudja, még több kapacitásra van szüksége, a közép- és kelet-európai térség pedig gyors ütemben válik globális autógyártó központtá

– írja a Financial Times.

A lap hangsúlyozza, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország egyaránt az Európai Unió tíz legnagyobb személyautó-gyártója között van.

A Financial Times szerint az új kelet-európai üzem éves kapacitása legalább 250 ezer jármű lenne, de az egyelőre nem ismert, hogy a cég melyik modelljét gyártanák ott.

A szlovák sajtó biztosra veszi, hogy nem Magyarországot választja a Tata. Megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, ahonnan csak azt a választ kaptuk, hogy „a Tata-csoport és Magyarország kapcsolatai szerteágazóak, azok több iparágat érintenek, több iparág tekintetében zajlanak tárgyalások a Nemzeti Befektetési Ügynökség és a Tata-csoport között. Ezek a tárgyalások mind folyamatban vannak, azok eredményeiről csak a vállalati döntéseket követően tudunk tájékoztatást adni”.  • Hírek
  • Árfolyam