Gattyán-NAV: 1-0

2015.09.16. 10:55 Módosítva: 2015.09.16. 11:07

Gattyán Györgynek adott igazat az Európai Bíróság a NAV elleni ügyében, így lehet, hogy jogtalanul inkasszózott több milliárd forintot a szexmilliárdostól az adóhatóság. 

Kis emlékeztető, hogy miről is van szó: A NAV szerint a Gattyán tulajdonában lévő a Docler-cégcsoport egyik tagja, WebMindLicenses Kft. bérbe adta egy Lalib nevű portugál cégnek a livejasmin.com erotikus weboldal know-how-ját. A NAV szerint a két társaság közötti licencszerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és hogy a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán György hozta meg. A NAV ezért hatalmas összegű adókülönbözet (társasági adó, áfa, innovációs járulék és kulturális járulék), valamint adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses-t. A cég viszont megtámadta az adóhatóság határozatát, és az ügyben eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság iránymutatást kért az Európai Unió Bíróságától, mivel nem tudta eldönteni, hogy az uniós áfa-irányelv, és az uniós alapszabadságok szempontjából hogyan kell megítélni a WebMindLicenses és a Labib közti licencszerződést.

Most az Európai Bíróság kiadott egy főtanácsnoki indítványt, amiről a Hvg.hu ír, és ami szerint a két cég nem adót akart elkerülni a licenszszerződéssel, vagyis a NAV-nak nincs igaza. Ráadásul a NAV ebben az ügyben felhasznált olyan adatokat, amiket még egy másik nyomozásban gyűjtött Gattyánról és cégeiről, titokban. No, az indítvány szerint ezt sem lett volna szabad, így nem nagyon áll meg a Docler elleni ügy. 

Az indítvány még nem egyenlő a jogerős döntéssel, ez csak a bíró véleménye, de azért az biztos, hogy ez után Gattyánnak sokkal jobbak az esélyei a NAV ellen. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ítélet maga mikorra várható.