Tőzsdére indultak, aztán jött Varga Mihály

2015.11.11. 19:50

Nem megy gördülékenyen a tőzsdére lépés az ezt nemrég elhatározó magyar cégeknek. Mint az Index a múlt héten megtudta, a szállítmányozással foglalkozó Waberer's tőzsdére lépése legalább fél évvel csúszik, és most kiderült, hogy az ingatlanpiacon érdekelt Duna House tőzsdei bevezetése sem lesz zökkenőmentes.

Maga a társaság kérte szerdán – a Medasev Holding Kft.-vel közösen – a folyamatban lévő nyilvános forgalomba hozatali eljárás, vagyis az úgynevezett nyilvános értékesítés) azonnali hatályú felfüggesztését a Magyar Nemzeti Banktól (MNB). A cégek közleménye szerint a döntést a befektetők védelme érdekében hozták meg egy előző nap nyilvánosságra került törvényjavaslat miatt.

A két cég egyben a pénzügyi felügyelet által október 22-én jóváhagyott összevont tájékoztató kiegészítését kezdeményezi. Erre azért van szükség, mert „olyan lényeges tény jutott a tudomásukra, amely a tájékoztató kiegészítését teszi szükségessé”. Ez pedig az, hogy a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárca (NGM) által november 10-én beterjesztett, T/7396. számú törvényjavaslat tervezete egyebek mellett számos ponton érinti a hitelközvetítői tevékenység szabályozását is.

A Duna House (DH) csoport működésének egyik jelentős pillére a pénzügyi termék közvetítés, ezen belül a lakáshitelek közvetítése a franchise hálózat és a csoport leányvállalatai révén, így a szabályozás módosítása befolyásolhatja a társaság üzleti szegmensének teljesítményét is – írja a DH.

Az MTI szerint a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvényjavaslat a jelzáloghitel irányelv átültetése érdekében módosítaná a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló törvényt, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényt. A törvényjavaslat módosítja többek között a kereskedelmi kommunikációra, a szerződéskötést megelőző tájékoztatásra vonatkozó szabályokat, kiegészíti a hitelképesség vizsgálatára vonatkozó előírásokat és új rendelkezéseket vezet be az árukapcsolásra és a devizahitelekre - derül ki a javaslat indoklásából.

A Duna House Holding részvényeinek nyilvános értékesítése hétfőn kezdődött, a papírokat 4250 forintos maximum áron lehet jegyezni. A jegyzési időszak november 20-ig tart. A nyilvános részvényjegyzéssel párhuzamosan zártkörű értékesítés is zajlik intézményi befektetők részére. A Duna House az összesen 3 millió 60 ezer részvényéből legfeljebb 1 millió darabot tervez értékesíteni, ami opciósan további 100 ezer darabbal növelhető. Az értékesítésből minimum 765 millió forint folyhat be a maximum árral számolva, és a 100 ezer darab opciós részvényt is beleszámítva 4,675 milliárd forint a felső határ. A befolyó összeg egy részét tőkeemelésre fordítja a társaság, illetve a regionális terjeszkedést, akvizíciókat finanszírozna belőle.