Eltűnt az Uber Budapest utcáiról?

2016.02.19. 10:22

Péntektől él az a kormányrendelet, ami szerint akár a helyszínen elvehetik az uberesek rendszámát. Csütörtökön Fekete Zoltán, az Uber ügyvezetője egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ennek ellenére az Uber folytatja működését Budapesten. Az egyelőre viszont nem tiszta, hogy az uberes sofőrök bevállalják-e a rendszámuk elvesztésével járó rizikót, és ők is folytatják-e a működést.

A tegnap esti uberesünk 23:50-kor azzal köszönt el tőlünk, hogy valószínűleg mi voltunk az utolsó fuvarja a holnaptól életbe lépő szabályok miatt

– mesélte egy kollégánk, ami arra utal, hogy vannak olyanok, akik nem vállalják be a kockázatot, és az is erre utalhat, hogy a cikk írásakor alig találni szabad autót az alkalmazás térképén (bár az is lehet, hogy az eső miatt az összes kocsi foglalt).

Valószínűleg csak az eső volt

Délután fél háromig több olvasónk is jelezte, hogy tudott uberes kocsit fogni a városban, így valószínűleg csak foglaltak voltak az autók az eső miatt.

slack for ios upload.png

Csütörtökön Fekete Zoltán arról beszélt, hogy „kiállnak a sofőrök mellett”, és hogy nincs már olyan sofőr, akinek ne lenne folyamatban az engedélykérési eljárása. Rákérdeztünk az Ubernél, hogy ez mit jelent pontosan, és hogy az engedélykérés taxis engedélyre vonatkozik-e.

Ezekre a kérdésekre az Uber nem válaszolt, viszont azt írták, hogy „az Uber működik, és elérhető. Ma reggel és délelőtt a szokásosnál jóval több utas keresett autót, emiatt a várakozási idő is megnőtt. Sőt, előfordult, hogy minden autó foglalt volt. Ilyen esetekben az Uber rendszere automatikusan és fokozatosan megemeli a fuvardíjat, így ösztönzi az autóspartnereket, és igazítja a kínálatot a kereslethez. Jelenleg is ez történik. Ahogy azt tegnap az Uber a sajtótájékoztatóján is egyértelművé tette: folytatni kívánja a működését Budapesten.”

Ha mostanában utazott Uberrel, és hasonlót hallott, mint a kollégánk, vagy pont az ellenkezőjéről meséltek, esetleg tud valamit arról, hogy miért nincs túl sok autó a térképen, ne habozzon megírni a tema+uber@index.inda.hu-ra.