Saját cégeit hitelezi Matolcsy unokatestvére

2016.05.04. 14:10

Főleg a tulajdonosához kötődő cégeket, rokonokat és egy jól behatárolható üzleti kört finanszírozott Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, amelyet a Magyar Nemzeti Bank és annak alapítványai tömtek ki pénzzel - írta a 444.

A szóban forgó pénzintézetet, a Növekedési Hitel Bank 2014 ősze és 2016 áprilisa között összesen 6,2 milliárd forint céges hitelt folyósított, ebből 1,9 milliárd ment hat olyan céghez, amelyek Szemerey Tamáshoz köthetők. Ezek között van a VS-t és az Origót kiadó New Wave Media is, amely félmilliárdos hitelt kapott.

Szemerey rokonainak érdekeltségei további 1,2 milliárd hitelt kaptak. Az NHB finanszírozta többek között Matolcsy György fiának, Matolcsy Ádámnak a bútorgyár-vásárlását.

Száraz István cégei további 1,3 milliárdot hívtak le. Száraz István Matolcsy Ádám, illetve Szemerey Tamás unokaöccse, az NHB-felügyelőbizottsági tag Szemerey Bertalan baráti köréhez tartozik.

A maradék, 1,8 milliárdnyi hitelállomány harmada a sokat bírált balatonfenyvesi gigakikötőre ment el, az alsóörsi kikötő fejlesztésére nagyjából ugyanennyit hitelezett a bank.

A NHB-t eleve a Matolcsy vezette MNB Növekedési Hitelprogramjáról nevezték el, és a bank vállalati hitelezései a 444 szerint kizárólag ebből a forrásból származtak. Ami azt jelenti, hogy az általa folyósított hitelekhez 0 százalékos kamatra kapott pénzt az MNB-től, majd 2,5 százalékos kamattal adta tovább.

Emellett az MNB alapítványai 2015 elején már 30-40 milliárd forintot tartottak betétben és állampapírban az NHB-nál vezetett értékpapír-számlán, ami után jóval alacsonyabb kamatot kaptak, mint a jegybanki alapkamat. Ez a 444 adatai szerint azt jelenti, hogy az NHB-nak akkor nem nagyon volt más betétese, csak az MNB-alapítványok és azok cégei.

Az egyébként tilos, hogy egy bank vezetője olyan céget hitelezzen, amelyben ő maga is tulajdonos. Szemerey esetében bár a közvetlen tulajdon nem mutatható ki, a 444 szerint a hitelek harmadát olyan cégek kapták, amelyek "hajszálnyira vannak attól", hogy azt lehessen mondani, Szemerey kezében vannak.