Gyárfás
16 °C
29 °C

Franciaország kihátrál az EU–USA szabadkereskedelmi egyezmény mögül

2016.08.30. 11:48

A francia kormány már nem támogatja az Egyesült Államok és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezményt, sőt, arra szólítja majd fel az Európai Bizottságot, hogy fejezze be a tárgyalásokat az amerikai kormánnyal – jelentette be kedden egy rádióinterjúban Matthias Fekl francia külkereskedelmi államtitkár.

Francois Hollande francia elnök pedig arról beszélt a francia nagykövetek értekezletén, hogy nem lát esélyt arra, hogy még Barack Obama elnöksége alatt vagy egyáltalán 2016-ban lezárják a tárgyalásokat a szabadkereskedelmi egyezményről. Hollande azt mondta, hogy

A tárgyalások megfeneklettek, az álláspontokat nem tartották tiszteletben, az egyensúly hiánya nyilvánvaló

A francia kormány bejelentése azután jött, hogy vasárnap Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter és a Szociáldemokrata Párt vezetője azt nyilatkozta, hogy a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség, vagyis a TTIP névre hallgató egyezmény „de facto elbukott”, mert az európai fél nem akar engedni az amerikaiak nyomásának. 

Ignacio García Bercero uniós főtárgyaló, az Európai Bizottság kereskedelmi igazgatóságának vezetője azóta cáfolta, hogy valóban zsákutcába jutottak volna a tárgyalások, Angela Merkel, német kancellár pedig amellett foglalt állást, hogy a tárgyalásokat folytatni kell, bár „kétségtelenül vannak nézeteltérések” az európai és amerikai tárgyalók között.

Az Egyesült Államok  kormánya nincs elragadtatva attól, hogy Európában egyre többen lemondanak az egyezményről. Michael Froman amerikai kereskedelmi főképviselő szerint az egyeztetések valójában eredményesen haladnak. Az pedig a tárgyalások természetéből fakad, hogy semmit nem lehet végérvényesnek tekinteni, amíg minden részletkérdésben meg nem született a megállapodás - jelentette ki.

A TTIP-tárgyalásokról itt és itt írtunk bővebben.