Feltűnően jól keresett az MNB-nél Matolcsy György barátnője

2016.09.12. 07:18 Módosítva: 2016.09.12. 07:56

A legjobban fizetett 4-5 százalékban tartozhatott a Magyar Nemzeti Bankban Vajda Zita, aki a válófélben lévő Matolcsy György új barátnője, írja a Népszabadság. Az 1300 alkalmazottat foglalkoztató MNB-ben a legjobban fizetett 116 személy közül csak 33-nak volt magasabb a bére, mint neki, pedig Vajda Zita nem vezetett önálló osztályt.

A lap a hétvégén kérdezett rá az MNB nemzetközi személyi titkárának fizetésére. A jegybank megadta a választ, amihez viszont hozzátette, hogy Matolcsy György válása és magánélete magánügy. Ebből derült ki, hogy a 32 éves Vajda Zitának köze lehet Matolcsy válásához.

Vajda Zita már az NGM-ben is Matolcsy György irányítása alatt dolgozott, majd követte őt az MNB-hez. Feladata a jegybankelnök külföldi útjainak szervezése volt, amelyekre sokszor el is kísérte Matolcsy Györgyöt. Vajda Zita idén májusban távozott az MNB-től, fizetése addig havi bruttó 1,7 millió forint volt, ami nettó 1 150 450 forintot jelent.

A Magyar Nemzeti Banknál 1307 alkalmazott dolgozik. Vajda Zitánál a legfrissebb júniusi adatok szerint a fontosabb vezető pozícióban, esetleg tanácsadóként dolgozó 116 személy közül 83-nak is kisebb volt a bére, írja a Népszabadság. A 33, Vajdánál nagyobb keresettel rendelkező cégjegyzésre jogosult mellett a hierarchia csúcsán lévő elnök, a három alelnök, a monetáris tanács további öt tagja és a felügyelőbizottság hat tagja kaphat többet annál, mint amennyi a Matolcsy Györgyhöz közel álló Vajda Zitát megillette.

Bár Vajda Zita nem vezetett önálló osztályt, a honlapon feltüntetett főosztályvezetők kétharmada kevesebbet keresett mint ő. A cégjegyzésre jogosultak között két titkárságvezető is van, de mindkettő alapbére elmarad Vajda Zitáétól.

A Népszabadság szombaton azt írta, hogy Vajda Zitának  jegybanki fizetése mellett a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány kuratóriumi tagsága után is járhat pénz. A PADI kuratórium tagjait legalábbis az alapító okirat szerint a minimálbér ötszöröse, idén havi bruttó 555 ezer forint illeti meg. A barátnő anyjához köthető cég pedig havi szinten milliós értékben végzett könyvviteli és számviteli szolgáltatásokat a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak.