Árpád
-2 °C
4 °C

Rövid távon nem oldható meg az informatikushiány

DEBRE20120301016
2016.10.02. 12:55

Hónapok óta téma a sajtóban, hogy több tízezer informatikus hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Valójában a folyamat nem most kezdődött, több éve érlelődik a munkaerő-piaci válság, most pedig, hogy beütött, mindenki azon tanakodik, hogy hogyan lehetne megoldani.

A Világgazdaság riportja szerint ma már szinte nincs olyan tájékoztató, szakmai fórum, konferencia a hazai infokommunikációs szektorban, amelyen nem játszik meghatározó szerepet a szakemberhiány témája, illetve az, hogyan lehet orvosolni ezt a problémát, ami miatt már 400 ezres kezdőfizetésért sem tudnak embert fogni.

A lap most megkérdezett néhány szakembert ezzel kapcsolatban, akik a következőket mondták:

  • Jakab Roland, az Ericsson Magyarország ügyvezetője szerint vállalati szinten "vonzó munkáltatói márkára" van szükség mert a kevésbé vonzó cégek már nagy bajban vannak.
  • Ugyanakkor ez csak az egyes cégek esélyeit javítja az informatikusszerzésben, a tágabb probléma, azaz az informatikushiány megoldására növelni kell az informatikai képzésben végzettek számát és tudását is. A megfelelő oktatási rendszer mellett szerinte fontos, hogy "legyen egy pozitív hangulat, folyamatos tájékoztatás a lehetőségekről, hogy a fiatalok szívesen válasszák a mérnöki, informatikai pályát."
  • Magyari Andrea, az NNG HR-vezetője szerint sokat számít, hogy a pályaválasztás előtt állók, valamint a nők körében népszerűsítik a programozói szakmát, illetve hogy fizetett gyakornoki programot indítottak az utánpótlás házon belüli kiképzésére. 
  • Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) főtitkára szerint röviod távon két megoldás lehetséges: a rövid ciklusú képzések szélesítése, azaz hogy még több programozót képezzenek a 4-18 hónapos gyorstalpalókon; valamint a munkaerőimport, msá szóval a gazdasági migránsok bevonzása. Ezt a kormány a hiányszakmában már belengette, bár ők elsősorban melósokra, nem informatikusokra gondoltak.
  • Hosszabb távon Major szerint a felsőoktatásban többszörösére kell emelni a felvettek számát, csökkenteni a lemorzsolódást és interdiszciplináris képzéseket kell indítani, valamint szorosan együtt kell működni a szakmával, jobban kell kielégíteni a piaci igényeket.
  • Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezetője szintén az oktatás fejlesztésésben, illetve az oktatási intézmények és a piaci szereplők együttműködésének mélyítésében látja a kiutat.
  • Palkovics László oktatási államtitkár szerint erősítik a szakképzést és a duális képzést, és nő a felvettek száma. Bár az adatok szerint pont, hogy egyre kevesebb informatikust képeznek Magyarországon, az pedig nem világos, hogy a szakképzésből és a duális képzésből hogyan lesznek magasan képzett programozók.

A dolog megoldása már csak azért is fontos lenne, mert a Világgazdaság cikke szerint a szoftverfejlesztés, a felhőalapú megoldások, a hatalmas adatmennyiség hatékony kezelése mind olyan terület, amelyen óriási beruházások nélkül is komoly eredményeket lehet elérni.

Az új technológiák esetében éppen ezért van keresnivalójuk a tőkeerősnek egyáltalán nem nevezhető magyar vállalkozásoknak is, feltéve, hogy hozzá tudnak férni a megfelelő szakemberekhez, tehetségekhez, és meg tudják tartani őket – írja a lap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?