Jenő
-3 °C
6 °C

Az 1 millió feletti fizetés már szinte természetes ebben a szakmában

2017.04.24. 07:28

A startupok negyven százaléka szerint nehezebb lett tavaly szoftverfejlesztőt találni, a legtöbb sikert még mindig a személyes kapcsolatokon keresztül lehet elérni. A legkeresettebbek a Java-, a .NET-fejlesztők, az UX designerek és az adattudósok (data scientist) – derül ki az IseeQ fejvadászcég által végzett gyorsfelmérésből, amelyet a hétfői Világgazdaság idéz.

Négy év tapasztalattal egy senior fejlesztőnél már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés a fejvadász cég szerint. Itt azonban fontos megjegyezni, hogy felmérésük nem reprezentatív és gyakorlatilag a legkeresettebb pozíciókról van szó, az átlag szoftverfejlesztő ennél alacsonyabb bért keres más felmérések szerint. A megkérdezett cégeknek egyébként 17 százaléka 10 százalék felett emelte a béreket, 58 százalék az 1–10 százalékos sávban növelte a fizetést, míg 25 százaléknál nem változott.

Tavaly év végén az informatikai átképzéssel foglalkozó Codecool is végzett hasonló, nem reprezentatív felmérést HR-vezetők körében. Itt annak ellenére, hogy a vállalatoknak csak mintegy fele kategorizálta magát szoftvert fejlesztő és/vagy azzal kereskedő cégnek, a megkérdezettek 84%-a a szoftverfejlesztést jelölte meg, mint tipikus hiányszakmát az IT-szakmák között.

A menedzsment jellegű, tehát IT-szakértelmet elváró üzleti célú (ügyfélkapcsolat, tanácsadás, elemzés) pozíciók jelentik a kritikus területek második hullámát, míg a hardverrel és üzemeltetéssel foglalkozókat az átlagnál kevesebben látják pótolhatatlannak.

A munkatársak megtartásában nagy szerepe van az elérhető képzéseknek, a külföldi konferenciákon való részvételnek, mentorprogramoknak, de fontos elem a munka–magánélet-egyensúly, a rugalmas munkavégzés, a távmunka lehetősége is. Ezeken kívül van megtartóereje a jó projekteknek is.

A hatalmas informatikushiányról többször írtunk már korábban, de a szoftverfejlesztő nem az egyetlen szakma, ahol hiány van, lassan lényegében egy nagyobb városnyi munkahely vár betöltésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?