Gyula
7 °C
20 °C

Sztrájk az FKF-nél, nem viszik el a szemetet Budapestről

2017.02.15. 10:19 Módosítva: 2017.02.15. 15:10

A bértárgyalások elhúzódása és a béremelés hiánya miatt sztrájkot hirdetett február 20-ára a Fővárosi Közterület-fenntartónál (FKF) működő legnagyobb szakszervezet.  Az FKF végzi a fővárosban a hulladék gyűjtését és kezelését, valamint a hókotrást is.  

A Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) közleményében azt írta, február 20-án hétfőn üzemkezdettől 18 óráig terveznek sztrájkolni. 

FKF: Törvénytelen a sztrájk

Az FKF Zrt. közleményében azt írta, hogy a szakszervezet által bejelentett két lehetséges sztrájkidőpontra még nincs megállapodás az érdekképviselet és a munkáltató között a még elégséges szolgáltatás mértékéről, valamint az erről szóló elsőfokú bírósági döntést sem hozták meg.

Mivel az elsőfokú bírósági döntés közlésétől számított 5 napon belül fellebbezni lehet a határozat ellen, a két sztrájk jogszerű megtartásának törvényi előfeltételei még nincsenek meg - közölte az FKF. 

Ha a munkabeszüntetés hatására sem születik meg a bérmegállapodás, akkor február 27-étől határozatlan időre, illetve a megállapodás megkötéséig indítanának sztrájkot. 

Az FKF 2800 dolgozójából 2100 a HVDSZ 2000 tagja, úgyhogy minden bizonnyal jelentős hatása lesz a munkabeszüntetésnek a cég munkájára, még úgy is, hogy elégséges szolgáltatást azért nyújtaniuk kell a sztrájkolóknak.

A két fél álláspontja közti szakadék nem kicsi: a szakszervezet 2016-tal kezdődően, 2018-ig 30 százalékos bértömeg növelést követel a munkáltatótól, míg az FKF 4 százalékos emelést ajánlott. Az utóbbi időben egyébként állami nagyvállalatoknál, például a MÁV-nál is 3 éves, 30 százalékos béremelésről állapodtak meg (az FKF önkormányzati cég).

A dolog egyébként nem meglepetés, már korábban is írtunk róla, hogy sztrájkra készülnek az FKF-nél. December elején Király András, a HVDSZ 2000 elnöke azt mondta az Indexnek: a bérek körüli huzavona még 2015 nyarán indult, ekkor keresték meg az FKF-et a 2016-os bérfejlesztéssel kapcsolatban. Érdemi egyeztetések szerinte csak 2016 elején kezdődtek, a munkavállalói sztrájkfenyegetések hatására, de októberre megfeneklettek, ezután bíróságra ment az ügyben a szakszervezet.

Királyt egyébként a bértárgyalások közepén kirúgták az FKF-től. Csontos István, az FKF vezérigazgatója szerint  jogsértően működött a szakszervezet, amelynek kirúgott dolgozói bért, cafetériát és egyéb juttatásokat kaptak az FKF-től, miközben nem végeztek tényleges munkát a szervezetnél. A cég csak az alapbérükre megközelítőleg 30 millió forintot fordított évente, pedig ezt nem az FKF-nek, hanem a szakszervezetnek kellett volna fizetnie, mondta Csontos.