Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdos megbízást nyert Tiborcz egykori cége

2017.09.04. 10:57

Összesen 1,4 milliárd forintért szerelhet be korszerű LED lámpákat 17 vasútállomásra Tiborcz István volt cége, az Elios Zrt. - írja a Magyar Nemzet. A közbeszerzéseken korábban is nagyon sikeres cég két szerződést kötött a MÁV-al, egyet a nyugat-magyarországi, egyet pedig a kelet-magyarországi állomások kül- és beltéri világításának korszerűsítéséről, előbbit 544 millió, utóbbit 865 millió forintért. Így ez a cég szállíthat izzókat többek között a balatonfüredi, dombóvári, nagykanizsai, dombóvári, pécsi, dunakeszi és egri pályaudvarra valamint Kőbánya-Kispestre is. 

Az Orbán Viktor vejének tulajdonában csúcsra tört cég már több városban korszerűsíthette a közvilágítást uniós pénzből, például Szolnokon, Hévizen, Szekszárdon, Mezőhegyesen és Zalaegerszegen is. A munka néhol hagyott kívánni valót maga után, Zalaegerszeg egyes részein például tök sötét volt azután, hogy beszerelték az Elios lámpáit, amelyeket végül ki kellett cserélni. Nem csak ez volt a baj a cég közbeszerzéseivel:

  • 2015 márciusában rendőrségi nyomozás indult a céggel szemben "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával,
  • pár hónappal később pedig az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF is vizsgálatot indított a cég közbeszerzéseivel kapcsolatban. 

Az Eliosnak ebben az időszakban Tiborcz István 50 százalékos tulajdonosa volt a Green Investment & Solutions nevű cégén keresztül. Ezt 2015-ben viszont eladta az építőipari közbeszerzéseken szintén nagyon sikeres WHB-csoportnak. A WHB legutóbb akkor került a sajtóba, amikor Mészáros Lőrinc egyik üzlettársától, Szijj Lászlótól megvásárolta a Kőrösaszfalt és Magyar Építő Zrt. nevű, állami megbízásokra szintén nagyon sikeresen pályázó építőipari cégeket, az Épkar. Zrt-vel felesben.