Forbes: Mészáros Lőrinc 105 milliárdnál tart

2017.10.31. 10:32

A Forbes magazin ismét összeállította a saját listáját a leggazdagabb magyarokról, és csodák csodájára ki került be az idei top 10-be? Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester és magyar gazdasági csoda a magazin számításai szerint 

105,7 milliárd forint személyes vagyont halmozott fel, vagyis egy év alatt megháromszorozta a vagyonát. 

Ezzel a Forbes 33 fős listáján a nyolcadik helyet érte el. Áprilisban Mészáros már a 100 leggazdagabb magyart összeszámoló listáján is 26 helyet ugrott előre. Az akkori listát összeállító Napi.hu 120 milliárd forintot számolt Mészárosnak, aki így az 5. helyet szerezte meg, egyben megkapta a magyar történelem leggyorsabban gazdagodó emberének címét.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa a Kall Ingredients kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án.
Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc az Opus Global Nyrt egyik tulajdonosa a Kall Ingredients kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Forbes összeállítása szerint Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek így nézett ki az év számokban:

  • cégei 241,8 milliárd forint közbeszerzést nyertek el (konzorciumi partnereikkel együtt);
  • 17,1 milliárd állami vagy uniós támogatást kaptak;
  • a felcsúti focialapítványa a 2016/2017-es szezonban 2,9 milliárd forint tao-támogatást kapott;
  • médiaportfóliójában pedig 2,7 milliárdért hirdetett az állam.

Az építőipar és mezőgazdaság után a médiában, turizmusban, borászatban és bankszektorban is terjeszkedő vállalkozó vagyonát tavaly még „csak” 35 milliárd forintra becsülte a Forbes. Azóta viszont, ahogy mi is összeszedtük, Mészáros elképesztő felvásárlási lázba kezdett, egy időben szinte naponta vette a cégeket, hat hónap alatt nagyjából 45 milliárd forinttal növelve a tulajdonában lévő vállalati vagyont. Ezeket a felvásárlásokat leginkább két, tőzsdén pörgő cégén, a nemrég Opus Globalra keresztelt egykori Opimuson és a Konzumon keresztül intézte. Ez utóbbinak az árfolyama pedig úgy emelkedik a tőzsdén, hogy az a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági portálja, a Bloomberg szerint már világrekord.

Tavaly óta Mészáros Lőrinc felvásárolta a vidéki lappiac nagy részét, vett egy szálloda- és kempingláncot, 50 százalékos befolyást szerzett az MKB Bankban, vásárolt egy atomerőműveknek bedolgozó céget és még egy sor más dolgot. Mindezt pedig érdekes módon nem annyira a saját felhalmozott tőkéjéből, mint inkább nagyon kedvező bankhitelekből, magántőkealapokon keresztül, és általában, nagyon sok áttéttel, tranzakciós költséggel és jogászkodással. 

A Forbes listáján az első pár helyen nincs túl nagy meglepetés:

  • első helyen továbbra is Csányi Sándor áll 294,3 milliárd forintos vagyonnal, amellyel a magazin szerint tavaly után megint fölkerül majd a világ leggazdagabbjainak listájára is;
  • második helyen Demján Sándor áll kicsit több, mint 100 milliárd forinttal lemaradva Csányitól, 192 milliárdos vagyonnal;
  • harmadik Gattyán György 188,6 milliárddal;
  • negyedik Széles Gábor 147 milliárddal, 
  • az ötödik pedig a Wallis-csoportot alapító, leginkább az ingatlanpiacon aktív Veres Tibor 140,5 milliárddal.