Tízmilliárdért renovál egy palotát a Tiborcz-közeli cég

2017.11.11. 09:46

10,7 milliárd forintért újítja fel a West Hungária Bau (WHB) vezette konzorcium a Károlyi–Csekonics-palotaegyüttest – derült ki a közbeszerzési adatbázisban található összegzésből, amit a Magyar Nemzet szemlézett.

A Tiborcz István-közeli WHB-n kívül a konzorciumban benne van a Build IT Mérnökiroda és az Épkar Zrt, utóbbi nemrég elnyerte a városligeti Olof Palme-ház hárommilliárd forintos felújítási munkálatait. Az épület felújításáról szóló közbeszerzést még a nyár közepén írták ki, a pályázaton a Laterex Kft. is indult, de kizárták, mert az ajánlattétel ötmillió forintos ajánlati biztosítékát nem megfelelő számlára utalta át. A közbeszerzési felhívást úgy tették közzé, hogy abban a felújításra szánt összeg nem volt előre meghatározva.

Károlyi-Csekonics Rezidencia
Károlyi-Csekonics Rezidencia
Fotó: kcsr.hu

A műemléki védelem alatt álló Károlyi-palota a renoválás után egy a reformáció 500. évfordulója alkalmából kötött megállapodás értelmében a református egyházhoz kerül az államtól.  A felújított palotaegyüttes Múzeum utcai épületrésze protokollrendezvények lebonyolítására lesz alkalmas, a Reviczky utcai szárny pedig irodai munkára, oda a Miniszterelnökség egyik szervezeti egysége költözik a tervek szerint.

 A West Hungária Bau Paár Attila győri üzletember érdekeltsége, de a cégcsoport korábban Tiborcz Istvánnal üzletelt: a WHB vette meg Tiborczéktól a közvilágítási tenderekkel korábban taroló Eliost, majd az egyik leánycégben, a WHB Ingatlan Kft.-ben egy rövid időre tulajdonosként is megjelent a miniszterelnök veje, mielőtt eladta volna a részesedését egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégnek. A WHB rendre tarol a közbeszerzéseken, tavaly 25,4 milliárd volt az árbevétele, amelyet nem elhanyagolható részben az állami tendereken elnyert munkáknak köszönhetett.