Börtönbe mehetnek a csaló cégek ügynökei is

2017.12.18. 14:54

Változik büntető törvénykönyv, és januártól azok is

kaphatnak két év börtönt, akik ügynökként segítik

a tiltott pénzügyi tevékenységeket folytató cégeket, írja az MTI a felügyeletre hivatkozva. 

Ez nehézkesen hangzik, de nagy vonalakban alapjáraton arról van szó, hogy az átverésben utazók elég sokféle megoldással próbálják lehúzni az embereket. Jellemzően valami elképesztően tuti bizniszre beszélik rá a gyanútlanabb áldozatokat, amiben semmi közgazdasági racionalitás nincs. De a fogyasztók nagy része nem lát át a halandzsán, miközben az ügyes értékesítők komolyabb pszichológiai nyomás alá is helyezhetik őket vagy gyors döntésért erőszakoskodhatnak. Mindezek végül nagyon sokszor simán csak pilótajátékok.

Persze itt széles a skála, rengetegféle ügyesebben-otrombábban megtévesztő szolgáltatással vagy ígérettel próbálkozhatnak, de a nap végén nagy eséllyel csak futhat pénze után az, aki olyan csoportra bízza a befektetését, akik feketén, azaz engedély és bármi ellenőrzés nélkül működnek. Könnyen belátható az is, hogy az ilyen átverések legfontosabb része az értékesítés, ahol meggyőzik az áldozatokat, hogy a szoktalanabb részletek ellenére érdemes lesz pénzt adniuk nekik. Ezt egyre többször csinálják ügynöki hálózat kiépítésével, ami különösen hatékony az ilyesmire. 

Eddig viszont csak a simlis céget hajkurászhatta a felügyelet, holott ezek egyik legfőbb ereje az ügynöki hálózatukban volt. Az átverésben utazó ügynökök tették tovább a dolgukat, hamar találtak újabb, akár offshore céget, akinek nevében elkérték az újabb befektetési pénzeket. Az új offshore cégek mögött egyébként éppenséggel állhattak magyar magánemberek is.

De a lényeg, hogy a hálózatot eddig nem büntethették, az ügynökök nem számítottak önálló tettesnek Barnóczki Péter, az MNB felügyeleti részének egyik igazgatója szerint. Januártól viszont már közvetítőket is felelősségre vonhatják, feljelentik őket is és legsúlyosabb esetben két évet is kaphatnak. 

Hogy hasonló ügynökök sokan lehetnek, arra némi jelzést jelenthet például az, hogy a felügyelet tavaly közel kétezer, megbízó nélküli tőkepiaci közvetítőt és alsóbb szintű ügynököt törölt a nyilvántartásából. "Korábban ugyanis több vizsgálatnál bebizonyosodott, hogy a gazdátlan - tehát elvileg tevékenységet nem végző - közvetítők jogosulatlanul, gyakorta külföldi megbízóiknak dolgozva "suba alatt" igenis működtek" - állítota Barnóczki.