Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bezuhant a kriptovaluták árfolyama

2018-01-11T033835Z 998830031 RC1832348200 RTRMADP 3 SOUTHKOREA-B
2018.01.16. 15:29

Meredeken csökkent a nagy kriptodevizák árfolyama kedden, a bitcoin, az ether és a ripple egyaránt két számjegyű veszteséget szenvedett el a piaci pánik által kiváltott masszív eladási hullámban - írja az MTI

A piaci szereplőket megijesztette, hogy Japánban és Dél-Koreában jelentősen visszaesett a kriptovaluták kereskedésének forgalma, ráadásul felerősödtek azok a félelmek, hogy a globális szabályozó hatóságok szigorítják az ellenőrzést. Dél-Koreában a rendkívül spekulatív kereskedés miatt a kriptodevizák árfolyama jelentősen magasabb, mint bárhol máshol a világon. A kormány olyan törvénytervezetet készít elő, amellyel betiltják minden kriptopénz kereskedését. A végső döntést még nem hozták meg, a kormányzati szervek még mindig egyeztetnek annak eldöntésére, hogy miként tudnák szabályozni a virtuális devizák piacát. (A Bitcoinról és a kriptovaluták történetéről itt írtunk részletesebben)

 Közép-európai idő szerint délben a világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális deviza, a bitcoin jegyzése 11 813,30 dolláron, 13,83 százalékos mínuszban állt a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon, míg a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felületen 13,85 százalékos veszteségben, 11 850 dolláron jegyezték. 

Ugyanekkor az egyhónapos lejáratú bitcoin ügyletek (mert ugye már ilyenek is vannak)  jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 11 760 dolláron, 16,54 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 11 845 dolláron, 14,60 százalékos veszteségben állt. 

A december közepén 20 ezer dollár körül elért történelmi rekordértékéhez képest a bitcoin értékének több mint 40 százalékát veszítette el.

A  világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether árfolyama több mint 20 százalékkal, míg a harmadiké, a ripple-é több mint 30 százalékkal esett kedden a kriptodevizaváltó kereskedésekben.  A bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 208 milliárd dollár, az etheré 108 milliárd dollár, a ripple-é pedig 53 milliárd dollár.

Dél-Korea és Japán szerepe azután nőtt meg jelentősen, hogy a kínai hatóságok tavaly ősszel szigorúan lecsaptak a kriptodeviza kereskedésre, így betiltották a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést, majd a jüan leszámolású ügyleteket. A kínai jegybank egyik vezetője a napokban azt javasolta, hogy teljes egészében tiltsák meg a kriptodevizák kereskedését, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, így a bányászást is. 

(Borítókép:  Kim Hong-Ji / Reuters)