Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bezuhant a kriptovaluták árfolyama

2018-01-11T033835Z 998830031 RC1832348200 RTRMADP 3 SOUTHKOREA-B
2018.01.16. 15:29

Meredeken csökkent a nagy kriptodevizák árfolyama kedden, a bitcoin, az ether és a ripple egyaránt két számjegyű veszteséget szenvedett el a piaci pánik által kiváltott masszív eladási hullámban - írja az MTI

A piaci szereplőket megijesztette, hogy Japánban és Dél-Koreában jelentősen visszaesett a kriptovaluták kereskedésének forgalma, ráadásul felerősödtek azok a félelmek, hogy a globális szabályozó hatóságok szigorítják az ellenőrzést. Dél-Koreában a rendkívül spekulatív kereskedés miatt a kriptodevizák árfolyama jelentősen magasabb, mint bárhol máshol a világon. A kormány olyan törvénytervezetet készít elő, amellyel betiltják minden kriptopénz kereskedését. A végső döntést még nem hozták meg, a kormányzati szervek még mindig egyeztetnek annak eldöntésére, hogy miként tudnák szabályozni a virtuális devizák piacát. (A Bitcoinról és a kriptovaluták történetéről itt írtunk részletesebben)

 Közép-európai idő szerint délben a világon legismertebb és legnépszerűbb virtuális deviza, a bitcoin jegyzése 11 813,30 dolláron, 13,83 százalékos mínuszban állt a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon, míg a New York-i székhelyű Gemini online kereskedési felületen 13,85 százalékos veszteségben, 11 850 dolláron jegyezték. 

Ugyanekkor az egyhónapos lejáratú bitcoin ügyletek (mert ugye már ilyenek is vannak)  jegyzése a chicagói opciós tőzsdén (CBOE) 11 760 dolláron, 16,54 százalékos mínuszban, míg a chicagói árutőzsdén (CME) 11 845 dolláron, 14,60 százalékos veszteségben állt. 

A december közepén 20 ezer dollár körül elért történelmi rekordértékéhez képest a bitcoin értékének több mint 40 százalékát veszítette el.

A  világ második legnagyobb kriptodevizája, az ether árfolyama több mint 20 százalékkal, míg a harmadiké, a ripple-é több mint 30 százalékkal esett kedden a kriptodevizaváltó kereskedésekben.  A bitcoin piaci kapitalizációja a mostani árfolyamon 208 milliárd dollár, az etheré 108 milliárd dollár, a ripple-é pedig 53 milliárd dollár.

Dél-Korea és Japán szerepe azután nőtt meg jelentősen, hogy a kínai hatóságok tavaly ősszel szigorúan lecsaptak a kriptodeviza kereskedésre, így betiltották a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést, majd a jüan leszámolású ügyleteket. A kínai jegybank egyik vezetője a napokban azt javasolta, hogy teljes egészében tiltsák meg a kriptodevizák kereskedését, valamint az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, így a bányászást is. 

(Borítókép:  Kim Hong-Ji / Reuters)