Jolán
2 °C
4 °C

Trump: Erős dollárt akarok

2018.01.25. 22:30

Donald Trump erős dollárt akar, és megfontolná a visszatérést az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetbe – erről beszélt csütörtökön az amerikai CNBC televíziónak Davosban adott interjújában.

Az amerikai elnök azt mondta, hogy

az erős dollár híve,

a dollár értékének "az ország gazdasági erején kell alapulnia, és mi olyan jól csináljuk, hogy országunk gazdaságilag ismét erős".

A kijelentésével ellentmondva pénzügyminiszterének. Steve Mnuchin egy nappal ezelőtt még  azt mondta,

a gyenge dollár híve, mert az jó Amerikának.

Trump szerint a miniszter szavait, amely után a dollár gyengülni kezdett, szövegösszefüggéseiből kiragadva idézték. (Trump interjúja után a dollár jelentősen erősödött.)

Az elnök a CNBC-nek beszélt arról is, hogy megfontolná a visszatérést a Csendes-óceáni Partnerség (TTP) néven ismert szabadkereskedelmi övezetbe, de csak akkor, ha az Egyesült Államok számára kedvezőbb feltételekben állapodnának meg.

Trump tavaly januárban jelentette be, hogy - választási ígéretéhez híven - kormányzata kivonul a 12 ország részvételével tartott TTP-tárgyalásokból. Az elnök ugyanis a szabadkereskedelmi megállapodásokat - a TTP mellett az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) - tette felelőssé az amerikai munkahelyek megszűnéséért. A megállapodásokkal szemben inkább a kétoldalú kereskedelmi egyezmények fontosságát hangsúlyozta.

Kedden Justin Trudeau kanadai kormányfő Davosban elmondta, hogy az ázsiai és csendes-óceáni országok újratárgyalták a TTP-t, és el is fogadták az új szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodást, immár az Egyesült Államok nélkül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?