Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több milliárd eurós büntetést kaphat a Mercedes

2018.06.01. 21:01

Több milliárd eurós bírsággal fenyegette meg a német szövetségi kormány a Daimlert, mivel a cég a versenytárs Volkswagen (VW) csoport dízelbotrányához hasonló szabálytalanságokat követett el, írja az MTI. 

Andreas Scheuer közlekedési miniszter a Daimler vezérigazgatójával, Dieter Zetschével hétfőn folytatott megbeszélésén 3,75 milliárd eurós (1200 milliárd forint) bírságot helyezett kilátásba. Ennek oka, hogy a  szövetségi közúti közlekedési hatóság (KBA) gyanúja szerint 750 ezer Mercedest szereltek fel szabálytalanul működő károsanyag-tisztító berendezéssel. Emiatt autónként akár 5000 euróra is megbüntethetik a céget.

A hatóság májusban 6300 kisbusz visszahívására és szervízelésére kötelezte a Kecskeméten gyárat üzemeltető Daimlert. Vizsgálata alapján az 1,6 literes, Euro 6 környezetvédelmi besorolású dízelmotoros Mercedes-Benz Vito kisbuszoknál nem felel meg az előírásoknak két programbeállítás a kipufogógáz tisztítását végző berendezés vezérlésében.

A Daimler nem ért egyet a KBA-val és kész bíróság előtt rendezni a vitát. Azonban együttműködik a hatósággal, és kész az általa jóváhagyott verzióval frissíteni a programot.

A KBA a VW dízelbotránya miatt indított vizsgálatot a Daimlernél, és feltűnően magas nitrogén-oxid-kibocsátást mutatott ki több Mercedes-modellnél, amelyekben egy programbeállítás révén a külső hőmérséklet függvényében – hideg időben – csökkenhet a kipufogógáz tisztítását végző berendezés teljesítménye. A Daimler szerint a megoldás a motor károsodásának elkerülését szolgálja.