Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Naperőművet vesz az állam Mészárostól

D KOM20151014004
2018.06.04. 08:55 Módosítva: 2018-06-04 08:55:58

A 444 értesülése szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) megvásárolja Mészáros Lőrinc naperőművét, amelyet a milliárdos a Mátrai Erőmű részeként szerzett meg korábban. Ez lesz az első alkalom, hogy Mészáros Lőrinc közvetlenül, egy cég eladása révén szerez pénzt az államtól. 

A lap iparági forrásokból úgy tudja, már zajlik a bevásárlás előtti átvilágítás a cégnél. A naperőművet még a Mátrai Erőmű régi német tulajdonosa, az RWE telepítette egyik régi zagytározójának a tetejére, 2015 óta üzemel. 16 MW-os kapacitásával mintegy négyezer háztartás áramellátását biztosítja, de az RWE már előkészítette a terepet egy 20 MW-os bővítéshez. 

A teljes erőmű kapacitása 950 MW, azonban öt-tíz éven belül vagy fel kell újítani, vagy be kell zárni a blokkokat, mert elavult technológiával üzemelnek. Már a megvásárlásakor is az volt az iparági konszenzus, hogy a Mátrai Erőművet elsősorban annak éri meg megszereznie, aki állami támogatást tud szerezni a bezáráshoz, rekultivációhoz vagy egy nagyon drága, de zöldebb technológia bevezetéséhez.

A visontai erőművet a felcsúti milliárdos cseh üzletemberekkel közösen vásárolta meg tavaly év végén, majd 2018 tavaszán meglepetésre már el is kezdte kivásárolni külföldi partnerét, az EPH-t a cégből. A Mészáros-féle Opus Global közvetett irányítása alatt álló Status Power Invest Kft. 2019. június 20-ig megszerzi a csehek 50 százalékos tulajdonrészét a Mátra Energy Holding Zrt.-ben. A lépést azzal magyarázták, hogy más elképzelései voltak a cseheknek az erőmű sorsáról, Mészáros hosszabb távon gondolkodik.

A 444 információi szerint a napelemparkot megvásároló MVM-ben a kormány komoly racionalizálásra készül, a külföldi terjeszkedésre vonatkozó terveket egyelőre befagyasztják, és állítólag leépítésék, profiltisztítás is várható. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Naperőművet vesz az állam Mészárostól

A Mátrai Erőmű részeként szerezte meg az ország legnagyobb naperőművét, az MVM most átvenné.

454 · Jun 04, 2018 08:55am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Borítókép: Napelemek a Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőművében Visonta közelében (MTI Fotó: Komka Péter)