Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az ember, aki megvette a Simicska-birodalmat

Nyerges Zsolt portréja

HUS 9986
2018.07.04. 17:17 Módosítva: 2018-07-04 17:17:56
Nyerges Zsolt szolnoki üzletember vásárolta meg Simicska Lajos üzleti birodalmát. Mivel Simicska egykori jobbkeze mindvégig jóban maradt Orbán Viktor miniszterelnökkel és annak családjával, ez a lépés alighanem a Simicska kontra Orbán nyilvános háború lezárásaként értékelhető. Simicska vélhetően visszavonulót fújt.

Nyerges Zsolt szolnoki üzletember, Simicska Lajos egykori jobbkeze vette meg Simicska Lajos minden érdekeltségét. Körülbelül másfél hónapja, nem sokkal a választások után indult meg egy pletyka, amely szerint a Simicskával és Orbánnal is jó viszonyt ápoló Nyerges Zsolt közreműködésével kerül pont a nyilvános Orbán Viktor kontra Simicska Lajos háborúra.

Most valóban történt egy bejelentés, amellyel kapcsolatban kerestük Nyergest, de az üzletember arra hivatkozva, hogy még nagyon friss a vásárlás, elhárította kérdéseinket.

Mindenesetre Nyerges, miközben látványosan sohasem szakított Simicskával, már régóta nyilvánosan is jóban volt Orbán Viktorral.

Orbán és Nyerges a nyilvánosság előtt

A miniszterelnök személyesen jelent meg például Nyerges Zsolt szolnoki sportbirodalmában, a felújított szolnoki labdarúgó stadion avatóünnepségén, sőt, állítólag kifejezetten sok időt töltött el ott, és elismeréssel beszélt a stadion speciális energiaellátási rendszeréről.

A Nyerges által felkarolt szolnoki sportegyesületek, így az „Olaj”, vagyis a magyar bajnok kosárlabdacsapat és a Szolnoki Dózsa, korábban „Közgép”, vagyis a BL-győztes vízilabda csapat is új szponzort kapott, mégpedig a Mol személyében. Anélkül, hogy ennek a támogatási szerződésnek a mozgatórugóit ismernénk, abban biztosak lehetünk, hogy a részben állami tulajdonú olajcég nem volt olyan bátor magától, hogy a Simicska-birodalmat szponzorálja.

Ez a támogatás is azt jelezte, hogy a Nyergesnek fontos érdekeltségek nem lettek feketelistásak.

Nyerges élete

Nyerges Zsolt 1967-ben született Szolnokon, de a család eredetileg Békés megyei. Az apai ágnak Békésszentandráson volt szőnyegüzeme, az anyai ági felmenők a mezőgazdaságban dolgoztak. Édesapja szülész-nőgyógyász volt, édesanyja fogorvos, a család Szolnokon telepedett le. Nyerges Zsoltnak egy testvére van, Attila, aki állatorvos, de egy időben szintén felbukkant a politikában: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban volt nagy hatalmú tanácsadó.

Nyerges 1986-ban érettségizett a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban, ami azért érdekes, mert itt végzett Orbán Viktor felesége, a szintén szolnoki és Nyergeshez hasonlóan szintén jogi végzettségű Lévai Anikó is. Sőt, 1987 és 1989 között Orbán Viktor is Szolnokon élt, de úgy tudjuk, ekkor még nem ismerte az üzletember a miniszterelnököt és feleségét.

Később azonban igen, mert Nyerges egyik legjobb barátja, Ökrös Imre, aki Nyergessel együtt a szolnoki kosárcsapat vezetésében is megfordult, Lévai Anikó testvérét vette el feleségül. Ez a családi szál alighanem segített a bizalom megteremtésében is, de talán abban is, hogy Nyerges igazán sohasem esett ki a pikszisből.

Szegedi évek

Visszatérve az üzletember életrajzára: Nyerges Szegeden tanult, 1992-ben szerzett diplomát az Állam- és Jogtudományi Karon, közben kosárlabdázott (ez családi hagyomány, édesapja is NB1-es játékos volt már), illetve vízilabdázott.

Majd visszatért Szolnokra, ahol két évig ügyvédjelöltként, majd 1994-től önálló ügyvédként dolgozott. Óriási előnye volt kollégáival szemben, hogy jól beszélt angolul, így a környék Magyarországon éppen csak megtelepedő multijai is szívesen alkalmazták. 1999-től kezdődött intenzívebben az ügyvéd üzletemberi karrierje. Nyerges mindig is jóban volt Szolnok legismertebb vállalkozóival, az Axon-cégcsoport vezetőivel, de eleinte csak ügyvédként dolgozott nekik.

A Várhegyi-per

Aztán az Axon vezérigazgatója, Kun Zoltán belekeveredett abba a szolnoki fideszes politikai perbe (régen még ilyen is volt), amely végül Várhegyi Attila fideszes politikus (1991 és 1998 közötti szolnoki polgármester) bukásához vezetett. Nyerges Kun Zoltánt védte a szabálytalan támogatásról és hűtlen kezelésről szóló ügyben, amelynek a végén Várhegyi Attila felfüggesztett börtönt kapott, és bár Várhegyi azóta is benne maradt a nagypolitika első vonalában (például a köztévé ügyeiben), munkáját azóta hivatalos politikai posztok nélkül kénytelen végezni.

Ebben az időszakban, vagyis az első Orbán-kormány alatt bukkant fel először, a később nagy hatalmú szolnoki üzleti kör az állami cégeknél. Nyerges Zsolt egy másik szolnoki üzletemberrel, Pomázi Csabával bekerült az ISD Dunaferr Zrt. (vagyis az egykori Dunai Vasmű) igazgatóságába is.

2010: a nagy visszatérés

Aztán jöttek a szocialista évek, kevesebbet lehetett hallani a szolnoki ügyvéd-üzletemberről, de amikor már mindenki biztosra vehette a Fidesz visszatérését, 2010 első hónapjaiban Simicska Lajos aktivizálta magát, és Nyerges Zsoltról úgy kezdtek beszélni, mint aki ebben a világban a második ember.

A következő években megszámlálhatatlan posztja lett az építőiparban, a médiában, a faktoringvilágban, mezőgazdaságban, energetikában. Üzlettársai is a Simicska-világ ismert prominensei voltak, vagyis Simicska Lajos mellett két ma már elfelejtett név: Petykó Zoltán, aki az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezette, valamint Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezetője.

Céges tisztségek

Felsorolni is nehéz lenne ezeket a vállalatokat mind, de kiemelkedett közülük a Nyerges és Petykó által áttételesen tulajdonolt E-OS Zrt. nevű, milliárdos árbevételű, áramot és gázt is forgalmazó független energiakereskedő cég, vagy a Nyerges és Petykó által együtt vezetett sárvári központú, mezőgazdasági profilú Mezort Zrt., a Simicska-birodalom egyik ékköve.

Meghatározó volt a médiabirodalom is, de a legfontosabb tisztség mindenképpen az építőipari Közgép elnöki posztja volt.

Ez a mélyépítő társaság 2010 és 2014 között mindent vitt a hazai út- és hídépítésekben, ráadásul volt egy hatalmas acélszerkezetgyára is. Nyerges nemcsak sokáig elnöke volt az emblematikus társaságnak, de korábban Nyergesék családi cége, a Med-Flex Kft. birtokolta is a Közgépet.

Nem látszott

Nyerges mindvégig a háttérben maradt, a sajtóban legfeljebb a sportról nyilatkozott, tárgyalásait diszkréten, a Radóc utcai MAHIR-központban, vagy a BAH-csomópontnál található budai Novotelben, a törzshelyén bonyolította.

Különösebben nem élt feltűnően, bár nagy dzsippel járt és előszeretettel élt hobbijának, vagyis szívesen járt ki az Egyesült Államokba, például NBA-meccseket nézni, de ő még nem volt olyan feltűnő jelenség, mint a mai NER-lovagok.

Média

Igazán még akkor sem exponálta magát, amikor a médiába is beszállt. Pedig országosan ekkor lett ismert. Stumpf István későbbi alkotmánybíróval együtt vette meg a miniszternek kinevezett Fellegi Tamás pakettjét az Infocenter.hu-ban, amely a Heti Válasz hetilapot és a Lánchíd Rádiót birtokolta és kísérletet tett az RTL Klub kereskedelmi tévécsatorna részleges megvételére is.

Ez végül nem sikerült Nyergesnek, de a Class FM vezető kereskedelmi rádiót megszerezte és sokáig birtokolta.

Kapcsolatok

Nyerges a háttérben a másik politikai oldallal is megtalálta a hangot, miközben Simicska Lajos Puch Lászlóval volt partner,

Nyerges például kifejezetten jó viszonyt ápolt Erős János korábbi baloldali kötődésű MFB-vezérrel.

Úgy tudjuk, hogy 2014 után az egyre nyíltabb Orbán–Simicska-konfliktus idején Nyerges sokáig hitt abban, hogy a viszony rendezhető. Azt gondolta, hogy csak valami Simicska-Habony-versenyfutás áldozatai, később másokat okolt, abban is összeesküvést látott, amikor alaptalanul elhíresztelték, hogy ő is szerepel az amerikai kitiltási listán (pedig éppen az Egyesült Államokban tartózkodott).

Visszavonult a szolnoki sportéletbe, ahol szép lassan a kosár és a vízilabda mellett a fociban is vezető szerepet szerzett, megvette a felnőtt- és az utánpótláscsapatot birtokló kft-ket is. Mindezzel úgy került kapcsolatba, hogy a fia focizott a klubban. Maga ekkor már nem kosarazott, inkább teniszezett, amihez a tiszaligeti teniszpályák kiadási jogait is átvette. Szolnokon mindig is nagyon erős ember maradt.

Finis

Az év eleje óta már arról pletykáltak Simicska Lajos környezetében, hogy az éles Orbán–Simicska-konfliktus le fog csengeni. A Közgép például peren kívüli egyezségben megkapott egy gigantikus, 45 milliárdos, addig ki nem fizetett számlát, és a választások után Simicska látványosan elengedte a médiabirodalmát is.

Hogy innen mi fog történni, azt pontosan még nem lehet látni. Pletykálnak arról, hogy a széthúzó NER-es oligarcha-világban támadt egyfajta igény a régi arcokra, de természetesen Simicska ezt a szerepet már nem töltheti be, Nyerges még talán igen. Ha ez a forgatókönyv igaz, akár újra megbízásokat is kaphatnak az építőipari érdekeltségek, vagy a közterületi médiacégek.

A jövőt nehéz megjósolni, de a Nyerges Zsolt birtokolta médiáról nehéz elképzelni, hogy gőzerővel ostromolnák tovább a Fideszt. Abban a speciális magyar médiahelyzetben, amikor a G-nap óta mindent a jobboldali oligarchák birtokolta, kormányt támogató média és a részben egy korábbi Fidesz-oligarcha, vagyis Simicska Lajos birtokolta ellenpólus határozott meg, valószínűleg újabb fordulat elé tekinthetünk. Ezzel sem a kritikus hangok fognak erősödni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?