Ősszel talán megemelik az ápolási díjat

2018.07.20. 20:08

Az Emmi ősszel javaslatot tesz a kormánynak az ápolási díjjal kapcsolatos intézkedésekről, közölték az MTI-vel pénteken. A javaslataik előtt pedig "párbeszédet indítanak az ápolási díj emeléséről", több szakmai és civil szervezet és a szociális ágazati egyeztető fórum javaslatait is meghallgatják.

A minisztérium mindezzel arra reagált, hogy az Emmi székháza elé vonultak pénteken az otthon ápolásban résztvevők és az őket támogató szervezetek. Azt kifogásolták, hogy az ápolási díjnál nem szerepel semmilyen emelés a pénteken elfogadott 2019-es költségvetési javaslatban.

Jelenleg az otthonápolásért havi hatvan ezer forintot sem adnak, és olyan is van, akinek csak alig több mint harmincezer forint jár. Ha még a családi pótlékot is hozzászámoljuk, az jön ki, hogy az ápoltnak és az ápolójának 75 ezer körüli összegből kellene kijönnie havonta.

Most az Emmi közleményében azt írta, "a kormány teljes mértékben egyetért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthoni ápolását vállalják." Szerintük ők "a balliberális kormányokkal ellentétben" több intézkedést tettek azért, hogy a hozzátartozójukat otthon ápolókat segítsék. Például korábban már emelték az ápolási díjat és egyéb intézkedéseket is tettek. De azon dolgoznak, hogy tovább erősítsék ezeknek a nehéz helyzetben lévő családoknak a megbecsülését.