Cecília
4 °C
6 °C

Civilekkel tárgyalt az EMMI az ápolási díjról

2018.08.28. 21:06

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden érdekvédő szervezetekkel egyeztetett az ápolási díjról - írja közleményében az EMMI.  Ebben az olvasható, hogy a kormány fontosnak tartja a hozzátartozóikat ápolók, gondozók megbecsülését és a szakmai egyeztetések lezárását követően várhatóan ősszel veszi napirendre az ápolási díj ügyét.

Az egyeztetésen az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetsége, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselője vett részt.

Az EMMI beszámolója szerint az egyeztetés konstruktív volt. A minisztérium képviselői az érdekvédelmi szervezetekkel közösen áttekintették  az otthoni gondozásra szorulókról szóló javaslatokat. Azt írják, a konkrét intézkedések kidolgozása során a kormány számít az érintett képviselők közreműködésére; a szakterület a továbbiakban is tárgyalásokat folytat az érdekvédelmi szervezetekkel. 

A kormány mindig is fontosnak tartotta és tartja, hogy minden segítséget megadjon a rászorulóknak és a hátrányos helyzetűeknek. 2010 és 2018 között 63 százalékkal, 37.050 forintról 58.680 forintra nőtt a legsúlyosabb állapotú hozzátartozót gondozók ellátása. Idén januártól a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon gondozó nyugdíjasok havi 50 ezer forintos kiegészítő támogatást kapnak, illetve a bruttó díjakból nyugdíjjárulékot is fizet az állam, így az érintettek nyugdíjjogosultságot is szereznek.

- olvasható a közleményben. 

A kormány azért is tarthatja fontosnak kiemelni, hogy eddig miket tett a rokonaikat otthon gondozókért, mert civilet több alkalommal is tüntettek azért, hogy a kormány emelje meg az ápolási díjat. Legutóbb júliusban vonultak utcára, az EMMI székháza elé a tüntetők, miután a megjelent 2019-es költségvetésben nem szerepelt az ápolási díj emelése. Azok a szervezetek, amelyek ezeket az akciókat szervezték, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület és a Csak Együtt Van Esély Csoport nem szerepeltek az EMMI felsorolásában, vagyis velük nem egyeztetett a minisztérium. 

Jelenleg az otthonápolásért havi hatvan ezer forintot sem adnak, és olyan is van, akinek csak alig több mint harmincezer forint jár. Ha még a családi pótlékot is hozzászámoljuk, az jön ki, hogy az ápoltnak és az ápolójának 75 ezer körüli összegből kellene kijönnie havonta. Az ellenzék igyekezett kihasználni az ápolási díjjal kapcsolatos civil érdeklődést: az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülést rendeztek többek között az ápolási díj emeléséről (amire a Fidesz egyszerűen nem ment el), egy jobbikos képviselő, Dr. Varga-Damm Andrea pedig ülősztrájkba kezdett Orbán Viktor irodájánál emiatt, amelyet később "felfüggesztett"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?