Leokézta a GVH a Simicska-Nyerges tranzakciót

2018.07.24. 12:10 Módosítva: 2018.07.24. 12:36

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tudomásul vette dr. Nyerges Zsolt irányításszerzését dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló üzleti érdekeltségei felett.

– áll a GVH keddi sajtóközleményében.

Nyerges Zsolt
Nyerges Zsolt
Fotó: Koszticsák Szilárd

Az indoklás szerint az átvételnek nincs versenyjogi akadálya, mivel a Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, (illetve a vállalkozáscsoportba tartozik két sporttevékenységet végző társaság is), a Simicska-cégek, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek viszont a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen.

A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a Hivatal vonatkozó közleménye alapján.

A felek előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a bejelentés benyújtását megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára.

A Simicska-birodalom eladásának körülményeiről és Nyerges Zsoltról ebben a portréban olvashat részletesebben.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.