Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sokáig titkos volt a BMW-gyár terve

D MTI20180731003
2018.08.08. 09:42

A kormánynak és Debrecen város önkormányzatának sokáig titokban kellett tartaniuk a BMW gyár építésének lehetőségét – írja a HVG. A német cég múlt heti bejelentését megelőző tárgyalássorozat 14 hónapig tartott, az első értesítés tavaly októberben történt arról, hogy Debrecen városa komolyan esélyes a beruházásra, pedig akkor még Miskolc és Kassa is versenyben volt.

Idén júniusban fordult célegyenesbe a dolog, amikor a polgármester a képviselőknek bejelentette, nagy esély van arra, hogy a BMW Debrecent választja, de az autóipari cég magának kérte a jogot, hogy ezt nyilvánosságra hozza. Így a közgyűlés a BMW nevének említése nélkül szavazott egy héttel később az üzlethez szükséges költségvetés-módosításról. Egy ipari park létrehozása és az ehhez szükséges 44 milliárd forintos hitel felvétele – mindössze ennyi szerepelt az előterjesztésben. Papp László fideszes polgármester javaslatára a képviselők kétharmada igennel szavazott.

A döntésükben segíthetett, hogy

a kormány még márciusban, kormányrendeletben nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a név nélkül futó debreceni ipari parki beruházást.

Az állami garanciájú kölcsön rövid futamidejű, 2023-ig kell visszafizetnie a városnak. A munkát két lépcsőben tervezik, első a területszerzés (a föld várhatóan jövő év második felére már a BMW tulajdona lesz), utána fognak hozzá az építkezéshez, de az még egyelőre nem nyilvános, mikor indulhat a gyártás.

(Borítókép:  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) Papp László Debrecen polgármestere (j) és Ésik Róbert a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a BMW bejelentésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2018. július 31-én. - f otó: KKM / MTI)