Erzsébet
1 °C
4 °C

Simicska dobogós agrárbárót csinált Nyergesből

2018.08.15. 10:02

Nagy változást hozott a magyar agrárium erőviszonyaiban az, hogy Nyerges Zsolt átvette Simicska Lajos érdekeltségeit. A G7 számolása szerint a tranzakcióval Nyerges lett az ország második számú agrárbárója.

A lap céges honlapok, vállalati beszámolók és sajtóhírek alapján gyűjtötte össze a legnagyobb területeken gazdálkodó mezőgazdasági cégcsoportokat. Az első helyen továbbra is Csányi Sándor érdekeltségei állnak 35 ezer hektár földdel, de mögé a második helyre feljött Nyerges Zsolt 28,2 ezer hektárral. A dobogó harmadik fokán Mészáros Lőrinc és családja szerepel 13 ezer hektárral. Összehasonlításképpen: az országban 5,35 millió hektáron folyik mezőgazdasági termelés.

Csányi legnagyobb területen gazdálkodó érdekeltsége a Bonafarm-csoport, ezen belül a Bólyi Mezőgazdasági Zrt., az Agropordukt Kft. és a Dalmandi Zrt. Az előbbi kettő 2051-ig, az utóbbi 2029-ig használhatja a földeket az érvényes szerződés szerint. 

Nyerges hektárjai a lezárult Simicska-átvétel után a DPMG Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt.-ből, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt.-ből, a Lajta-Hanság Zrt.-ből és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.-ből jönnek össze. Ezek a cégek is 2051-ig használhatják a földeket, amiken ma gazdálkodnak. 

A Mészáros család birodalmát nehezebb átlátni, de az ő tulajdonukban van többek között a Búzakalász 66 Kft., az Aranykorona Zrt., az Agrosystem Zrt., a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., a Kunhalom Agrária Kft. és a Csabatáj Zrt.

Az agrárbárókban közös, hogy cégeik közül több gyanús körülmények között privatizált korábbi állami gazdaság. Az első Orbán-kormány idején például 12 állami gazdaságot adtak el formailag a menedzsmentnek, de ezek nem sokkal később nagybefektetőknél kötöttek ki, ezért ez a magánosítási kör kiérdemelte a „piszkos 12" elnevezést. Ide tartozik többek közt a Csányi-féle Bólyi Mezőgazdasági Zrt. és a most már Mészáros-érdekeltség Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. is. Csányi Sándor másik jelentős agrárcégét, a Dalmandi Zrt.-t pedig a Medgyessy-kormány alatt adták magánkézbe nyolc másik állami gazdasággal együtt azzal a különbséggel, hogy az előző körhöz képest itt csak feleolyan hosszú, 25 éves földbérleti jogot garantáltak a vevőknek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?